TOP manažeři pražské restaurace Etnosvět se zamysleli a podle svých chutí vybrali tři vegetariánské odlehčené recepty pro povánoční dny. Své chutě nám představili generální manažerka Daria Ponomareva, sales a event manažerka Míša Dvořáková, marketing manager David Leiss a kuchaři Amila s Petrem.

Kuchař Petr a David Leiss  si oblíbili cuketové bramboráčky s uzeným templem, jejich recept je na 8 porcí.

Ingredience: 

1 kg cuket, 1 kg brambor, 4 vejce, 6 lžic hladké mouky, případně více dle potřeby, 250 g uzeného tempehu, 5 stroužků česneku, 8 lžic čerstvé majoránky, 2 hrsti hladkolisté petržele 

Postup:

Oloupeme brambory, rozpůlíme cukety a zbavíme je semínek. Poté vše nastrouháme nahrubo, lehce osolíme a po chvíli vymačkáme přebytečnou tekutinu pomocí utěrky. Brambory a cuketu důkladně smícháme s vejci, moukou, česnekem, nasekanými bylinkami, solí, pepřem a nakrájeným tempehem.

Ze směsi tvoříme co nejtenčí placičky, které smažíme dozlatova na středním plameni. Jako přílohu doporučujeme sladkokyselé zelí s kostičkami uzeného tempehu či tofu.

Daria Ponomareva si zamilovala semínkové krekry.

Ingredience:

200 g slunečnicových semínek, 70 g lněných semínek, 70 g sezamových semínek, 130 g dýňových semínek, 2 polévkové lžíce psyllia (prodává Country Life)2 polévkové lžíce mandlové mouky (prodává Country Life), 35g máku (nemletého), mořská sůl na posypání 

Postup:

Rozehřejme troubu na 160 °C. Vše kromě máku smícháme v míse s cca půllitrem vody a necháme 30 minut nabobtnat. Následně těsto přendáme na plech na pečicí papír a uhladíme do tenoučké vrstvy. Posypeme mákem a troškou mořské soli. Pečeme asi 70 minut. Necháme vychladnout, opatrně sloupneme pečicí papír a nakrájíme na libovolné tvary. Skvělé jsou samotné nebo jako doplněk k hummusu.

Kuchař Amila a Míša Dvořáková si oblíbili srílanské pikantní vejce, recept je na 4 porce.

Ingredience:

250 g oloupaných a uvařených brambor, 3 ks nakrájených zelených chilli papriček, 10 g mletého černého pepře, 10 g chilli vloček nebo sušeného chilli, 20 g nakrájené cibule, 20 g nakrájeného česneku, 15 g nakrájeného zázvoru, 3 uvařená a nakrájená vajíčka, 15 ml kokosového oleje, 10 ks nakrájených lístků curry, 5 g nakrájeného pandánu, 15 g orestovaného mletého curry Thunapaha, na obalení 2 vejce a 500 g strouhanky

Postup:

V první řadě rozmačkáme uvařené brambory. Na větší pánvi pak rozpálíme olej a orestujeme cibuli, česnek a zázvor. Když základ začne hnědnout, přidáme zbytek surovin včetně brambor, smícháme dohromady a necháme vychladnout.

Ze vzniklé směsi vytvarujeme koule, které následně obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance, a nakonec pomalu dozlatova usmažíme. Srílanské pokrmy jsou všeobecně pikantnější, a tak můžete ubrat chilli. My doporučujeme neubírat a dát si „vejce“ s rajčatovou salsou.

foto: Michala Bílková a Etnosvět, zdroj: Etnosvět