fbpx

Tvůrci hry Fortnite museli před britské poslance. Princ Harry by ji zakázal 1 fotografie
Oslava hry Fortnite na letošním Comic Conu v Las Vegas. Děti v popředí na 12 let opravdu nevypadají

Autoři jedné z nejpopulárnějších počítačových her byli podrobeni slyšení před poslanci britského parlamentu a museli vysvětlovat, co dělají k ochraně zejména dětí, které Fortnite hrají

Zveřejněno: 4. 7. 2019

Zástupci firmy Epic Games, která provozuje dnes již kultovní hru Fortnite, byli v britském parlamentu dotazováni zejména na to, jak je zajištěno, že uživatelé nestráví hraním příliš mnoho času a neutratí moc peněz. Právník Epic Games Canon Pence řekl, že to není něco, co by společnost v současné době sledovala. Ta odpověď zní ovšem divně. Firma, která provozuje online hru, má jistě zájem na tom, aby ji hráči hráli co nejdéle a aby v ní nakupovali za co nejvíc peněz. Tím pádem by měla mít tyto základní parametry dobře zanalyzované.

Damian Collins, který předsedá parlamentnímu výboru pro digitální média, kulturu a sport, jednoznačně prohlásil, že tvůrci Fortnitu mají velkou zodpovědnost a jeho výbor bude návykovost hry pečlivě zkoumat. Mezi obavami, které poslanci vznesli, byla i ta, zda firma Epic Games dělá dost pro to, aby ověřila věk hráčů, nebo je povzbudila k tomu, aby si po opravdu dlouhém hraní hry dali pauzu.

Marketingovému řediteli Epic Games Mattu Weissingerovi bylo vyčteno, že jeho firma nedělá nic pro to, aby měřila a hlídala, kolik času u ní děti tráví.

Britské poslance nezajímá jen Fortnite, ale i fotbalová hra FIFA z dílny firmy Electronic Arts. Její manažeři byli podrobeni stejnému výslechu. Proti Fortnitu v dubnu velmi ostře vystoupil i princ Harry, který veřejně požádal o zákaz této hry. Tvrdí, že byla naprogramována proto, aby si na ni hráči vytvořili závislost.

Data nemáme, neměříme

Právník Pence pak na toto prohlášení jedné z nejvlivnějších britských osobností reagoval pouze konstatováním, že je zaskočený. Když se Damian Collins zeptal zástupců Epic Games, zda shromáždili podrobné informace o tom, kolik času strávili hráči v jejich hře, bylo mu řečeno, že tato data shromážděna nebyla. „Nevěřím, že tyhle informace neznáte, a ve mně to vzbuzuje podezření,“ reagoval Damian Collins.

Epic Games nepožadují u svých hráčů ověření věku, i když hra je oficiálně určena pro starší dvanácti let.

Marketingovému řediteli Epic Games Mattu Weissingerovi bylo vyčteno, že jeho firma nedělá nic pro to, aby měřila a hlídala, kolik času u ní děti tráví. Weissinger odpověděl, že dělají všechno pro to, aby poskytli rodičům nástroj, který by jim umožňoval dobu hraní jejich dětí omezit. Zde jednoznačně platí populární rčení „slibem nezarmoutíš“.

Poslanec Ian Lucas poté upozornil na fakt, že Epic Games nepožadují u svých hráčů ověření věku, i když hra je oficiálně určena pro starší dvanácti let. Další poslanci připomněli, že Světová zdravotnická organizace od loňského roku uznává závislost na hrách za oficiální duševní poruchu. Matt Weissinger prohlásil, že si nemyslí, že je Fortnite návykovou hrou. To ale poslancům zjevně nestačí, chtějí od firmy další data a důkazy.

Související…

Fortnite: Fenomén herního světa, se kterým bude ještě hodně potíží
Daniel Dočekal
      

foto: Profimedia, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...