Tyto cviky můžete provádět prakticky kdekoli – doma, v hotelovém pokoji, na procházce či v kanceláři. Právě cvičení v zaměstnání doporučuje i Hanka Kynychová, cvičitelka aerobiku, instruktorka fitness a odbornice na zdravý životní styl. Udělejte si ze své práce fitko a donuťte k aktivitě i své kolegy. Uvidíte, jak to zlepší nejen atmosféru, ale i pracovní výkon.  

Hanka vytvořila celou sérii videí věnovaných cvičení v kanceláři, neboť podle ní jsou pravidelné cvičební přestávky během práce jediným způsobem, jak zmírnit negativní vliv sedavého zaměstnání na naše zdraví. Cvičení v práci navíc prospěje nejen vašemu tělu, ale i hlavě – budete díky němu bdělejší, koncentrovanější i kreativnější, což se pozitivně projeví na vašich pracovních výsledcích.

Stačí pět minut cvičení a vaše koncentrace vás katapultuje na nový level.

Squaty

Squaty jsou podřepy, které dokonale zpevní střed těla, stehenní, hýžďové, zádové i břišní svalstvo. Na rozdíl od klasických dřepů tento moderní cvik nedává tolik zabrat kolenům, a tak jej mohou provádět všichni bez rozdílu věku či kondice. U squatů si každý nastaví svou optimální úroveň a zátěž, přičemž variantu cviku lze měnit dle šířky rozkročení nohou. Při provádění cviku si hlídejte uvolněnou šíjí, rovná záda a zatažené bříško.

Squaty s výskokem

Tento cvik vám posilní svaly na nohou a hýždích rychlostí blesku. V podřepu napněte všechny svaly, abyste se připravili k pořádnému výskoku. I ve skoku si však hlídejte dokonale zpevněnou postavu. Zpět na zem dopadejte měkce na špičky a plynule přecházejte do podřepu. Každý den si dejte 3 sady po 15 opakováních. Pokud máte problémy se zády nebo klouby, snižte výskok nebo se pouze zhoupněte na špičky.

Kliky

Tento cvik, který nádherně vytvaruje paže a posílí zádové svalstvo, nic nenahradí. Při klicích pracujete pouze s vlastní vahou, a tak máte automaticky navolenou zátěž, která je pro vás optimální. Pokud se do formy teprve dostáváte, vyzkoušejte variantu kliků ve stoje s opřením o zeď nebo o stůl, která je jednodušší, avšak dostatečně účinná. Sadu takových kliků zvládnete i v pracovní mini-přestávce.

Oznamte všem v kanceláři, že hodláte cvičit. Buď se přidají, a nebo vám třeba mohou oznámit, že jim to vadí. Nemůžete je omezovat.

Vysoká kolena

Potřebujete pořádně rozpumpovat krev? Skvělou alternativou kardio cvičení je rychlý pochod na místě s tzv. vysokými koleny. Kolena při každém kroku zvedejte na úroveň kyčlí a zapojte také práci paží. Při pohybu zpevněte střed těla a ramena tlačte dolů. Tento cvik vás skvěle zahřeje, rozcvičí celé vaše tělo a krásně vytvaruje hýžďové svaly.

Výpady

Mezi komplexní cviky, které posílí celé vaše tělo, patří výpady. Ty můžete provádět prakticky kdekoli i jakkoli – dopředu, dozadu i do stran. Rovně se postavte, mírně rozkročte nohy a ruce si dejte v bok. Pravou nohou vykročte co nejvíce vpřed a postupně ji krčte do pravého uhlu. Koleno levé nohy se snažte co nejvíce přiblížit k podložce. Pravou nohu vraťte zpět a cvik opakujte na druhou nohu. Při tomto cviku je důležitý zpevněný střed těla a rovná záda – cvičit proto zkuste před zrcadlem, ve kterém uvidíte jak své postavení, tak i pokroky.

 

Čtěte také:

Sextercise: cvičením k lepšímu orgasmu

Souboj tlouštíků: Proč stále přibíráme na váze?

Skrytá rizika Bikram jógy. Pokud máte slabé srdce, ani na ni nemyslete 

foto: Shutterstock