Jestli vás sbírání hokejových kartiček opustilo někdy na základní škole, možná by stálo za to oprášit starý koníček. Tento fenomén k nám připlul ze zámoří a překvapivě se na něm dá i slušně vydělat. Ty nejcennější karty se pohybují v rozmezí milionů korun. Přečtěte si, která hokejová karta patří mezi nejdražší a jak zjistíte, jestli doma náhodou nemáte jednorožce ceněného nejen mezi sběrateli.

Nejdražší hokejová kartička se vydražila před 4 lety v přepočtu za 11,6 milionu Kč. Neuvěřitelnou částku zaplatil v aukční síni anonymní dražitel za Wayna Gretzkyho z roku 1979 od společnosti O-Pee-Chee, což je jedna z firem věnující se jejich tisku. Jednorožec či Modrý Mauricius, jak se kartě díky své unikátnosti přezdívá, se tak zařadil na špici mezi sběratelskými kousky.

Rozhoduje hráč i kvalita karty

Co stojí za slávou na první pohled poměrně nenápadně vypadající bledě modré hokejové karty? Běžně zobrazuje kartička na líci fotografii hráče s jeho jménem, případně i názvem klubu. Na rubu jsou osobní údaje a statistika hráče. Jinak tomu není ani u Gretzkyho, tedy až na několik „drobných“ odlišností:

  • Kanaďan Wayne Gretzsky je nejlepší hokejista v dějinách NHL a držitel 61 oficiálních rekordů. Přezdívá se mu nesmrtelná devětadevadesátka a mezi sběrateli platí za nejvyhledávanějšího hráče.
  • Na kartičce je označení RC (z anglického „rookie“ – nováček), což znamená, že vyšla v první sezóně, kdy hokejista vstoupil do NHL. Tyto typy kartiček bývají nejcennější, a tudíž i nejdražší.
  • Ze všech nováčkovských karet s Gretzkym je tahle v nejlepším stavu. Společnost PSA (Professional Sports Authenticator), která patří mezi špičku v oceňování hokejových kartiček, jí udělila nejlepší známku. Tedy 9,5 stupně z 10.

Pod lupou odborníka

A co všechno odborníci na hokejových kartách hodnotí? Především kvalitu povrchu (například, jak moc je karta poškrábána), kvalitu rohů, které jsou nejvíce zranitelnou částí, vycentrování a také hrany. Před více než sto lety, kdy se hokejové kartičky přibalovaly k cigaretám, se s nimi obchodovalo především na burze.

V současnosti můžete využít pohodlnější způsob a zabrouzdat na portálu Aukro.cz. Kdo ví, třeba zjistíte, že právě ve vaší staré sbírce leží ladem vzácné hokejové karty.

Setkejte se osobně

Pokud chcete ocenit karty, které máte v albu, vezměte si k ruce katalog oceňovaných sběratelských kousků. Nebojte se využít i odborníka, který poradí a případné nejasnosti dovysvětlí. Kromě internetu zajděte i na specializované burzy hokejových kartiček, které probíhají několikrát za rok ve vybraných městech České republiky.

Související…

Cyklista Roman Kreuziger: S krizí přijde očista. Ekonomika bude zdravější
Klára Kutilová

foto: Twitter, VICE Sports, zdroj: Aukro.cz