fbpx

Hacknutý telefon Jeffa Bezose z účtu saúdského prince už řeší i OSN 1 fotografie
Arabský korunní princ Mohammed bin Salman s Jeffem Bezosem během návštěvy šéfa Amazonu v Rijádu v roce 2016

Odborníci na lidská práva z OSN jsou "vážně znepokojeni" informacemi naznačujícími, že whatsappový účet patřící saúdskému princi Mohammedovi bin Salmanovi byl použit k nasazení spywaru do mobilního telefonu šéfa Amazonu

Zveřejněno: 28. 1. 2020

OSN zveřejnila své prohlášení poté, co média uvedla, že forenzní tým najatý Bezosem dospěl k závěru, že mobilní telefon generálního ředitele byl napaden a že hack pocházel z účtu spravovaného právě bin Salmanem. Saúdská Arábie hackerský útok popřela a saúdské velvyslanectví ve Washingtonu na Twitteru napsalo, že nedávné zprávy z médií jsou absurdní. Forenzní analýza Bezosova telefonu přitom vyhodnotila, že přístroj byl infiltrován 1. května 2018, a to videosouborem zaslaným z účtu na WhatsAppu, který osobně využívá bin Salman.

Podle odborníků, kteří vir v Bezosově telefonu odhalili, bylo z telefonu šéfa Amazonu vyexportováno obrovské množství informací, prý více než šest gigabajtů dat. Zdroj blízký týmu OSN uvedl, že vyšetřovatelé organizace nemají přímý fyzický přístup k Bezosovu telefonu, ale že důkladně prověřili výzkum prováděný nezávislými odborníky na kybernetickou bezpečnost společnosti FTI Consulting, které najal Bezos. Ten prozatím celou kauzu odmítl komentovat.

Další rána z království

Kauza vrhá stín na snahy Saúdské Arábie o přepracování konceptu národní ekonomiky a přilákání zahraničních investic, stejně jako možné zapojení bin Salmana do objednání vraždy novináře a vládního kritika Džamála Chášukdžího, který byl v říjnu 2018 zavražděn na konzulátu v Istanbulu. Bezos a Saúdové se od té doby příliš nemusejí, jelikož si americký magnát vlastnící mimo jiné The Washington Post při jejich kritice nebral servítky.

Naši vyšetřovatelé dospěli s velkou jistotou k závěru, že Saúdové měli přístup k Bezosovu telefonu, a získali tak soukromé informace.

Bezosův telefon byl cílem hackerů údajně kvůli odhalení jeho nevěr. Saúdové vehementně tvrdili, že bulvární kauza tohoto typu není jejich zájmem. Řešilo se, zda je původcem úniku pikantérií bratr Bezosovy milenky Lauren Sanchezové, ten se ale z podezření vyvlékl na základě vnitrofiremního vyšetřování v Amazonu.

Gavin de Becker, bezpečnostní konzultant pracující pro Bezose, už dříve tvrdil, že Saúdská Arábie hrála v útoku na telefon generálního ředitele Amazonu zásadní roli. „Naši vyšetřovatelé dospěli s velkou jistotou k závěru, že Saúdové měli přístup k Bezosovu telefonu, a získali tak soukromé informace,“ napsal de Becker ve svém komentáři pro The Daily Beast, zveřejněném už v březnu 2019.

Související…

Bezos a Trump ve válce: Jako zbraně používají (svá) média
Zdeňka Musilová

foto: Profimedia, zdroj: CNN

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...