fbpx

Recyklovat se dají kovy, dřevo i beton. A na Smart Cities můžou svým způsobem přispět i ovce

Zveřejněno: 12. 2. 2019

Hloupá města se mění na města chytrá. Tomu se uzpůsobuje nejen architektura samotná, ale i materiály, ze kterých se staví. Stavební firmy i samotní architekti proto stále hledají nové způsoby, jak environmentální faktor zohlednit při navrhování domů.

Kromě dopravních prostředků se totiž na znečištění měst výrazně podílí právě budovy, a to asi z 20 až 50 procent. Jejich stavba také spotřebovává množství vzácných přírodních zdrojů, jako je dřevo, kovy, voda i energie. Naštěstí mohou být budovy strategicky přetransformovány na „zelené“. Například tím, že k jejich stavbě budou užívány ekologické materiály.

Ovčí vlna nachází využití ve stěnách, stropech i podkrovích. Bohužel však není nejlevnější, přesto je oblíbená u lidí, kteří o udržitelnost dbají.

Udržitelné stavební materiály mají oproti těm běžným nižší dopad na životní prostředí z hlediska produkce, využití i údržby. Jsou přírodního původu, odolné před vlhkostí i výkyvy teplot, recyklovatelné a znovu využitelné. Také by měly být schopné zachytávat oxid uhličitý a snižovat znečištění. Na jaké materiály by se tedy měla udržitelná města zaměřit?

1. Bambus

Bambus je jedním z nejekologičtějších materiálů vůbec a není žádný div, že je oblíbený na celém světě. Technicky se nejedná o dřevo, nýbrž o druh trávy, která roste téměř ve všech kontinentech, s výjimkou Evropy a Antarktidy. Jeho dutá kompozice tvoří ideální poměr hmotnosti a pevnosti.

bambus 1212963559

Také neuvěřitelně rychle roste, některé druhy až o necelý metr denně. Další jeho skvělou vlastností je, že po sklizni se nemusí znovu sázet. Je levný, extrémně odolný a lehký, díky čemuž se s ním dobře pracuje. Obsahuje škrob, který přitahuje hmyz, navíc má schopnost pohlcovat vodu, proto je před použitím nutné ho ošetřit, aby odolával škůdcům, hnilobě i popraskání. Využívá se zejména na výrobu stěn, rohoží a podlah.

2. Korek

Korek je vnější vrstva kúry korkového dubu. Je to plovoucí materiál s růstovou kapacitou, jež je podobná bambusu. Díky tomu, že jde o kúru, může být jednoduše sklízen ze stromů, aniž by byla narušena jejich schopnost pokračovat v růstu. Co se týká vlastností, je pružný a elastický, po stlačení dokáže znovu nabýt svůj původní tvar. Je poměrně odolný vůči hnilobě i vodě, přesto časem může začít praskat.

korek 1106752811

Přirozeně odolává ohni a dobře tepelně izoluje, při spalování nevylučuje toxické plyny. Většinou se nachází v oblastech u Středozemního moře, tudíž náklady na dopravu mohou být značné. Přesto, díky své nízké hmotnosti, spotřebuje jeho převoz méně energie, než je tomu u jiných materiálů. Díky své odolnosti, flexibilitě a schopnosti tlumit nárazy i hluk se ideálně hodí na výrobu podlah, izolačních desek a akustických krytů stěn.

3. Recyklované dřevo

Recyklované nebo rekultivované dřevo má mnohem nižší dopad na životní prostředí než nově vytěžené. Nejčastěji pochází ze starých budov, mostů a přístavů, ze kterých je opatrně izolováno, demontováno a rozebráno na další použití. Je možné ho využít na rozmanité stavební účely, jako je konstrukční rámování, podlahové krytiny, exponované trámy, nábytek, obklady a podobně.

4. Recyklované kovy

Kovy, jako je hliník a ocel, představují z důvodu jejich těžby, tvarování i přepravy energeticky velmi náročné materiály. Ale pokaždé, když jsou efektivně zrecyklovány a opětovně využity, se jejich energetická náročnost poměrně snižuje a činí je udržitelnějšími.

kov 320272751

Například recyklace snižuje asi 75 % energetických nákladů nutných pro výrobu nové oceli a rekultivovaná ocel ze šesti automobilů stačí k vybudování domu o rozloze 2 000 m2. Recyklovaný kov je navíc velmi odolný a není nutné jej často měnit. Jeho jediným nepřítelem je koroze, proto musí být před použitím ošetřen. Nejvíc se hodí na střešní krytiny, konstrukční podpěry a fasády budov.

5. Prefabrikovaný a konopný beton

Prefabrikovaný beton je ještě ekologičtější než beton recyklovaný. Prefabrikovaná směs se nalije do předem připravených forem a pak se beton vytvrdí. Poté může být kusově převážen přímo na stavby. Je udržitelnější než běžný, protože při výrobě i montáži spotřebovává méně energie, vychází výhodněji i z hlediska nákladů. Prefabrikované betonové desky jsou široce používány pro stavební fasády, stěny, určité typy také na výrobu podlah a plochých střech.

V Evropě také přibývá staveb z konopného betonu, který tvoří drcené konopné pazdeří a vápenné pojivo. Je prodyšný, přirozeně odolává škůdcům, tudíž do něj není nutné přidávat další chemikálie. A co víc, produkuje negativní množství emisí, což znamená, že pohltí více oxidu uhličitého, než se uvolní při jeho výrobě.

6. Ovčí vlna

Přírodní izolátor, který stoprocentně nahradí obvykle používané materiály, například izolace ze skleněných vláken nebo polyuretanové pěny. Na rozdíl od některých dalších přírodních izolátorů dlouho vydrží a poměrně rychle se obnovuje. Díky svým izolačním vlastnostem nachází ovčí vlna užití ve stěnách, stropech i podkrovích. Bohužel však není nejlevnější, přesto je oblíbená u lidí, kteří o udržitelnost dbají.

Související…

Co všechno může umět opravdu inteligentní zastávka MHD
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Smart city

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...