Snímky s velmi vysokým rozlišením pocházejí ze satelitu pro pozorování Země, který obíhá 600 kilometrů nad povrchem planety. Průlomový nápad by mohl umožnit průzkum až 5 000 kilometrů čtverečních oblastí s výskytem slonů za jediný den. Možnosti technologie omezuje jenom počasí, během dnů pod mrakem tento výzkum pochopitelně není možný.

V běžné praxi dosti pracné počítání slonů se na snímcích ze satelitu provádí automaticky pomocí strojového učení, konkrétně díky počítačovému algoritmu trénovaného k identifikaci slonů v různých prostředích. „Algoritmu ukážeme příklady a ,řekneme‘ mu, co je a co není slon,“ vysvětluje doktorka Olga Isupovová z University of Bath. Tímto způsobem mohou vědci stroj naučit rozpoznávat malé detaily, které člověk pouhým okem nedokáže zachytit.

Testování v národním parku

Vědci se nejprve přes satelit podívali na jihoafrický národní park Addo Elephant. „Ten má opravdu vysokou hustotu slonů,“ uvedla vědkyně z University of Oxford doktorka Isla Duporgeová. Terén je zde různorodý, od křovin po savany, takže je to skvělé místo pro testování algoritmů.

Výhodou v době koronavirové epidemie je pak fakt, že k tomuto počítání není potřeba lidí, a odpadá tak riziko případného nakažení ochranářů.

Ochranářské organizace se o nový způsob počítání slonů zajímají, protože by satelity mohly nahradit letadla. Ochranáři ovšem budou muset platit za přístup ke komerčním satelitům a za snímky, které zachycují africké savce. Tento nový postup by mohl výrazně zlepšit monitorování ohrožených populací slonů na místech, kde procházejí hranice jednotlivých států. V některých totiž může být obtížné získat povolení k leteckým průzkumům.

Objev tučňáků

Vědci tvrdí, že snímky by mohly být také použity proti pytláctví. Výhodou v době koronavirové epidemie je pak fakt, že k tomuto počítání není potřeba lidí, a odpadá tak riziko případného nakažení ochranářů. Doktorka Duporgeová si satelitní počítání slonů pochvaluje, je totiž příznivkyní využívání nových technologií v zoologii.

Pozorování pohybu zvířat z vesmíru není úplnou novinkou, v roce 2018 byla tímto způsobem objevena superkolonie tučňáků, čítající více než 1,5 milionu ptáků. Vědci a ochranáři mohou využívat snímky pořízené z mnohasetkilometrových výšek s velmi podrobným rozlišením, na kterých je možné detekovat zvířata i lidi. Zvířata nasnímaná z vesmíru je možné vidět i na Google Earth. V experimentální verzi se kdokoliv může podívat třeba na úchvatné obrázky z afrických napajedel, kde se shromažďují hroši.

Související…

Dostane se k astronautům čerstvá zelenina? Řešení se hledá na Antarktidě
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: BBC