Proteiny slouží jako základní stavební kámen pro svalové a kolagenové tkáně. Ne vždy jich ale jídelníček zahrnuje dostatečné množství. Jak nedostatek bílkovin doplnit, aby svaly dobře rostly a byly dostatečně regenerované po sportovním výkonu?

Ve správně sestaveném jídelníčku by proteiny měly být zastoupeny zhruba v 10–15 % potravy. Konkrétní množství ale závisí i na vašem pohlaví, věku, váze a také na tom, jaký máte energetický výdej. Pokud aktivně sportujete, dostatečný příjem bílkovin byste si měli obzvlášť hlídat. Jen tak budou mít vaše svaly z čeho růst a rychleji se regenerovat po náročném cvičení.

Že tělo proteiny získá jen z masa a živočišných výrobků, je už dávno vyvrácený mýtus. Také řada rostlin v čele s luštěninami, semínky nebo ořechy poslouží jako jejich kvalitní zdroj. To je skvělá zpráva zejména pro vegany a vegetariány, kteří pak nemusí bílkoviny čerpat formou tabletek a dalších průmyslově zpracovaných doplňků stravy.

Proteiny slouží jako základní stavební kámen pro svalové a kolagenové tkáně.

Stavebnina v prášku

Naštěstí nemusíte důkladně zkoumat složení jednotlivých potravin, které konzumujete. Proteiny na rostlinné bázi seženete ve formě prášku, který jen rozmícháte ve vodě či mléku, vypijete a máte vystaráno. Případně ho přidejte do salátů, polévek, smoothie, ovocných a zeleninových šťáv i zmrzliny.

Jaký rostlinný proteinový prášek vybrat? Variant je spousta a každá rostlina, ze které se protein získává, nabízí trochu jiné možnosti využití. V každém případě ale hleďte na kvalitu a dopřejte si protein v BIO kvalitě, například od společnosti Iswari.

Ta nabízí tyto rostlinné proteiny:

  • Hrachový protein
  • Rýžový protein
  • Konopný protein
  • Kombinaci těchto tří proteinů v jednom

Hrachový protein ocení zejména ti, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Obsahuje totiž vysoké množství BCAA aminokyselin, které jsou zpracovávány přímo ve svalech, a podílejí se tak na jejich výstavbě.

Rýžový protein těchto látek obsahuje o něco méně. Jsou v něm ale obsaženy všechny esenciální aminokyseliny, a tak představuje ideální doplňkovou potravinu nejen pro správnou funkci svalstva, ale i chod nervového systému.

Podobné složení nabízí i konopný protein, ve kterém kromě esenciálních aminokyselin najdete také nenasycené mastné kyseliny. Konopí, ze kterého se tento protein vyrábí, je prosté THC, tedy aktivní složka marihuany, a je velmi dobře stravitelný.  

Pokud si chcete dopřát rostlinný protein, máte na výběr hrachový, rýžový, konopný nebo jejich kombinaci.

Před, nebo po tréninku?

Pokud vás čeká dlouhé a intenzivní cvičení nebo vytrvalostní sport, rostlinný protein zkonzumovaný před tréninkem dodá vašim svalům potřebné palivo a energii, kterou budete postupně spotřebovávat.

Když si naopak na proteinovém nápoji pochutnáte až po skončení tréninku, můžete očekávat rychlejší regeneraci svalů a jejich snadnější budování. Toho byste měli využít, když provádíte silové sporty nebo jen chcete trochu přibrat.

Rostlinné proteiny jsou tedy skvělým doplňkem stravy pro sportovce, kteří z jakéhokoliv důvodu odmítají čerpat bílkoviny živočišného původu. Nenahradí ale plnohodnotnou stravu. Proto byste měli dbát na to, abyste bílkoviny přijímali z různých zdrojů a vaše strava byla co nejpestřejší. Jen tak vaše tělo dostane přesně to, co potřebuje.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: https://www.iswari.cz/