Veganství ztělesňujě mírumilovný životní styl, který snižuje utrpení pácháné na zvířatech na nejnižší možnou formu. Nemusí být ale nutně spojováno se spiritualitou nebo náboženstvím. Ostatně - žádné náboženství nebo duchovní směry nejsou v této době kromě kompletně vegetariánské nebo veganské. Veganství spoléhá na reformu jedince a jeho transformaci. Každý má různé cesty, jak se k němu dostal. Spirituální, etickou či ekologickou. Moje cesta začala někde mezi, kdy jsem před 13 lety odmítl konzumovat maso živých bytostí z asketismu a minimalismu.

Odmítal jse vše, co není nezbytně nutné pro mé přežití a postupně jsem se dostal přes etiku, ekologii a spiritualitu až tam, kde jsem nyní a jsem 8 let veganem. V poslední době v komunitě nastal morální rozkol a vegani se distancovali od lidí, kteří požívají rostlinnou stravu jen pro vlastní benefit a prospěch. Sám za sebe musím říct, že je velmi chválihodné, pokud někdo myslí na své zdraví, karmu či fyzickou kondici a těchto lidí si vážím. Každopádně vegani snižují utrpení zvířat na minimum a jejich cílem je absolutní osvobození zvířat avšak ne osobní prospěch.

Pokud chceme dosáhnout nějakého cíle, je potřeba si pevně stanovit, kam kráčíme a vyjasnit si, čeho a pro koho chceme dosáhnout. Zvířata jsou myslící, cítící bytosti s emocemi, inteligencí a vědomím. Proto považujeme za důležité a důstojné je bránit před těmi, kteří toto nevidí a informovat je o jejich nemorálním či nevědomém konání.

Jíst rostlinnou stravu nečinně není to samé, co být opravdovým veganem.

Je několik cest, jak můžete podpořit veganství a osovobození zvířat - demonstrace, veřejná promítání a oslovování lidí, přednášky, osvobozování zvířat, poradenství, modlitba, legislativní změny, útulky, snahy pro zrušení zvířecích zařízení a koncentračních táborů, ochrana divoce žijících zvířat a v neposlední řadě také reformace nás samotných zevnitř a lidí kolem nás.

Po dlouhých letech se stavím na stranu tlaků a snah, namísto nečině přihlížejícího občana konzumujícího jen rostliny s bláhovou nadějí, že to něco změní. Žijeme ve hmotě, hmota je plastelína a bude vypadat tak, jak ji budeme tvarovat. Žijeme ve veřejném prostoru a otevřeném světě a proto buďme otevřeni změně a otevřme oči! 

 

Čtěte také:

Kuchařky bez domova otevřely jídelnu

Jíst a nepřibírat na váze? S těmito 12 potravinami to nebude jen sen.

Výživová revoluce! Přehodnoťte vše, co víte o jídle

Hadí mord zamorduje i přebytečná kila

foto: Shutterstock