Nedávno jsem byla s tříletým Matyášem v kavárně Divoké matky. Všechno probíhalo jako obvykle, Maty si dal limonádu, já dvojité kafe. Najednou koukám a půlka brčka z Matyášovy limonády je pryč. Do háje, Matyáši! Tys ho snědl? Vždyť je z plastu… Nebo ne?

Související…

Už ani krok. Jídlo si objednáme z 3D menu. Doručí ho dron či samořídící auto
Klára Ponczová

Tohle brčko bylo z těstoviny. Naštěstí. Ale už jsem viděla i brčka z kovu, bambusu nebo skla. Po zákazu rozdávání igelitových tašek v prodejnách, který u nás platí od ledna letošního roku, si EU bere na paškál další ekologický problém – nadměrnou produkci plastových obalů a jednorázového plastového nádobí.

Doba plastová

Podle Ministerstva životního prostředí se v České republice spotřebuje 20 000 tun plastového nádobí ročně. Světové ekonomické fórum zároveň varuje, že každou minutu přibude v oceánech jeden plný kamion plastového odpadu, a odhaduje, že pokud se něco nezmění, bude v roce 2050 v mořích, přepočteno na hmotnost, stejné množství plastu jako ryb.

Jednorázové plasty by také v budoucnu měly být výrazným způsobem zdaněny, což povede k postupnému zvyšování jejich ceny.

Plastová láhev má poločas rozpadu zhruba 450 let. To znamená jediné, že je potřeba aktuální vyrobené množství plastu redukovat recyklací, a hlavně – přestat produkovat další. V květnu letošního roku navrhla Evropská komise zákaz plastových brček, nádobí a některých dalších druhů plastových výrobků na jedno použití, jako jsou třeba plastové vatové tyčinky, talíře, příbory, míchátka a podobně.


Tento zákaz by mohl být v členských zemích schválen už na jaře příštího roku. V praxi to pak bude znamenat, že se zmíněné výrobky nepřestanou vyrábět úplně, ale že se budou povinně vyrábět z ekologičtějších materiálů. Jednorázové plasty by také v budoucnu měly být výrazným způsobem zdaněny, což povede k postupnému zvyšování jejich ceny. To však problém jako takový neřeší. Co nahradí jednotlivé plasty? Jako řešení se nabízí jedlé obaly.

To brčko si sněz

Americká společnost PastaStraws začala vyrábět brčka z těstoviny. Tyhle "slámky" obsahují přesně dvě suroviny – pšenici a vodu. Ztvrdlé těstovinové brčko nemá žádný vliv na chuť nápoje a po vypití ho můžete směle rozkousat a sníst. Těstovinová brčka si už teď můžete koupit na Amazonu. Za 100 kusů zaplatíte přibližně 75 dolarů. Společnost Loliware zase začala vyrábět brčka z mořských řas. Brčko v limonádě sice pomalu měkne, ale tvrdé vydrží přes hodinu, což obvykle na vypití drinku bohatě stačí.

Těstovinové brčko ve studeném nápoji vydrží. A pak ho můžete klidně sníst


Výrobce nápojů Diageo představil jedlá brčka s příchutí. To by mohlo být zajímavé řešení pro bary a festivaly, kdy by bylo možné kromě příchuti  zvolit i výtvarné zpracování, případně na jedlé brčko umístit reklamu. Na trhu jsou k dispozici i velice stylová, znovupoužitelná brčka ze skla a plastu, která se však musí po každém použití speciálním způsobem vyčistit. Nejrůznější druhy ekologických brček už i u nás nabízí například společnost E-conea.

Polévku do kornoutku

V Košicích se těší velké oblibě bistro Soup Culture, kde servírují polévky ve speciálních jedlých miskách, které svou vizáží připomínají kornoutky na zmrzlinu. Díky speciální receptuře a technologii pečení vydrží kelímek s polévkou nerozmočený až 24 hodin. Co přesně se ukrývá v těstu, ze kterého jsou misky zhotovovány, zatím zůstává výrobním tajemstvím.

Kelímky na polévku vydrží až 24 hodin. Co se skrývá v těstě, výrobce zatím tají


Společnost Evoware, indonéský startup, nabízí jedlé sáčky a pytlíky. Všechny jejich produkty jsou vyrobeny ze zpracovaných mořských řas. Poživatelné kelímky ani brčka z mořských řas neobsahují žádné chemikálie, jsou biologicky odbouratelné a ke všemu zdravé. Brčka chutnají jako želé, a dokonce si můžete vybrat příchuť – peppermint nebo zelený čaj a v drinku vydrží až 24 hodin. Ochucené jsou i kelímky a každá chuť se dá krásně doladit k servírovanému drinku. Pozvat pak někoho v baru “na skleničku” dostane úplně nový význam.

Kasein bude in

Na trh pravděpodobně brzy proniknou i jedlé obaly potravin vyrobené z mléčné bílkoviny (kasein). Jedná se o tenké průsvitné fólie, které jsou nejen biologicky rozložitelné a jedlé, ale zároveň dokážou potraviny ochránit před oxidací a udržet je výrazně déle čerstvé, než dokážou plastové obaly.

Po použití je můžete hodit buď na kompost, nebo sníst, úplně stejně jako kornoutek od zmrzliny.

Jedlé lžičky, vidličky, a dokonce i čínské hůlky vyrábí indická firma Bakeys. Jejich příbory jsou stoprocentně přírodní, vyrobeny (resp. upečeny) z mixu rýžové, pšeničné a čirokové mouky a odolají i horké polévce a čaji. Vyrábějí se v několika příchutích, jako je kmínová, mátovo-zázvorová, mrkvovo-řepová a sladká. Po použití je můžete hodit buď na kompost, nebo sníst, úplně stejně jako kornoutek od zmrzliny.

Takto vypadá obalový materiál z mořských řas. Můžete ho dát na kompost, nebo sníst


Samodržící voda

Tenká membrána vyrobená z extraktu z hnědé mořské řasy a chloridu vápenatého může v budoucnu nahradit plastové PET lahve. Vodu, kterou vypijete i s obalem, vyrábí londýnský start-up Skipping Rocks Lab a říkají jí OohoDo obalů lze zabalit vodu, alkohol nebo limonády. Autoři projektu zatím nejbližší možnost využití spatřují v distribuci vody na závodech, k rozdávání alkoholu na party a uchování čerstvých džusů. Sami se ale ještě trochu potýkají s přepravou a uchováváním.

Výrobci, kteří využívali ve svých produktech recyklované materiály, budou muset začít hledat jinde.

Zmíněné alternativy vypadají nadějně, ale jsou tady i další skutečnosti, které s sebou snížení produkce plastového nádobí automaticky přinese. Změny čeká trh práce, zánik starých a vznik nových pracovních míst. Do pár let pak továrny na recyklaci nebudou mít co zpracovávat a výrobci, kteří využívali ve svých produktech recyklované materiály, budou muset začít hledat jinde. Tahle změna se do budoucna na ekonomice a trhu podepíše pravděpodobně výrazněji, než si nyní vůbec dokážeme představit.

Až to zajíme

Co se týká jedlých obalů, nedořešené jsou stále otázky ohledně hygieny, skladování a distribuce. Ale pokud jsme jako lidstvo dokázali vymyslet tak geniální způsob zaplavení planety Země plasty, zvládneme to i s jedlými nebo jinak ekologicky odbouratelnými obaly.

Zatím to vypadá, že se nám všem blýská na zelenější časy. A až budu příště s Matyášem sedět v kavárně a on před mýma očima vypije limonádu, kterou zají skleničkou a brčkem, nebudu vytáčet pohotovost. Spíš se budu jen přiblble usmívat, protože budu vědět, že spolu s jeho generací jsme se zbytečnými plasty nadobro zatočili.

foto: Shutterstock a archiv, zdroj: New Food Magazine