fbpx

San Francisko počítá daně z nemovitostí v programu, který vznikl před čtyřiceti lety, v době úsvitu disket. Tento software běží na mrtvém programovacím jazyce a nelze ho ovládat myší

Zveřejněno: 12. 3. 2019

Pokud máte pocit, že se některé české úřady zasekly někde hluboko v minulém století, nemusíte úplně zoufat. Ve Spojených státech se to děje také. Tamní obyvatelé se například přesouvají do věku Bruce Leeho a účesů zvaných trvalá, když chtějí odhalit, jak vysokou mají zaplatit daň z nemovitosti.

Daňoví poplatníci, kteří na americkém úřadě předpotopní software používají, si stěžují, že nevyhovuje jejich potřebám a že jeho složitost a těžkopádnost může za vznik zbytečných chyb při zadávání dat. Pokud se chceme podívat na další příklady, které mohou sloužit jako pravý opak moderních chytrých měst a úřadů, tedy těch nově digitalizovaných, můžeme na území Spojených států klidně zůstat.

Státy a města stále vrážejí peníze do údržby starých systémů, protože pořád fungují.

Zrovna San Francisko může jako příklad používání oldschoolových systémů vyznít paradoxně, ale úřednice Carmen Chu poukazuje na fakt, že zrovna opomenutá digitalizace některých úřadů není hlavní problém, který obyvatele města trápí. Vybojovat 36 milionů dolarů na vylepšení hardwarového a softwarového vybavení města trvalo čtyři roky a na projektu jejich zužitkování se stále pracuje.

san francisco 170664329

Vypočítat si daň z nemovitosti není v San Francisku žádná legrace. A myš vám k tomu nepomůže


Pro místní úředníky po celé zemi se přesun od starých serverů k pronajatým úložištím v cloudu zdržuje, mohou za to peníze. Na hardware, tedy „železo“ jako běžný výdaj na investici, mohou být získány peníze z dluhopisů, ale cloud je služba, která spadá do provozních nákladů. A to je škatulka, ze které čerpá mimo jiné policie nebo péče o parky. Tedy oblasti, které jsou jaksi víc vidět, a občané náklady na ně chápou.

Pokrok díky průšvihu

Firmy začaly brát problémy místních úřadů jako příležitosti. Salesforce, dodavatel služeb založených na cloudových aplikacích, nyní chce ve svém domovském San Francisku více tlačit řešení pro vládní i místní úřady. Už pět let považuje Salesforce veřejný sektor za jeden z obchodně nejzajímavějších segmentů. Státy a města ale stále vrážejí peníze do údržby starých systémů, protože pořád fungují. To, že nevyhovují nové době, se nezdá být zase tak velkým problémem.

Voliči problematice nerozumí a nesouhlasí s tím, aby se utrácely miliony za něco pro ně zcela iracionálního.

K přechodu na nový software donutí provozovatele většinou nějaký průšvih typu úplného pádu systému řídícího semafory v roce 2009 v Montgomery County nebo třeba nějaký kyberútok. Minnesota strávila asi desetiletí a utratila 100 milionů dolarů snahou o náhradu licenčního a registračního softwaru. Nová verze přišla v roce 2017 s tak velkým množstvím závad, že guvernér Tim Walz musel požádat o dalších 16 milionů na opravy. Voliči problematice nerozumí a nesouhlasí s tím, aby se utrácely miliony za něco pro ně zcela iracionálního. Jde jim hlavně o to, aby dostali lepší služby a platili nižší daně.

Daňový chaos

V San Francisku úřad používá systém založený na Cobolu nazvaný AS-400, na jehož uvítací obrazovce stojí: „COPYRIGHT IBM CORP., 1980, 2009.“ Prosadit změnu trvalo roky, i když si úředníci stěžují, že se se systémem téměř nedá pracovat. Zjistit, kolik by občan měl zaplatit na dani za nemovitost, je zdlouhavé, systém neumí filtrovat podle parametrů a ano, neodhalí chybné zadání čísla v adrese. Pouhá změna sazby daně pak přinesla chaos.

Úřednice Carmen Chu po nabídkovém řízení uzavřela vloni v listopadu za San Francisko smlouvy s firmami Sapient Corp. a Carahsoft Technology Corp., které poskytují licence softwaru Salesforce. Nový systém, který má být plně spuštěn v roce 2022, musí řešit problémy systému postaveného na míru městu.

Kde to ještě drhne

Úřady v celých Spojených státech amerických pracují se zastaralými a finančně náročnými systémy poměrně často. V Baltimore je policejní systém pro evidenci trestných činů starý víc než  20 let, neodpovídá národním standardům a nemůže být propojený s jinými databázemi. Upgrade stojí čtyři miliony dolarů.

Související…

Prahu moc zadržování vody netrápí. Jak se může inspirovat v zahraničí?
Milada Kadeřábková

V Broome County mají tísňový systém sestávající z dvanácti radiových okruhů ze 70. let a jednotlivé složky se kvůli tomu spolu nemůžou spojit. Náprava bude stát 23 milionů dolarů. V Texasu je nový systém pro evidenci soudních případů vyvíjen už od roku 2012, soudci kvůli neustálým průtahům musí pracovat se starým neefektivním programem. Nový stojí zatím víc než 30 milionů dolarů. Provozovatel železniční sítě v New Jersey doposud používá při administrativě nákupních procesů papírové formuláře a chce digitalizovat, cena zatím není známa. Mnohé americké křižovatky řídí systém ze šedesátých let, který není připraven na současné podmínky, zejména před půl stoletím neočekávané zácpy. Náprava na jednu křižovatku vyjde na 175 000 až 735 000 dolarů… Jsme na tom tedy v Česku tak špatně?

foto: Shutterstock, zdroj: Bloomberg

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...