fbpx

Stephen King definitivně opustil Facebook. Naštvala ho politická reklama 1 fotografie
Stephen King při autogramiádě v Paříži

Úspěšnému autorovi hororových příběhů vadí, že největší sociální síť světa šíří nepravdivé informace a až příliš se zajímá o soukromí uživatelů

Zveřejněno: 2. 3. 2020

Stephen King před několika dny opustil Facebook s tím, že není spokojen se „záplavou nepravdivých informací povolených v jeho politické reklamě“. Nejprodávanější hororový romanopisec a doposud vášnivý uživatel sociálních médií také uvedl, že si není „jistý schopností Facebooku chránit soukromí svých uživatelů“. King zveřejnil své oznámení 1. února na Twitteru, kde má 5,6 milionu followerů. Jeho stránka na Facebooku pak byla smazána.

Facebook čelí odporu vůči svému rozhodnutí neověřovat politické reklamy, přičemž jeho šéf Mark Zuckerberg tvrdí, že jsou veškerá politická prohlášení důležitá a neměla by být cenzurována. Facebook minulý měsíc také uvedl, že ačkoli původně uvažoval o omezení cílení politické reklamy, tak nakonec rozhodl, že by lidé měli být schopni vnímat veřejnou politickou debatu.

Akce Biden

Loni v říjnu se Facebook dostal pod palbu, když uvedl půlminutové video z Trumpovy kampaně, které nepravdivě informovalo, že Joe Biden slíbil Ukrajině miliardu dolarů, pokud vedení země vyhodí státního zástupce vyšetřujícího firmu jeho syna. CNN tuto reklamu odmítla a prohlásila, že byla prokazatelně nepravdivá.

Facebook dodržujte pouze jednu hlavní zásadu, a to maximalizovat zisky bez ohledu na důsledky.

Když si Bidenův štáb stěžoval, Facebook se odvolal na „základní víru ve svobodné vyjadřování, respektování demokratického procesu a víru, že ve vyspělých demokraciích se svobodným tiskem je politický projev již tak pravděpodobně nejkontrolovanějším projevem“. Před pár dny napsal pro New York Times miliardář a filantrop George Soros komentář, ve kterém zmiňuje, že Facebook dodržujte pouze jednu hlavní zásadu, a to maximalizovat zisky bez ohledu na důsledky.

Politika na Twitteru

Twitter, kde King oznámil svůj odchod z Facebooku, veškerou politickou reklamu zakázal. Kingovi tato síť už dlouho slouží k vyjadřování politických názorů, naposledy jej použil k oznámení své podpory Elizabeth Warrenové.

„Budu podporovat a pracovat pro každého demokrata, který vyhraje nominaci, ale stojím za Elizabeth Warrenovou,“ napsal. A přidal dovětek, že by ji rád viděl v debatě s Trumpem. Warrenová byla mimochodem během sčítání výsledků demokratických kandidátů v Iowě, kde primárky, z nichž vyjde soupeř Trumpa, začínají, až třetí. Sečteno přitom bylo už přes 70 procent hlasů.

Související…

Proč je Zuckerbergova představa o svobodě slova od základů špatná
red

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...