fbpx

Už víme, že leden byl nejteplejší v historii. Jaké bude jaro? 1 fotografie
V Hlubočkách lyžařům teplý leden nevadil, pokud tedy nezamířili mimo sjezdovku

Podle vědců z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) jsme zažili rekordně teplý leden. Na Zemi se ovšem našla i místa, kde byla naopak nadprůměrná zima. V Česku se ovšem čeká „teplotně nadprůměrné“ jaro

Zveřejněno: 25. 2. 2020

Leden 2020 byl z hlediska teplot rekordní. Od té doby, co americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) zaznamenává data, nebylo v lednu na Zemi tak teplo. NOAA ve svém měsíčním shrnutí uvedl, že k tomu došlo bez oteplování vlivem El Niña v rovníkové oblasti Tichého oceánu. Právě tento klimatický jev má přitom na svědomí dosud nejteplejší rok 2016. Letošní leden byl chladný jen v Indii, na Aljašce a v západní Kanadě. V Evropě až po severní Asii bylo obzvláště teplo, v Americe také.

NOAA také upozornil na Velká jezera, což je skupina jezer v Severní Americe na hranici mezi Kanadou a USA, která v lednu zaznamenala rekordně vysoké hladiny vody. Vloni byl leden v této oblasti také rekordně mokrý a teplý, hladina jezer byla asi 30 cm nad průměrem.

Jak bude do května?

Na základě historických trendů a předpovědí může NOAA také poskytnout obecný výhled pro nadcházející jarní měsíce, tedy březen, duben a květen. Důležitým faktorem je právě oscilace El Niña v Tichomoří, kde modely stále vykazují pokračování neutrálních podmínek, které trvají nyní asi rok. V březnu čeká západ USA vysoký tlak a východ tlak nízký, což znamená teplejší a sušší počasí v okolí Kalifornie a chladnější počasí na jihovýchodě. Co se Česka týče, tak náš leden byl z hlediska teplot mírně nadprůměrný, naopak na severu Evropy byly zaznamenány již zmíněné rekordy.

Protože mořský led ustupuje společně s ohříváním celé planety, nadprůměrné jarní teploty jsou očekávány třeba i na Aljašce.

Modely pro jarní měsíce ukazují nadprůměrné teploty na většině území USA, a protože mořský led ustupuje společně s ohříváním celé planety, nadprůměrné jarní teploty jsou očekávány třeba i na Aljašce. Výhled na srážky zatím nevypadá příliš povzbudivě ani pro tradičně suché regiony, ani pro „záplavové“ regiony kolem Mississippi. Na jihozápadě USA bude sušší počasí, více srážek čeká východní polovinu USA.

Česko „mírně“ v nadprůměru

Detailní dlouhodobou předpověď počasí na našem území přináší třeba služba e-Počasí.cz. Březen bude prý teplotně mírně nadprůměrný a srážkově průměrný. V horských polohách se očekávají srážky sněhové, v nížinách spíše dešťové.

Duben bude typický aprílovým počasím, tedy střídáním teplého a chladného počasí, slunečného počasí s vydatnými dešti. Průměrné dubnové odpolední teploty sice dosahují 13 až 18 °C, avšak ranní teploty mohou klesat pod bod mrazu. Květen bude typickým jarním měsícem, teploty vyšplhají hodně přes 20 °C.

Související…

Z přesných předpovědí počasí je lukrativní byznys. Pomáhají i drony
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: arsTechnica

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...