fbpx

Nová americká hrdinka sociálních sítí běžně používala Twitter na telefonu nebo herních konzolích. Když jí tato zařízení rodiče zabavili, poslala tweet prostřednictvím lednice. Dojemné, ale buď jde o fake news, nebo o virál

Zveřejněno: 16. 8. 2019

„Nevím, jestli tohle bude tweetovat, mluvím s naší ledničkou poté, co mi sakra máma znovu zabavila veškerou elektroniku.“ To je volný překlad tweetu, který podle některých médií nedávno vypustila do světa Dorothy z Kentucky prostřednictvím chytré ledničky. Byla to prý vlastně jediná její šance, jak dát najevo svou frustraci z toho, že jí matka opět sebrala telefon a herní konzole. Tweet potom vzbudil velký ohlas, těžký život teenagerky chytil za srdce kde koho. A udělal reklamu jak lednici LG, tak samozřejmě samotnému Twitteru.

Je to tedy možná škoda, ale jedná se o klasickou novinářskou "kachnu". Žádná LG lednička nemá twitterového klienta, a i pokud by se náhodou přes webový prohlížeč na některých chytrých ledničkách podařilo tweetovat, ve tweetu by jako zdroj stálo "Twitter web client", ne "LG Smart Refrigerator". Podrobné vysvětlení si můžete přečíst na webu pooh.cz, nebo si zatím můžete na své ledničce třeba zahrát Doom.

fridger

Dorothy v rozhovoru pro New York Magazine, který nedávno poskytla už v roli začínající influencerky, osvětlila, proč jí máma sebrala elektroniku. Prý kvůli datlování do telefonu připálila rýži. To bylo 4. srpna. A přišla kvůli tomu o telefon. Dál tedy tweetovala přes herní konzoli: „Mizím navždy. Máma mi sebrala telefon. Budete mi všichni chybět. Brečím. Sbohem.“ Pak se na jejím účtu objevil tweet, který asi napsala matka: „Viděla jsem, že Dorothy používala Twitter na jejím Nintendu. Tento účet teď zruším.“

Chytrá jak lednice

Dorothy se údajně nevzdala a 5. srpna tweetla z jiné herní konzole: „Ahoj. Moje máma mi vzala telefon a nintendo ds, takže nemám na výběr a musím používat wii. Díky za podporu a lásku.“ O den později tweetovala dál z konzole Wii a psala, že je máma pryč, a ona že tedy hledá svůj telefon.

Já bych stále přeci jen bral v potaz to, že to může být něčí snaha o virál. A stále je to povedený vtip ukazující na typické problémy s dětmi a sociálními sítěmi.

Našla zabavenou konzoli, ze které si hned tweetla. O dva dny později, 8. srpna, si Dorothy na Twitteru postěžovala, že jí máma zabavila definitivně veškerou elektroniku. Z čeho ale proboha tweetovala? Už víme, že z chytré ledničky LG. Prostě potřebovala být na Twitteru, jelikož se, jak řekla později médiím, o prázdninách hrozně nudila… Hezký příběh, z něhož se nakonec vyklubal fake.

Chladí a tweetuje?

Podpora ze strany samotného Twitteru a pochopitelně i výrobce ledniček na sebe nedala dlouho čekat. Vznikl hashtag #FreeDorothy a dohru srdcervoucího příběhu holky, která si umí poradit, můžete sledovat přes zmíněný hashtag, nebo rovnou na jejím twitterovém účtu. Na to, že jde o podvod nebo "virál", přišla americká média, konkrétně BuzzFeed, až 14. srpna. 

"Já bych stále přeci jen bral v potaz to, že to může být něčí snaha o virál. A stále je to povedený vtip ukazující na typické problémy s dětmi a sociálními sítěmi," dodává na serveru Pooh.cz Daniel Dočekal, odborník na sociální média a spoluautor knihy Dítě v síti.

Související…

Twitter uživatelům ukazuje, co mají rádi za reklamu. A někdy je dost mimo
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock a Twitter, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...