Nejlepší segedín vařila babička. A nejlepší borůvkové knedlíky dělala máma. Může jídlo z dětství formovat naše vztahy v dospělosti? Může, a to docela zásadně. Především ty rodinné. Jídlo, s jeho typickou chutí a vůní, na které jsme se v dětství těšili, nám totiž zůstává v paměti až do dospělosti.

Související…

Proč kouříme a pijeme? Abychom předvedli, jak jsme zábavní
Kamila Steinbachová

Podle švédské studie, kterou zveřejnil odborný server Psychology Today pozitivní vzpomínky na jídlo, a tím pádem i rodinu, tvoří silnou základnu, ze které vyplývají naše schopnosti, jež se týkají nejen samotného jídla, ale i partnerských vztahů.

Zamyslete se nad tím, jaké jsou vaše rituály spojené s jídlem se současným partnerem.

Už samotný výběr jídla svědčí podle studie o tom, jací jsme a jakým směrem se náš život ubírá. Například být veganem může být součástí vašeho smyslu života. Existuje také řada jídelních rituálů, které si neseme z naší rodiny. Vědci popsali i jednoduchý návod, podle něhož zjistíme, jak nám to s jídlem ve vztahu funguje: Zamyslete se nad tím, jaké jsou vaše rituály spojené s jídlem se současným partnerem. Užíváte si třeba čas společně strávený v kuchyni, kdy se oba podílíte na přípravě jídla? Nebo si raději dopřáváte luxusní večeři v restauraci? Nebo je pro vás jídlo jen doplnění paliva, díky kterému můžete pokračovat ve svém uspěchaném životě?

Podle výzkumníků je čas, který společně strávíte jídlem jedním z klíčových prvků vašeho vztahu. Možná jste dokonce hledali partnera, který sdílí vaše názory na jídlo a vaření, nebo jste se přinejhorším vzájemně sladili, máte-li pocit, že by názorem na jídlo vztah jinak trpěl.

Řekni mi, co jíš…

Podle vědců vaše postoje k jídlu určují předchozí vzpomínky a zkušenosti, které ovlivňují nejen vaše společné stolování, ale dokonce to, jak moc bezpečně se ve vztahu cítíte. O vzpomínkách spojených s jídlem hovořili výzkumníci se třiceti mladými dospělými ve věku od osmnácti do třiceti let.

Pro jednoho z účastníků představovalo stolování jakousi zónu bezpečí. S láskou vzpomínal na to, jak s maminkou vařili a jedli polévku s chlebem.

Tři účastníky poté podrobili hloubkové analýze. Byli to ti, jejichž strava byla vegetariánská nebo organická, případně střídali vegetariánskou a masovou stravu. Autoři se pak na základě jejich vztahu k jídlu pokusili vyprávět životní příběhy účastníků průzkumu.

Bezpečák a dietářka

Pro jednoho z účastníků představovalo stolování jakousi zónu bezpečí. S láskou vzpomínal na to, jak s maminkou vařili a jedli polévku s chlebem. Jednalo se pro něj o návrat do dobrých časů, kdy se s přáteli dělil o jídlo a pomáhal matce připravovat dobré a výživné pokrmy.


Další účastnice výzkumu během svého života experimentovala s řadou různých diet. Pocházela z rodiny, v níž matka pracovala ve dne v noci a otec byl alkoholik. Rodiče ji krmili čímkoli, co se dalo ohřát v mikrovlnce. Když se sama stala matkou, snažila se zajistit svému dítěti hodnotnější stravu, než sama dostávala. Podle svých slov z toho má dobrý pocit, ale pořád se jídlem zaobírá až moc a stojí ji to mnoho energie. Lidé, kteří mají takovéto pocity u jídla, si mohou být stejně nejistí i s láskou svého partnera.

Anorektička v novém

Další z účastnic pocházela z rozvedené rodiny a v období dospívání trpěla poruchou příjmu potravy. Poté se ale přestěhovala ke svému příteli, který měl o jídle velmi odlišné představy. Očekával, že bude jíst zdravě, pravidelně a že se jeho přítelkyně bude podílet na společné přípravě jídla.

Zkuste si vzpomenout na jídlo, které jste milovali v dětství a uvědomit si, jaké asociace k němu máte.

Podle autorů studie se v době výzkumu zrovna snažila potlačit svůj odpor k jídlu a zároveň více projevit romantické pocity vůči svému partnerovi. Zkrátka se snažila vyrovnat s nastalou životní situací včetně samotného jídla.

Práce se vzpomínkami

Podle studie zkrátka hraje jídlo v našem životě velmi významnou roli. Zkuste si vzpomenout na jídlo, které jste milovali v dětství a uvědomit si, jaké asociace k němu máte. Přivedlo vás jídlo k významným lidem ve vašem životě? Nebo jste vždy jen zhltli narychlo připravené jídlo z mikrovlnky? Pomáhali jste si někdy jídlem proti stresu? Nebo vás naopak jídlo samotné stresovalo?

Jakou roli hraje jídlo ve vašich vztazích, jaké máte s partnerem stravovací rituály? Vaše vzpomínky na jídlo dokážou ovlivnit vaši duševní i fyzickou pohodu. A pokud jsou negativní, není podle výzkumníků nikdy pozdě na to, abychom je proměnili v příběh se šťastným koncem.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday.com