Venku začíná přituhovat a na pobočce Armády spásy v pražských Holešovicích to žije už od rána. Všude se to hemží lidmi, je tu teplo a čilý ruch. Každý den toto místo s prosbou o pomoc, něco na sebe nebo něco malého k jídlu navštíví desítky, někdy i stovky lidí. Počet osob bez domova v České republice každoročně narůstá, podle posledních výsledků sčítání lidí bez domova jich je u nás téměř 24 tisíc. Zhruba polovina z nich, konkrétně 11 600, pak žije vysloveně venku. A to jsou jen oficiální statistiky. Podle odhadů je bezdomovců v Česku víc než 60 tisíc.

Do centra Armády spásy jsme nedávno kromě lidí bez domova zavítali i my novináři, abychom si poslechli, jaké programy pro ně na letošní zimu organizace chystá. Kromě již čtvrtého ročníku tradičního prodeje Nocleženek, které lidem bez domova umožní přečkat chladné zimní noci v teple, nabídne neziskovka letos i nouzové přístřešky, takzvaná Iglou.

Než noc venku, Nocleženku

Loni prostřednictvím Nocleženek vybrala Armáda spásy téměř osm milionů korun a nocleh dostalo 5 až 7 tisíc bezdomovců napříč republikou. Někteří z nich i několikrát, dohromady tak na kovových poschoďových postelích strávili téměř 40 tisíc nocí. Zbylé peníze byly využity na pořízení nového povlečení, postelí a stavbu další noclehárny.

Nocleženka v hodnotě sto korun. Letos ji budou bezdomovci doplácet. Ani noc s Nocleženkou totiž nemůže být úplně zadarmo


Armáda spásy má celoročně k dispozici 1 200 až 1 300 lůžek, přes zimu je pak navyšuje o dalších tři sta. I když je to pro nás jen těžko uvěřitelné, ne každý, kdo žije na ulici, si může dovolit zaplatit 30 korun denně za nocleh. A právě v tento okamžik vstupuje na scénu Nocleženka, prostřednictvím které může kdokoli částkou 100 korun člověku bez domova předplatit jednu noc v teple.

Letos má navíc akce novou misi i podtitul „Jen nocleh nestačí“. Armáda spásy totiž od člověka, který Nocleženku využije, vybírá ještě symbolický poplatek v řádech korun. To proto, aby ani lidé bez domova nezapomínali, že ani nocleh s Nocleženkou není úplně zadarmo. „Nocleženka zajistí člověku bez domova nejen nocleh v teple a suchu, ale také polévku, teplý nápoj a možnost provést osobní hygienu. Velmi důležité je také to, že si v daném centru lidé bez domova mohou v klidu promluvit se sociálním pracovníkem o své současné životní situaci,“ uvedl ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan F. Krupa. Právě onen dialog bývá mnohdy prvním krokem k zahájení jejich cesty k návratu do běžného života.“

Iglou, venkovní řešení

Nocleženka bohužel není řešením pro všechny, kteří tráví chladné noci venku. Noclehárny mají svá pravidla, jako je zákaz zvířat nebo nulová přítomnost alkoholu v krvi. No a někteří z lidí, kteří žijí bez střechy nad hlavou, prostě jen nechtějí opustit místo, na kterém se celý den vyskytují a které považují za svůj domov.

I tahle situace však má své řešení, které by mohlo snížit počet obětí třeskutých zim. Jmenuje se Iglou a jde o nouzový přístřešek pro lidi bez domova, který lze během několika málo minut postavit, a vytvořit tak prostor na spaní, ve kterém je v průměru o 15 až 18 stupňů víc než venku. Sociální pracovníci Armády spásy s vývojáři Iglou spolupracují a jsou tak schopni přístřešek doručit těm, kteří ho budou přes zimu potřebovat.

 Od minulé zimy, kdy se u nás projekt rozjel, bylo těchto přístřešků po republice rozmístěno 46 a letos se toto číslo pravděpodobně mnohonásobně zvýší.

A i Iglou se stejně jako Nocleženka setkává u bezdomovců s pozitivními ohlasy. Od minulé zimy, kdy se u nás projekt rozjel, bylo těchto přístřešků po republice rozmístěno 46 a letos se toto číslo pravděpodobně mnohonásobně zvýší. Díky Nocleženkám i Iglou se navíc snáz buduje křehká důvěra mezi sociálními pracovníky a životem zkoušenými lidmi bez domova. Až na tomto základě je pak možné začít postupovat dál, směrem k návratu do "normálního života" s normální střechou nad hlavou.

Související…

Největší problém? Byrokracie, říká zakladatel bistra, jež dává práci bezdomovcům
Klára Ponczová

foto: Iglou a Armáda Spásy, zdroj: Armáda spásy