fbpx

Jaká by měla být role miliardářských filantropů? Zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg se přesvědčil o tom, že ho nemusejí mít rádi, ani když kolem sebe rozhazuje miliardy

Zveřejněno: 17. 12. 2020

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se ve svém domovském sídle v San Francisku dočkal tvrdé lekce. I když místní nemocnici věnoval před pěti lety 75 milionů dolarů, v přepočtu tedy nějakých 1,7 miliardy korun, město nesouhlasí s tím, aby se zdravotnické zařízení jmenovalo po něm a jeho manželce. Dokonce nynější název formálně odsoudilo.

Někdy zkrátka ani 75 milionů dolarů nestačí. Vedení San Franciska odsouzením názvu nemocnice reaguje na novou, stále kontroverznější politiku technologického průmyslu i jeho provozovatelů.

Charita jako odpustek

V sanfranciské nemocnici se navíc spojily dvě věci. Aktivisté nalevo i napravo názorového spektra začali ostře kritizovat velké technologické společnosti, jako je Facebook, současně v USA existuje hnutí odporu proti charitativním aktivitám megabohatých.

V nemocnici se začátkem léta začala mobilizovat skupina zdravotních sester a za pomoci „protifacebookových“ aktivistů a progresivních zastupitelů v San Francisku se postavila proti jménu kliniky.

Rozhodnutí o odsouzení názvu nemocnice v San Francisku je jedním z projevů těchto proudů, které jsou v tomto liberálním městě obzvlášť silné. Opatření ovšem nemá žádnou právní hodnotu a je pouze symbolické.

Finanční dar Zuckerberg a jeho manželka Priscilla věnovali jediné veřejné nemocnici ve městě před pěti lety. Priscilla zde tehdy působila jako dětská lékařka. Na základě daru byla pak nemocnice formálně přejmenována na „Priscilla Chan a Mark Zuckerberg San Francisco General Hospital and Trauma Center“. No a teď už se to zástupcům města a zřejmě i mnoha jejich voličům nelíbí.

Odsoudíme ho, ale jen trochu

Od té doby totiž Zuckerberg zažil s Facebookem mnoho skandálů. Svůj nelichotivý korporátní obraz se snažil vylepšovat dalšími charitativními aktivitami a dary, často zprostředkovávanými jeho manželkou. V nemocnici se začátkem léta začala mobilizovat skupina zdravotních sester a za pomoci „protifacebookových“ aktivistů a progresivních zastupitelů v San Francisku se postavila proti jménu nemocnice. Spíše než její oficiální přejmenování (což by podle smlouvy mohlo znamenat vrácení daru) se skupina rozhodla usilovat o jakousi střední cestu – jméno odsoudit a ponechat ho ve stávající podobě.

Smlouva obsahuje klauzuli, že se nemocnice po dárcích bude jmenovat nejméně 50 let.

„Jediná veřejná nemocnice v San Francisku by neměla nést jméno osoby odpovědné za ohrožení veřejného zdraví v naší zemi a na celém světě,“ uvedl zastupitel Gordon Mar, který opatření navrhl. „Samozřejmě jsme vděční za tento dar a jsme vděční za jakýkoli dar našim nejdůležitějším institucím, zvlášť během tohoto období,“ uvedl Matt Haney, další podporovatel odsouzení. „To ale neznamená, že bychom se měli navždy vzdát reklamních práv na tuto nejdůležitější veřejnou instituci.“ Smlouva totiž obsahuje klauzuli, že se nemocnice po dárcích bude jmenovat nejméně 50 let.

Nemáme ho rádi, ale pomáhá

Aktivisté Zuckerberga pranýřovali za jakékoli firemní pochybení a bagatelizovali význam jeho daru, který byl mimochodem největším soukromým darem veřejné nemocnici v historii. Provozovatelé charitativních organizací mezitím vyjádřili znepokojení nad precedentem, který by toto rozhodnutí mohlo definovat.

Obránci miliardové filantropie tvrdí, že bez ohledu na daňové výhody nebo přínos pro public relations peníze přece jen také pomáhají potřebným. Formální odsouzení dárce je každopádně velmi neobvyklým tahem obdarované organizace a do určité míry šalamounským tahem. Peníze si necháme, ale dárce prostě nemáme rádi.

Související…

Gates, Bezos či Sandbergová: Z Bidenova vítězství se radují i v Silicon Valley
Jan Handl

foto: UCSF, zdroj: Vox

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...