Nájmy v Praze se neustále zvyšují a problémem už je delší dobu i nedostatek bytů. Aby hlavní město pokrylo poptávku, je potřeba stavět zhruba 10 tisíc bytů ročně, za loňský rok jich však stavební úřady povolily jen 2 700. Pokud tato situace potrvá i nadále, bude podle odhadů v roce 2030 chybět v naší metropoli bydlení pro 200 tisíc lidí.

Problémy s dopravou

V současnosti náročnou bytovou situaci v Praze pomáhá částečně řešit výstavba ve Středočeském kraji, který podle Pavla Klimenta, partnera poradenské společnosti KPMG a člena Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), v objemu zahájených i zrealizovaných bytů nad Prahou jednoznačně vede. Na jarním Summitu architektury a rozvoje však Kliment zdůraznil, že přesouvání Pražanů za město povede mimo jiné k problémům s dopravou, protože příjezdové cesty do města budou přetížené.

Je nutné omezit šíření zástavby do okolí a zaměřit se na intenzivní rozvoj brownfieldů.

Situaci je tedy nutné co nejdříve řešit. Podle náměstka primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu) je zejména nutné omezit šíření zástavby do okolí a zaměřit se na intenzivní rozvoj brownfieldů s vyšší hustotou staveb uvnitř města. Jedině tak je možné docílit toho, že Praha bude městem krátkých vzdáleností, kde jsou pracovní příležitosti, zábava, služby i bydlení v jedné lokalitě a lidé budou motivováni k pěší dopravě.

Už nejdou za srnou

Jestliže na přelomu tisíciletí lákal Pražany ven z města sen o vlastním domku se srnkou za plotem, dnes je důvod stěhování mimo metropoli jiný – ceny pražských bytů kolem sto tisíc za metr čtvereční.

Než stavbaři kopnou do země, trvá proces povolování stavby v Praze i deset let


Domek pak vychází levněji než malý pražský byt. Na obce za Prahou si ale brousí zuby i samotní developeři. „Cítíme, že přichází další vlna suburbanizace. Je totiž mnohem jednodušší měnit územní plány ve středních Čechách než v Praze a to může vyvolat další osídlování prstence kolem metropole,“ upozornil na summitu starosta Líbeznic a místopředseda ODS Martin Kupka.

Do nájmu?

Tlak na zastavování kolem Prahy však nebude jediným důsledkem současné bytové krize. Podle mínění Pavla Klimenta si s ní trh poradí také zvýšeným tlakem na trhu nájemního bydlení. Množství dostupných nájemních bytů však neustále ubývá a očekává se i další růst cen průměrného nájmu. Ten jen v loňském roce dosáhl tří procent.

Řada lidí chápala koupi bytu – a chápe dodnes – také jako prostředek zajištění na stáří.

Přesto je poměr obyvatel, kteří v nájmu bydlí, ve srovnání s jinými městy v Praze zatím velmi nízký. Má to hned několik důvodů. „Jako zásadní vnímám historický vývoj – trh s nájemním bydlením v období komunismu neexistoval. Svou roli sehrála i masivní privatizace bytového fondu v 90. letech a následná relativní dostupnost nového bydlení na přelomu století, kdy splátka hypotečního úvěru byla významně nižší než nájemné,“ soudí Pavel Kliment. Řada lidí chápala koupi bytu – a chápe dodnes – také jako prostředek zajištění na stáří.

Dlouhá cesta ke změně

To, že láska Pražanů k vlastní cihle je opravdu silná, ostatně potvrdil i výzkum veřejného mínění, který si SAR zadalo u agentury Ipsos. Z oslovené tisícovky obyvatel metropole preferuje vlastnické bydlení 90 % lidí. Důvodem je zejména jistota, kterou poskytuje, a také to, že ve stáří odpadají finanční starosti spojené s nájmem.

V Praze je v přípravě 96 tisíc bytů a z toho dvě třetiny na brownfieldech. Projekty se ale kvůli extrémně dlouhému povolovaní nedaří dostávat na trh.

Přestože u nájemního bydlení dokážou Pražané ocenit neexistenci dlouhodobých finančních závazků a flexibilitu, téměř 50 % těch, kteří v nájmu bydlí, zároveň přiznává, že na vlastní bydlení nemá dostatek prostředků. „Vedli jsme debatu, že omezená nabídka nových bytů ke koupi se týká jen určité omezené množiny lidí a zbytek je šťastný, protože jim roste cena jejich nemovitostí. Teď se to ale láme. Krize bydlení se přelévá do sekundárního trhu, nájmů a dopravy a bude přibývat lidí, které zasáhne,“ upozornil Pavel Kliment.

Související…

Lidé v metropolích protestují proti vysokým nájmům. Developery ale nezastaví
red

Aby si ale mohla dovolit koupit byt v Praze střední třída, muselo by město odblokovat povolování stavby bytů. „V Praze je v přípravě 96 tisíc bytů a z toho dvě třetiny na brownfieldech. Projekty se ale kvůli extrémně dlouhému povolovaní nedaří dostávat na trh, což je zásadní důvod růstu cen bytů,“ je přesvědčen Dušan Kunovský, šéf Central Group a člen SAR. Dostupnost bydlení je podle něho podmíněná tím, že bude dost stavebních pozemků, na stavební povolení se nebude čekat deset let a na trhu bude zdravá konkurence mezi developery a hypotéčními bankami bez zbytečných regulací.

foto: Profimedia a Shutterstock, zdroj: Sdružení pro architekturu a rozvoj