fbpx

Zveřejněno: 17. 1. 2018

Dokumentární film „Bufo Alvarius – The underground secret“ o nejsilnějším známém psychedeliku 5-MEO-DMT byl skutečně silným zážitkem. Originální byl jak samotný audiovizuální obsah, tak následující diskuze s tvůrci filmu, kteří do jednoho měli s touto látkou osobní zkušenost.

Premiéra filmu probíhala v experimentálním prostoru NoD v Dlouhé ulici. Sešlo se tu mnoho osobností a skupin lidí, kteří se na filmu nějakým způsobem podíleli, ale i těch, kteří přišli ze zájmu, čisté zvědavosti nebo z předem nachystané pochybnosti. Proto měla diskuze šmrnc, okořenil ji i šéf pirátů Ivan Bartoš. Také on spíš projevoval opatrnost a pochyby než nadšení. Nakonec i já jsem si bez předchozí zkušenosti s touto látkou během filmu musel položit otázku: „Opravdu může jedna zkušenost s tímto druhem psychedelické terapie změnit život k lepšímu?“

Důležitá je integrace

Léčba psychedelickými látkami zažívá po celém světě, ale zvláště v Čechách období výrazné renesance. A vzhledem k její účinnosti se také těší čím dál větší oblibě. Proto není náhoda, že jednou z výrazných osobností tohoto dokumentu je známý psychiatr a psycholog Stanislav Grof, který je v oblasti terapie pomocí psychotropních látek velkou světovou autoritou a průkopníkem.

bufo alvarius people 27

S Bufo Alvarius se dostáváte do stavu hlubokého duševního zážitku. Psychedelikum zde působí jako lék. Ovšem jen na pár minut, uvědomění je na vás.

Je známý jako zakladatel metody holotropního dýchání, která pracuje se změněnými stavy vědomí prostřednictvím speciálních technik pomocí dechu, jejichž cílem je odstranění různých psychických bloků, které mohou mít příčinu v daleké minulosti jedince. Klinický psycholog Michael Vančura, kterého můžete ve snímku vidět, doporučuje novým zájemcům o terapii pomocí žáby Bufo Alvarius nejdříve projít minimálně právě technikou holotropního dýchání, kterou již dlouhá léta praktikuje. Tak by měl být člověk na silnou psychedelickou zkušenost připraven.

V diskuzi se téměř všichni odborníci shodli, že zásadní roli hraje především doba bezprostředně po této hluboké zkušenosti, aby změněný stav vědomí byl hladce integrován do každodenního života. Bez následující práce na sobě samém by nemusel být efekt účinný, dokonce by mohl uškodit zejména lidem, kteří berou psychofarmaka nebo v minulosti trpěli silnými duševními poruchami. V tomto případě je nutné, aby nejdříve vyhledali odbornou péči a nechali si profesionálně poradit, než se do takové zkušenosti pustí.

Zvědavost se nevyplácí

Jelikož terapie s psychotropními látkami vychází především ze starých šamanských tradic, nevyplácí se do této zkušenosti jít z pouhé zvědavosti. Psycholog Michael Vančura nedoporučuje terapii ani lidem, kteří mají slabší srdce, protože zkušenost s žábou má velmi rychlý nástup, kdy tělo je svým způsobem paralyzováno.

Účinek žáby je přímý a velmi razantní a možná i díky tomu je tato zkušenost hluboce vepsána do lidské psychiky. Člověk na ni tedy jen tak nezapomene a může z této zkušenosti těžit i dlouho poté. Pokud by však někdo chtěl tuto zkušenost prožít bez vážného záměru a jen z pouhé zvědavosti, mohl by se pak celkem divit. Následky by totiž mohly mít i opačný efekt.

bufo alvarius people 21

Šamanský rituál se vším všudy. Mimo vědomí jste jen na pár minut. O to hlubší zážitek je.

Velký léčivý potenciál

Novodobý šaman Octavio Rettig Hinojosa, který tuto metodu znovuobjevil a je jejím hlavním představitelem a šiřitelem, ve filmu tvrdí, že byl svědkem mnoha vyléčení jak psychosomatických, tak fyzických onemocnění. Jemu samotnému metoda velmi účinně pomohla, a tak ji šíří do mnoha zemí po celém světě. Při výpovědích všech lidí, kteří se na filmu podíleli, bylo vidět jejich okouzlení tímto neobyčejným zážitkem.

Mnoho z nich se zmínilo, že výlet do hlubin vlastní duše pro ně měl konkrétní pozitivní dopad v dalším životě. Ve snímku uvidíte i politika, psychiatra a horolezce Pavla Béma, který si rovněž zkušenost s žábou dopřál. Ta jeho ovšem nebyla, alespoň z vyprávění, zcela hladká. Prý se prostě pozvracel. Ve filmu ale působí velmi pozitivně a spíš celý projekt podpořil. V následné diskuzi padla i otázka na Ivana Bartoše, jestli by metoda s psychedelikem Bufo Alvarius pomohla. Šéf pirátů se při vzpomínce na sněmovnu tvářil spíše skepticky.  

Asi bych to dal...

Patřím k těm, které žába Bufo Alvarius velmi oslovila, a tuto zkušenost bych velmi rád podstoupil. Během filmu jsem byl několikrát doslova dojatý a už samotný snímek na mě měl velmi silný účinek. Víc nechci prozrazovat. Doporučoval bych ho (mám na mysli film) všem, protože je to nejen krásný vizuální zážitek, ale svou roli v něm hraje i podmanivá hudba umělce Maoka a dalších. 

Možná na vás žába odněkud zavolá a osloví vaše srdce. Ale pokud váháte, raději počkejte a jděte jinou cestou. Cest je mnoho a ne na každého funguje ta samá. V pohádkách musíte políbit žábu, aby se proměnila v něco krásného. V realitě se musíte nechat políbit žábou, abyste se sami mohli něčím stát. Avšak stejně jako v pohádkách potřebujete odvahu a otevřené srdce. A v některých pohádkách vlastně ani žádné žáby nejsou.

foto: Bufo Alvarius, zdroj: Bufo Alvarius

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...