Když se počátkem roku 2021 pohybovaly preference koalice Pirátů a Starostů okolo 30 procent, o úspěchu nikdo nepochyboval. Všichni vlastně přemýšleli jen o tom, jak velký ten úspěch bude. Výsledky už všichni známe. Zklamaní Piráti nakonec na svých kampaní zlámaných bedrech vynesli do parlamentních lavic hnutí STAN, na ně samotné zbyly drobky. Konkurenční koalice SPOLU v kampani naopak sklidila až nečekaný úspěch, dokonce se jí podařilo předehnat vládní hnutí ANO. Jaký daly celostátní volby vzkaz dnešnímu vedení hlavního města?

V Praze se samozřejmě alespoň formálně nemění vůbec nic. Až do příštího roku zřejmě zůstane primátorem Zdeněk Hřib. I tento člen Pirátů to ovšem v současné době schytává ze všech stran, a to z mnoha důvodů. A dá se čekat, že tlak na něj se bude stupňovat až do chvíle, kdy mu buďto praskne hlava, nebo prostě rázně práskne sám do stolu. Celostátní volby mají pro Prahu ovšem i velká pozitiva.

Zlepší se vztah stát-metropole?

Ať už obsazování vládních postů dopadne jakkoli, zcela jistě po odchodu Andreje Babiše z čela vlády dojde ke zlepšení komunikace hlavního města se státní správou. Mimochodem, TOP 09 je jediná strana, která s největší pravděpodobností bude jak ve vládě, tak v magistrátní koalici. A i když Piráti intenzivně jednají, zda se do vládní koalice vůbec zapojit, na zlepšení vztahů s městem se snad nic zásadního nezmění. Méně vstřícný než Andrej Babiš, kterého prý Praha "nesnáší", už k hlavnímu městu snad ani být nejde.

Piráti budou mít příští rok možnost udělat první krok zpět na výsluní. Bude to ale velmi, velmi těžké

Pokud bychom pak měli aplikovat výsledky celostátních voleb pouze podle hlasů voličů z hlavního města, koalice SPOLU je tu jasným vítězem. Volilo ji přes 40 % Pražanů, druhý PirSTAN pak 22 % voličů. Třetí ANO mělo 17 %. Samozřejmě je otázka, jak by volby dopadly, kdyby kandidovaly strany zvlášť. Minimálně u Pirátů je totiž pravděpodobnost, že budou v komunálních volbách kandidovat opět v koalici, prakticky nulová. Velmi emotivní debata, která uvnitř strany vznikla, označuje za viníky kdekoho (včetně racionálního náhledu „podělali jsme si to sami“), nicméně ani hnutí STAN nijak nepopírá, že k rekordnímu zastoupení v Parlamentu se svezlo na původní vlně pirátského úspěchu.

Za co kdo může

Ať už po komunálních volbách v roce 2022 stane v čele Prahy kdokoli, měl by v každém případě postupovat velmi rázně. Měl by hlavně vysvětlit veřejnosti, jaké jsou pravomoci primátora, jednotlivých radních, co město může a co ne. Jedním z důvodů propadu Pirátů v hlavním městě je totiž evidentně také fakt, že prakticky všechno špatné je dnes přičítáno primátoru Hřibovi. Tomu dnes například každý dává za vinu rozkopanou Prahu, i když za dopravu je zodpovědný jeho náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě), a město samotné ani nemá kontrolu nad všemi silnicemi. Dá se také čekat, že v komunálních volbách se bude daleko více hrát na osobnosti než na jejich stranickou příslušnost. Z celostátních voleb lze tedy těžko predikovat, co se bude dít v těch komunálních.

Co ale budou celostátní volby znamenat pro Prahu už nyní? Zřejmě se definitivně zbavíme neustále hrozícího strašidla vládní čtvrti v Letňanech. Možná se také rozběhne více developerských projektů. Všechny strany mají přece v programech heslo "více bytů", a když se k tomuto cíli spojí stát s hlavním městem, mohlo by se v tomto směru konečně něco pohnout kupředu. A hlavně, komunální volby proběhnou už na podzim roku 2022. A strany, které nyní Praze vládnou, musí voliče přesvědčit, že jejich osobnosti hlavnímu městu prospívají. I Piráti už totiž zjistili jednu věc: Češi vidí, co všechno se dá kroužkováním na volebních kandidátkách změnit. A je zřejmé, že u voleb komunálních budou kroužkovat jak vzteklí už jen proto, "aby se tam nedostal ten nebo ten".

Znovu bude záležet tedy i na tom, jak se strany postaví k volební kampani. Pokud Piráti Pražany nepřesvědčí, že jejich osobnosti hlavnímu městu nějak prospěly, mohou i v Praze dopadnout podobně jako v celostátních volbách. Na to přesvědčování mají ještě rok. Tak třeba ho využijí. A i pro Pražany by tak mohlo nastat vlastně docela dobré období.

Související…

Čtvrtek Zdeňka Strnada: O víkendu se bude u volebních uren rozhodovat i o Praze
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock