fbpx

Výhodou balkonu a terasy je, že nemusí striktně ladit s celým interiérem. Můžete se u nich trochu vyřádit a zabydlet si terasu třeba v modrém řeckém stylu

Zveřejněno: 21. 5. 2021

Kdo by chtěl snídat doma, když venku svítí sluníčko? Ranní káva nebo čaj na čerstvém vzduchu chutnají zkrátka jinak. A příjemné venkovní posezení si můžete užít i bez vlastní zahrady. Stačí vdechnout trochu života vašemu balkonu nebo terase. Nabízíme vám deset tipů, jak na to.

1. Vlastní soukromí

Abyste se na balkoně cítili stejně příjemně jako doma, udělejte si své soukromí. Skvěle vám k tomu poslouží rohože na plot. Vybírejte z přírodních materiálů, jako je bambus nebo rákos, a vyhněte se naopak umělé hmotě, která by zkazila celkový dojem.

2. shutterstock 1784761442

2. Terasové dlaždice

Máte na balkoně či terase nevzhlednou betonovou podlahu? Zakryjte ji terasovými dlaždicemi a celý prostor dostane úplně jinou atmosféru! Díky jednoduchému klik systému zvládnete montáž dlaždic bez problémů sami. Vybírat můžete z celé řady designů.

3. shutterstock 752504104

3. Dekorativní i funkční koberec

Aby podlaha působila ještě útulněji a nebyla vám po sundání bot hned zima, pořiďte si venkovní koberec. Oproti klasickému koberci je plně omyvatelný a odolá nástrahám počasí. Pokud je podlahová plocha vašeho balkonu či terasy malá, koberec může nahradit i zmíněné terasové dlaždice.

4. shutterstock 475068427

4. Květinová oáza

I v malém prostoru můžete mít svou botanickou zahradu. Rostliny probudí balkon k životu a obohatí ho o příjemnou vůni. Květináče a truhlíky přitom nemusí zabírat místo na podlaze. Pověste je na zábradlí, na zeď či na strop, anebo využijte praktický patrový stojan.

5. shutterstock 1111026287

5. Závěsné křeslo

Pokud máte prostoru trošku více, terasu zaručeně zútulní závěsné křeslo. Čtení knížky a usrkávání čaje v jemném houpavém rytmu vás bez pochyby dostanou do pohody. Křeslo je možné pořídit také s kovovou konstrukcí, abyste nemuseli vrtat závěsný bod.

TIP: Najděte si své vysněné závěsné křeslo na Biano.cz

6. shutterstock 1786753373

6. Terasové posezení

Pohodlná sedačka nebo křesla jsou ideálním řešením, posezení se ale vejde i na opravdu malý balkon. Stačí vybrat praktické rozkládací židle a stůl. U výběru myslete na to, jestli chcete na terase také stolovat, nebo zda vám bude stačit malý konferenční stolek. Místa pro odkládání drobností se ale určitě nevzdávejte. Alespoň malá polička na hrníček a knihu je nutností.

7. shutterstock 1111352807

7. Polštářky a deky

Aby bylo sezení útulné a pohodlné, nezapomeňte ho vybavit polštářky. Využijete je i pro rozkládací židle místo polstrování. Mohou být více dekorativní s výraznějšími motivy, aby byl prostor veselejší. Pro večerní posezení mějte po ruce také příjemnou deku. Zapadající slunce vás tak nevyžene hned zpátky do bytu.

8. shutterstock 1771529132

8. Veselé barvy

Výhodou balkonu a terasy je, že nemusí striktně ladit s celým interiérem. Můžete se u nich trochu vyřádit a zabydlet si terasu třeba v modrém řeckém stylu. Vyberte si barvy, které vám zvednou náladu. Inspirujte se třeba vaší oblíbenou dovolenkovou destinací.

9. shutterstock 1109617328

9. Lucerny a světelné řetězy

V létě budete na terase určitě trávit i dlouhé teplé večery, vybavte ji proto vhodným osvětlením. Útulně budou působit lucerny se svíčkami nebo světelné řetězy. Skvělou variantou jsou solární světla využívající sluneční energii.

10. shutterstock 1352039693

10. Pro horké dny slunečník, pro chladné večery topení

Když už jste si svou venkovní oázu tak útulně zabydleli, určitě tam chcete trávit co nejdelší část roku. V létě proto nezapomeňte na slunečník, který vytvoří příjemný stín, a pro jarní a podzimní dny využijte přenosné topení. Příjemnou venkovní atmosféru si tak budete moct užívat i polovinu roku.

11. shutterstock 1709977561

Související…

Rodič v čase pandemie: Jak sobě i dětem usnadnit a zpříjemnit pobyt doma
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Biano.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...