fbpx

Kouzelníci a iluzionisté půlí lidi už 100 let 1 fotografie
P.T. Selbit (dřevorubec vpravo) při jednom z prvních pokusů o trik s rozřezáním ženy v bedně. Vyšel prý úspěšně

Před sto lety anglický kouzelník Percy Thomas Tibbles pracně prořezal zapečetěnou dřevěnou krabici, ve které byla žena. Byla to senzace a od té doby se z jeho kousku stal jeden z nejznámějších kouzelnických triků, který se provádí všemi možnými nástroji. Rozpůleného člověka se pak téměř vždy podaří zázračně spojit

Zveřejněno: 13. 1. 2021

V neděli 17. ledna si britské sdružení kouzelníků The Magic Circle připomene sté výročí půlení lidí v rámci mimořádného kouzelnického vystoupení. Podle prezidenta sdružení Noela Brittena jde o ikonickou iluzi s bohatou a fascinující historií. Už tedy víme, že tento trik vymyslel Percy Thomas Tibbles, který před sto lety kouzlil pod uměleckým jménem P.T. Selbit. Premiéra "řezání vejpůl" proběhla 17. ledna 1921 v severolondýnském varieté Finsbury Park Empire.

Od té doby provádí tento trik nespočet kouzelníků mnoha různými způsoby. „Je to velmi jednoduchý nápad a všichni vědí, že reálně někoho přeříznout a zase spojit je nemožné,“ říká Will Houstoun, populární kouzelník a konzultant ve věcech magie.

Ženě tehdy z krabice nekoukaly nohy a hlava a samotné řezání bylo opravdové a pomalé.

Podle něho má každopádně trik se stoletou tradicí stále obrovský prostor pro vývoj a znovuobjevování. Houstoun uvedl, že Selbitova původní iluze nevypadala jako pozdější tradiční provedení tohoto triku. Ženě tehdy z krabice nekoukaly nohy a hlava a samotné řezání bylo opravdové a pomalé. To dnes už má trik, jehož podstatu ovšem nikdo nechce prozradit, trochu jiný švih.

Vražda v přímém přenosu

Kouzelníci z The Magic Circle plánují k připomenutí historie této klasické iluze online večer, kde budou vyprávět nejpikantnější příběhy, které jsou s ní spojené. Například tu, jak v roce 1956 BBC šokovala britský národ, když v rámci pořadu Panorama kouzelník Velký Sorcar rozřezal mladou ženu na dvě poloviny pomocí kotoučové pily. Vzhledem k tomu, že show byla vysílána živě a měla svůj vyhrazený čas, moderátor Richard Dimbleby přenos ukončil, ještě než žena opět ožila. Diváci byli zděšeni a domnívali se, že byli svědky vraždy v přímém přenosu.

Skutečně monstrózní provedení řezání člověka napůl má ve svém repertoáru i známý americký kouzelník David Copperfield.

Pro samotného Willa Houstouna bylo podle Guardianu jedním z nejpamátnějších provedení triku vystoupení Simona Drakea v pořadu Secret Cabaret na programu Channel 4. Tato show byla vskutku krvavá a napínavá, Drake byl lékařským personálem řezán od rozkroku nahoru, nakonec si pilu sám vyndal a „zemřel“.

Skutečně monstrózní provedení řezání člověka napůl má ve svém repertoáru i známý americký kouzelník David Copperfield. Ve svém kouzelnickém muzeu v Las Vegas používá obří cirkulárku a přiznává, že jednou ho zranila poté, co se z jejího dosahu nestihl dostat včas. Pohovoří o tom v rámci připomínky stoletého výročí.

Rozřezaná pamětnice

Připomínka stoletého výročí bude vysílána živě na Facebooku. Slavnostního večera se zúčastní také Debbie McGeeová, partnerka zesnulého kouzelníka Paula Danielse, která mu asistovala jak na jevišti, tak v životě. I ona se podělí o své zážitky z pravidelného rozřezávání.

„Debbie byla nakrájena na kostičky, zpopelněna, rozdrcena, rozčtvrcena a sťata vícekrát než většina ostatních, takže má co vyprávět,“ uzavírá Britten. Takže asi bude po těch sto letech co vyprávět.

Související…

Svět je jen odrazem naší mysli. Kouzla jsou toho důkazem, říká český Copperfield
Milada Kadeřábková

foto: Alma Collection/State Library of Victoria, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...