Se správným vybavením může být kempování v přírodě poměrně komfortní. Jako v hotelu se sice cítit nebudete, ale vyspíte se na měkké matraci, nebude vám zima a k obědu si uvaříte teplé jídlo. Co víc člověk potřebuje?

Chcete-li se vydat do přírody, zapomeňte na džíny a tenisky. Potřebujete turistickou obuv a pohodlné oblečení. Do českých podmínek vám určitě postačí nízké boty, ostatně i sportovní botasky budou v pořádku, ale velmi dobré je investovat do bot s nepromokavou gore-tex úpravou, pak se totiž nebudete muset obávat žádné přeháňky, vaše nohy zůstanou v suchu. Pokud se chystáte stanovat třeba v horských oblastech na Slovensku, v Rakousku, či dokonce v Itálii, Francii a Švýcarsku, doporučujeme spíš kotníkovou obuv. Noha je v ní pevnější, což oceníte při chůzi po kamenitých horách.

Oblečení se naučte vrstvit. Investujte do pár dražších kousků, jež zahřejí – například do trička z merino vlny. Zároveň je důležité mít nepromokavou svrchní vrstvu, ideálně i na nohy, v každém případě aspoň bundu.

Kvalitní spánek je důležitý

Dále přichází na řadu spánek, zejména dobrý stan. Podle čeho poznat, že je dostatečně dobrý? Ohlídejte si zejména následující parametry:

  • voděodolnost (hledejte konkrétní sloupec vody),
  • podlepené švy proti průsaku vody,
  • zpevněná a vyvýšená podlaha,
  • odolná konstrukce z nosných tyčí,
  • ventilační okénko,
  • moskytiéra ve vstupu.

Dále vás budou zajímat spací pytle a karimatky. Dnes se zcela běžně prodávají komfortní samonafukovací karimatky, vyrábí je například česká značka Cattara. Jejich samonafukovací karimatka TRACK o rozměrech 185×61 cm váží necelý kilogram, balíček má pouze 31×12 cm. Tlustá je 5-7 cm, takže rozhodně neležíte na zemi, spí se na ní opravdu příjemně.

U spacího pytle si ohlídejte zejména teplotu, do které je určen. Dekové spací pytle jsou obecně určeny pro jednorázové přespání, vodácké výpravy či treking. Pro delší pobyty v přírodě se doporučují spací pytle mumie. Lépe kopírují tělo a mívají stahovací kapuci chránící hlavu.

Co si dáte k večeři?

Cestujete-li automobilem, je možné si přibalit třeba gril na dřevěné uhlí. Žádný velký gril, nýbrž model, jakým je třeba přenosný gril na dřevěné uhlí BOSA. Dodává se i s taškou s izotermickou kapsou na potraviny.

Pro dobrodruhy putující po vlastních nohách jsou pak určené klasické kempingové plynové vařiče. A nezapomeňte také na nádobí a příbory. Kromě těch tradičních můžete vsadit i na jednorázové příbory. Už jste slyšeli o jedlém nádobí? Pro kempování je ideální, protože ho sníte a nemusíte nosit zpátky.

A víte, že se můžete v přírodě i vysprchovat?

Ke koupeli vám může posloužit blízký rybník nebo také kempingová sprcha. Ano, taková vymoženost vážně existuje. Jde v podstatě o vak, který naplníte vodou a zavěsíte na strom. Vak má přitom černou barvu, takže se voda na slunci hezky ohřeje.

Podobných vychytávek pro kempování existuje více, takže stanovat venku lze opravdu s veškerým komfortem. Chcete-li je objevit, určitě prostudujte katalog české firmy Cattara. Založili ji nadšenci do kempování, kterým na českém trhu chyběly nějaké produkty, a tak se je rozhodli začít sami dodávat. Vybaví vás kompletně a za rozumné ceny.

Související…

Češi jedou letos kempovat. Vybavte se kempingovou výbavou Cattara
Komerční článek

foto: Cattara, zdroj: Cattara