LSD, MDMA, psylocybin. Látky, které byly desítky let na černé listině jako zakázané drogy, se opět vrací na scénu. V Praze nově vznikla klinika Psyon, první svého druhu v Evropě, která chce navázat na výzkum psychedelik z 60. let a do budoucna poskytovat psychoterapii s jejich využitím.

„Když čtete aktuální, ale i historické studie s psychedeliky, vidíte, že tyto látky mají spolu s psychoterapií velký potenciál. Pokud jste ještě navíc odborník, který vidí, že různé obtíže se pouhým slovem nebo prací s tělem léčí velmi obtížně, přirozeně chcete pro své klienty tu nejlepší možnou pomoc. A právě tu dle našeho názoru mohou v určitých případech psychedelika představovat,“ řekl Flowee spoluzakladatel kliniky Stanislav Milotínský.

Integrace náročné zkušenosti je oblast, se kterou si standardní psychiatrická zařízení v současné době příliš neumí poradit.

„Díky renesanci v psychedelickém výzkumu a novým studiím jsme uznali, že nyní nastal čas Psyon založit. Chceme ukázat, že má tato léčba smysl, a věříme, že se od nás budou další inspirovat.“

Změny v legislativě

Klinika sídlící v Praze na Bílé Hoře v současnosti nabízí psychoterapeutické konzultace v širokém spektru různých životních situací a obtíží a specializuje se právě na klinickou problematiku psychedelik. „To v současné době znamená především odbornou pomoc lidem, kteří mají komplikace v důsledku předchozího užití psychedelických látek. Tato takzvaná integrace náročné zkušenosti je oblast, se kterou si standardní psychiatrická zařízení v současné době příliš neumí poradit, protože k tomu nemají potřebně vyškolené odborníky,“ vysvětluje Milotínský.

Za projektem psychedelické kliniky stojí přední vědci v oblasti duševního zdraví, neurovědci, lékaři a psychologové.

Z psychedelik je zatím u nás legální pouze ketamin, který se využívá pro pomoc lidem trpícím rezistentními depresemi, posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) či úzkostnou poruchou. Odborníci však věří i v legalizaci dalších látek.

„V USA jsou desítky klinik, které nabízejí ketaminem asistovanou psychoterapii, a výhledově to máme v plánu i my. Ve světě dále probíhají velká klinická hodnocení jak u MDMA pro posttraumatickou stresovou poruchu, tak pro psilocybin na léčbu rezistentní deprese. Výsledky studií jsou zatím velmi slibné, a proto se třeba u MDMA očekává schválení léčebného užití pro PTSD v USA okolo roku 2022. U nás pak bude záležet na rychlosti implementace výsledků těchto klinických hodnocení do našich poměrů a legislativy,“ říká Milotínský.

Za projektem psychedelické kliniky stojí přední vědci v oblasti duševního zdraví, neurovědci, lékaři a psychologové v čele s profesorem Jiřím Horáčkem, náměstkem pro vědu a výzkum v Národním ústavu pro duševní zdraví.

Průlomová léčba?

Finančně pak Psyon podporuje investiční skupina Miton. „Výzkum psychedelik považujeme za extrémně důležitý. Může jít o mimořádně slibný směr v situaci, kdy věda v oblasti léčby duševních chorob nezaznamenává už desítky let žádné zásadní pokroky. Psyonu pomáháme jak finančně, tak po byznysové stránce. Nejedná se o klasickou investici s důrazem na finanční návratnost, ale o náš příspěvek k výzkumu,“ řekl Václav Štrupl, partner Mitonu.

Americká FDA (Food and Drug Administration) označila terapii asistovanou psychedeliky za průlomovou. Nezbývá tedy než věřit, že podobné úspěchy jako v zahraničí budou psychedelika slavit i u nás.

Související…

Psychedelika nás umí zbavit závislostí, nenávisti a agrese, říká Filip Záruba
Tereza Hermochová

zdroj: Psyon