Už desítky let se traduje, že na novoročním stole nemůže chybět čočka. Prý proto, aby byl i v novém roce v domě dostatek peněz. Tvar čočky mince opravdu připomíná, ale naši předkové pravděpodobně mysleli i na to, že čočka po vánočních tučných jídlech prospěje očistě organismu.

Čočka, která je jako potravina známá už dobrých pět tisíc let, je přirozeným zdrojem velkého množství minerálů, železa, vápníku, selenu, fosforu a zinku, stejně tak vitaminů skupiny B. Luštěniny pochází z východního Středomoří, z okolí řek Eufrat, Tigris a Indus, také z Thajska a Číny.

Běžnou součástí stravy byly už i ve starověkém Egyptě. V současnosti se nejvíce čočky vypěstuje v Kanadě, Indii, Austrálii, Turecku, USA, Nepálu, Ethiopii, Číně a Sýrii. Čočka může přinést bezesporu i výjimečné kulinářské zážitky. Nápadité úpravy této potraviny nabízí i pražská restaurace Etnosvět.

Čočkový salát s hořčičnou omáčkou a ztraceným vejcem

Ingredience: 400 g uvařené červené čočky, 2 šalotky, 1 červená paprika, řapíkatý celer, polníček

Zálivka: dijonská hořčice, med, worchester, citrón

Postup: Opečeme papriku, zbavíme ji zčernalé slupky a nakrájíme. Přidáme spařenou šalotku a smícháme s čočkou a řapíkatým celerem. Zálivku připravíme vymícháním všech ingrediencí do hladké emulze. Čočkovou směs promícháme se zálivkou a nakonec zlehka vmícháme polníček. Na salát vložíme ztracené vejce a podáváme.

Čočkový hummus

Ingredience: uvařená čočka, česnek, tahini, mletý koriandr, mletý římský kmín, koriandr, olivový olej, citronová šťáva, sůl

Postup: Čočka je jemnější než cizrna, a tak dejte méně tahini i česneku než do klasického hummusu z cizrny. Do mixéru vložte čočku, česnek, olej, tahini, citronovou šťávu, římský kmín, mletý koriandr a sůl. Mixujte dohladka, hotový humus přendejte do mísy, pokapejte ještě trochou olivového oleje, přidejte čerstvý koriandr. Servírujte s nakrájenou zeleninou nebo pita chlebem.

Musaka

Ingredience: 2 lilky, 2 středně velké cibule, 500 g rajčat, 2 až 3 stroužky česneku, 400 g červené čočky, hrst petrželky kudrnky, olej, pepř, sůl

Postup: Lilek nakrájíme příčně na tenké plátky (tenčí než 1 cm), vyskládáme jeden vedle druhého na plech, posolíme a pekáč podložíme z jedné strany tak, aby byl trochu nakloněn a šťáva z lilků stékala dolů. Lilky tak nebudou ležet ve vlastní „vyplakané“ vodě. Takto lilky ponecháme 1–1,5 hodiny.

Poté lilky zlehka vymačkáme, osušíme a zprudka je z obou stran osmažíme v hojné vrstvě rozpáleného oleje, pak je ponecháme stranou. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek na jemno nasekáme, 1/3 rajčat nastrouháme, 3/4 nakrájíme na plátky nebo kostičky.

Cibuli nakrájenou na kostičky krátce osmahneme na oleji, vzápětí přidáme strouhaná rajčata, krátce podusíme, vložíme česnek a červenou čočku (netřeba vařit dopředu), opět krátce podusíme, osolíme a opepříme.

Pekáč vytřeme olejem, dno pokryjeme lilky, na ně navrstvíme čočkovou směs, část rajčat nakrájených na plátky, poté vrstvu lilku, nakonec ještě zbytek rajčat a posypeme sekanou petrželkou. Podlijeme trochou vody a pečeme ve středně předehřáté troubě (160–180 °C) asi 30 minut.

foto: Shutterstock, zdroj: Etnosvět