Depresivní poruchy jsou léčeny farmakologicky a pomocí psychoterapie. Podpůrná opatření zahrnují úpravu životního stylu včetně složení stravy a užívání doplňků stravy. Některé výzkumy naznačují, že určité vitamíny, minerály a byliny mají na depresivní stavy pozitivní vliv. Nicméně u doplňků stravy a přípravků, které nejsou předepsány lékařem, je na místě obezřetnost a kontrola jejich složení.

Tyto přípravky totiž obvykle nepodléhají kontrole úřadů pro kontrolu léčiv. Před zahájením užívání jakéhokoliv lékařsky nedoporučeného přípravku je více než vhodné si o něm zjistit co nejvíce informací a případně konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Níže uvádíme 11 přípravků, které mohou v léčbě depresivních stavů pomoci.

Hořčík

Nedostatek hořčíku je u osob s diagnostikovanou depresí běžný jev a studie potvrdily, že jeho doplňování může projevy deprese zmírnit.

Šafrán

Šafrán je koření nabité antioxidačními složkami včetně karotenoidů krocinu a krocetinu. Studie prokázaly, že šafrán zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. 

Potvrdila to analýza pěti randomizovaných studií, prokázala výrazné omezení symptomů deprese u dospělých osob s diagnostikovanou klinickou depresí. Výsledky podávání šafránu byly srovnatelné s farmakologickou léčbou.

Omega-3 mastné kyseliny

Studie, jíž se v roce 2020 zúčastnilo 638 žen buď těhotných, nebo v období šestinedělí, prokázala, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin symptomy deprese výrazně omezuje. Některé studie však vyvrací jejich účinky u dětí a dospívajících s diagnózou klinické deprese.

N-acetylcystein (NAC)

NAC je předchůdcem L-cysteinu a glutathionu. Glutathion je považován za jeden z nejdůležitějších antioxidantů v těle, zásadní pro redukci zánětlivých procesů. NAC také redukuje zánětlivé procesy v těle a zmírňuje symptomy deprese. Předpokládané účinné dávkování je 2–2,4 g denně.

Vitamín D

Vitamín D je pro fungování lidského těla nepostradatelný, bohužel však ho velké množství lidí má nedostatek. U osob s depresí je vyšší pravděpodobnost nedostatku právě vitamínu D a naopak, lidé s jeho nejnižší hladinou mívají nejvýraznější symptomy depresivních poruch.

Studie prokázaly, že dostatečná hladina vitamínu D může výrazně symptomy deprese zmírnit, a ačkoliv výsledky jeho podávání jsou velmi slibné, před doporučením vitamínu D jako prostředku k léčbě deprese bude potřeba dosavadní zjištění potvrdit dalšími výzkumy.

Vitamíny B

Mají zásadní vliv na neurologické funkce a regulaci nálady. Výzkumy prokázaly, že nedostatek vitamínu B12 a folátu zvyšuje riziko rozvoje deprese a naopak jejich užívání u některých osob symptomy deprese zmírňuje nebo potlačuje, například u dětí nebo dospělých s geneticky podmíněnou poruchou metabolismu folátu. 

U doplňků stravy a přípravků, které nejsou předepsány lékařem, je na místě obezřetnost a kontrola jejich složení – tyto přípravky obvykle nepodléhají kontrole úřadů pro kontrolu léčiv.

 U dospělých s diagnostikovanou klinickou depresí její symptomy potlačuje, pokud je užíván s předepsanými farmaky.

Třezalka tečkovaná

Výzkumy potvrdily účinek třezalky na projevy deprese u osob s mírnou nebo střední depresí. Nicméně stejně jako u dalších bylin existuje u třezalky riziko nežádoucí interakce s dalšími užívanými přípravky (antidepresivy), což může vést ke vzniku závažných zdravotních stavů.

Zinek

Zinek je nepostradatelný pro fungování mozku a regulaci neurotransmiterů. Nedostatek zinku je jednoznačně spojován se zvýšeným rizikem rozvoje deprese a závažnosti jejího průběhu.

S-adenosylmethionin (SAMe)

V těle se vyskytuje přirozeně, má zásadní vliv na fungování mozku. Nedostatek je možno doplňovat užíváním doplňku stravy. Bylo prokázáno, že jeho užívání společně s předepsanými farmaky dále zmírňuje projevy klinické deprese.

Rozchodnice růžová

Ve formě doplňku stravy jí bývá připisováno množství pozitivních účinků, včetně zmírnění depresivních symptomů a zlepšené odpovědi na stres. Antidepresivní účinky má díky schopnosti podpořit komunikaci nervových buněk a omezit nadměrnou aktivitu HPA osy.

Rozchodnice růžová (zdroj: Shutterstock)


Studie, jíž se zúčastnilo 57 osob, dospěla k závěru, že užívání 340 mg rozchodnice denně po dobu 12 týdnů výrazně symptomy deprese redukuje. Jiná studie zkoumala účinky rozchodnice a šafránu na úzkosti a depresi u dospělých s mírnou až středně těžkou depresí. Tam došlo k výraznému omezení symptomů po 6 týdnech užívání.

Kreatin

Kreatin je organická kyselina, která má zásadní význam pro energii mozku, jejíž kolísání je spojováno s rozvojem deprese. Některé studie naznačují, že podávání 2 až 10 gramů kreatinu denně zmírňuje projevy klinické deprese.

Související…

Vzpomínky na jídlo z dětství pomáhají prožít štěstí ve vztazích v dospělosti
Kamila Steinbachová

foto: Shutterstock, zdroj: Healthline