Med je jedinou potravinou, která obsahuje všechny nezbytné látky potřebné k přežití. Kromě životodárné vody se v něm nachází více než 200 aktivních složek, jako jsou fruktóza, glukóza, aminokyseliny, vitaminy, minerály či enzymy, díky kterým vykazuje silné antibakteriální, zvlhčující a protizánětlivé vlastnosti.

Staří Egypťané, Asyřané, Číňané, Řekové a Římané jej používali jako tekutý obvaz k dezinfekci, zacelení a hojení ran. Medem léčili také trávicí poruchy, horečku, kašel, bolest v krku, dýchací potíže oční nemoci a řadu dalších problémů. První záznamy o jeho kosmetickém využití vedou k egyptské královně Kleopatře, která žila v posledním století před naším letopočtem. Pravidelnou koupelí v medu a mléce udržovala svou pokožku pevnou, hladkou, s mladistvým a rozjasněním vzhledem.

Zajímavá fakta o medu

* Včela nasbírá za celý svůj život asi 9 gramů medu.
* Med je z 80 % tvořen cukry a z 20 % vodou.
Nejstarším záznamem o používání medu člověkem je 8000 let stará jeskynní malba. Byla objevena ve Španělsku a znázorňuje ženu sbírající lesní med ze stromu.
* Ve starověku byl med používán k balzamování těl.
* Součástí svatebních oslav ve starověkém Egyptě bylo popíjení medových nápojů po dobu jednoho měsíce. Tento rituál je dnes známý jako „honeymoon neboli líbánky“.
* Hippokrates považoval med za univerzální lék. Sestavoval z něj různé receptury, kterými léčil téměř všechny nemoci. Dokonce med používal jako antikoncepci nebo prostředek na zastavení plešatění.
* Ruští vojáci během první světové války používali med jako prostředek k zastavení infekcí a urychlení hojení ran. Němečtí vojáci přidávali do medu olej z tresčích jater. Tuto směs využívali k léčbě vředů, popálenin či píštělí.
* Antibakteriální vlastnosti medu objevil v roce 1892 holandský vědec Van Ketel.
* Med zastavuje škodlivé působení přibližně 60 druhů bakterií, některých druhů hub a virů.


Náš tip
Přírodní mýdlo s ovesnými vločkami a medem
Hydratační mýdlo působí jako jemný peeling. Odstraňuje odumřelé buňky, zastavuje záněty. Pokožku zanechává vyhlazenou, pevnou a rozjasněnou. Lze jím ošetřit také pleť.   
Bližší informace ZDE

Z historických rituálů krásy

* Nefertiti (1370 př. n. l.)
Její jméno se stalo synonymem krásy. Manželka egyptského faraóna Achnatona si mladistvý a rozjasněný vzhled pleti udržovala hustou obličejovou maskou s medem, mlékem a santalovým olejem.
* Královna Alžběta I. (1533–1603)
Za svou zářivě bílou a čistou pleť bez skvrn a pih vděčila kombinaci růžové vody, medu a citronové šťávy.
* Královna Anna Stuartovna (1665–1714)
Anglická královna své vlasy pravidelně ošetřovala zábalem z medu a oleje, který zlepšoval jejich hustotu a lesk.    
* Madame du Barry (1743–1793)
Poslední milenka francouzského krále Ludvíka XV. byla pověstná hladkou porcelánovou pokožkou. Tajemstvím její krásy byly každodenní koupele ve studené vodě a medová pleťová maska.
* Alžběta Bavorská
(1837–1898)
Císařovna Sissi se o pokožku i tělo starala komplexně. Držela diety a většinu času trávila v improvizované „posilovně“. O pleť pečovala různými maskami. Antioxidační maska s medem a jahodami čistila póry, hydratovala a chránila před účinky škodlivých radikálů. 
* Císařovny z dynastie Ming (1635–1912)
Ženy u císařského dvora si na obličej pravidelně nanášely pastu z medu a mletých semen z čerstvých pomerančů. Kombinace těchto ingrediencí pleť osvěžila, vyhladila, příjemně provoněla a zbavila vrásek.


Náš tip
Pleťový krém s ovocem a Q10
Výživný pleťový krém pokožku okamžitě čistí a hydratuje. Dodává jí potřebné vitaminy a antioxidanty. Neucpává póry. Zastavuje projevy stárnutí. Je vhodný pro normální, smíšenou až mastnou pleť. Formulace obsahuje také med, který pokožku změkčuje, zesvětluje a rozjasňuje.

Bližší informace ZDE

10 důvodů, proč zařadit med do kosmetické rutiny

* Hloubková hydratace
Med je přírodním zvlhčovačem. Snadno se vsakuje do pokožky, kterou následně zvláčňuje a změkčuje.
* Čistá pleť bez černých teček
Antioxidační, antiseptické a antibakteriální vlastnosti medu pokožku důkladně čistí. Zbavuje ji nadbytečného kožního mazu, černých teček a nečistot z pórů.  
* Rozjasněný a vitální vzhled
Med působí jako jemný exfoliátor. Pokožku zbavuje odumřelé povrchové vrstvy, čímž ji rozjasňuje a svými výživovými vlastnostmi regeneruje.
* Světlejší pokožka bez viditelných jizev
Med přirozeně otevírá póry a opravuje poškozenou tkáň. Pokožka je světlejší a jizvy bledší.
* Pryč se záněty
Protizánětlivé vlastnosti medu redukují akné včetně dalších zánětů kůže, jako jsou psoriáza nebo ekzém.


Náš tip
Regenerační krém na ruce s měsíčkovým olejem
Pečující krém s měsíčkovým olejem pokožku rukou zvláčňuje, zklidňuje, regeneruje, zjemňuje a chrání před vnějšími vlivy. Bambucké máslo, kakaové máslo, vzácná růžová voda, med a esenciální oleje zlepšují elasticitu, pevnost a přirozenou obranyschopnost pokožky. Krém má lehkou konzistenci, snadno se vstřebává. Má jemnou pudrovou vůni.

Bližší informace ZDE

* Urychlení hojení
Antimikrobiální vlastnosti medu pomáhají ke zklidnění a rychlejší regeneraci poškozené kožní tkáně.
* Pomocník při spálení sluncem
Med pomáhá s regenerací spálené pokožky, kterou utiší a poskytne jí potřebnou výživu.
* Mladistvá pleť bez vrásek
Med aktivuje tvorbu kolagenu. Přírodní antioxidanty, které obsahuje, zastavují viditelné projevy stárnutí – snižuje tvorbu vrásek a jemných linek. Pokožku vyhlazuje, zpevňuje a zjemňuje.  
* Bojovník proti plísním
Protiplísňové účinky medu pomůžou s mykózou či lupy, které vznikají z přemnožení kvasinek.
* Pomoc při léčbě rakoviny kůže
Nejnovější klinické studie potvrzují, že med dokáže zpomalit růst a reprodukci rakovinných buněk v těle.


Náš tip
Omlazující maska s kyselinou glykolovou a hyaluronovou
Vysoce intenzivní maska pleť povzbudí, vypne a obnoví. Zmenšuje a zjemňuje vrásky, opticky pokožku regeneruje. Extrakt ze sedmikrásky podporuje její rovnoměrný tón. Kyselina glykolová a hyaluronová pokožce dodávají pružnost a plný hydratovaný vzhled. Účinné antioxidanty z medu eliminují toxiny a stimulují krevní oběh.
Bližší informace ZDE

S láskou Dulcia natural

Související…

Mikrobiom kůže: Nová dimenze v péči o zdraví a krásu pokožky
Natalie A. Rollko

foto: Dulcia, zdroj: Dulcia