fbpx

Omikron jsme si zavinili sami, tvrdí CNN. Váhali jsme s očkováním třetího světa 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Poměrně velká část Čechů, kteří jsou omezení zahleděností do vlastních názorů na věci, kterým nerozumí, ještě ani nezjistila, že jedinou zbraní proti pandemii koronaviru je očkování, a z jižní Afriky už k nám přichází jeho nová varianta. Tu si podle vědců, jež cituje CNN, zavinil vyspělý svět tím, že včas neposkytl vakcíny lidem v chudších zemích

Zveřejněno: 16. 2. 2022

Mnohé z nejbohatších zemí světa strávily uplynulý rok hromaděním vakcín proti nemoci covid-19, nakoupily dostatek dávek na několikanásobné očkování svých obyvatel, ale už ne úplně důsledně plnily své sliby, že se o dávky podělí s rozvojovým světem. Světová zdravotnická organizace uvedla, že tento přístup je "sebezničující" a "nemorální". Tento přístup se nám teď nejspíš vrátí. Díky nebezpečné mutaci covidu-19, které se říká omicron. Tato nová a potenciálně přenosnější varianta viru se objevila v regionu s nízkou mírou očkování a už ji máme i v Evropě. A vlastně i v Česku.

Nová varianta byla poprvé identifikována v Jihoafrické republice, i když není jasné, zda pochází odtud, nebo zda byla do země zavlečena z jiných míst regionu. Vědci však vědí, že virus mnohem častěji mutuje v místech, kde je nízká proočkovanost a vysoký přenos.

Může to být důsledek epidemie, pravděpodobně v některých částech subsaharské Afriky, kde neprobíhá velký genomický dohled a míra očkování je nízká.

„Pravděpodobně se objevil v jiné zemi a byl zjištěn v Jihoafrické republice, která má velmi, velmi dobrou kapacitu a možnosti genomického sekvenování. Může to být důsledek epidemie, pravděpodobně v některých částech subsaharské Afriky, kde neprobíhá velký genomický dohled a míra očkování je nízká,“ řekl v telefonickém rozhovoru pro CNN Michael Head, vedoucí výzkumný pracovník v oblasti globálního zdraví na Southamptonské univerzitě. 

Zaděláno v rozvojovém světě

Head také dodal, že vznik nových variant je „přirozeným důsledkem příliš pomalého očkování ve světě“. „Stále máme velké neočkované skupiny místních obyvatel, jako je tomu v subsaharské Africe, a ty jsou náchylné k velkým epidemiím,“ řekl.

Head dodal, že všechny nové varianty viru, které v minulosti způsobily problémy, se objevily na místech, kde došlo k velkým, nekontrolovaným epidemiím, jako když byla v prosinci roku 2020 poprvé zjištěna varianta Alpha ve Velké Británii nebo varianta Delta, která byla poprvé nalezena v únoru v Indii.

Zavíráme pozdě

Varianta omicron se již šíří po celém světě. Byla zjištěna v řadě zemí včetně Jihoafrické republiky, Botswany, Austrálie, Velké Británie, Německa, Itálie, Belgie a od neděle víme, že je i u nás v České republice.

Na zprávu, že jihoafričtí vědci objevili novou variantu, reagovala řada zemí po celém světě tím, že urychleně uzavřela své hranice pro cestující pocházející ze zemí tohoto regionu, včetně Jihoafrické republiky, Botswany, Zimbabwe, Namibie, Lesotha, Eswatini, Mosambiku a Malawi. Dobrá, tím se možná přenos do západního světa o pár dnů zpomalí. Vědci a odborníci a zastánci veřejného zdraví každopádně varovali, že na vině je pravděpodobně obrovský rozdíl mezi mírou proočkovanosti v rozvinutých a rozvojových zemích.

Jak prodloužit pandemii

Jeremy Farrar, ředitel Wellcome Trust, charitativní organizace, jež se zabývá výzkumem v oblasti zdraví, uvedl, že nová varianta ukazuje, proč svět potřebuje zajistit rovnější přístup k vakcínám a dalším nástrojům veřejného zdraví. „Nové varianty jsou připomínkou, jestli jsme ji tedy potřebovali, že pandemie ještě zdaleka neskončila,“ uvedl na Twitteru. „Nerovnost je to, co pandemii prodlouží.“

V osmi zemích, které jsou nejvíce postiženy zákazem cestování v souvislosti s variantou omicron, se podíl obyvatel, kteří dostali alespoň jednu dávku vakcíny, pohybuje od 5,6 % v Malawi po 37 % v Botswaně.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru pouze 7,5 % lidí v zemích s nízkými příjmy. V osmi zemích, které jsou nejvíce postiženy zákazem cestování v souvislosti s variantou omicron, se podíl obyvatel, kteří dostali alespoň jednu dávku vakcíny, pohybuje od 5,6 % v Malawi po 37 % v Botswaně.

Podle WHO se alespoň jednou nechalo očkovat 63,9 % lidí v zemích s vysokými příjmy. Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí a amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se v Evropské unii i ve Spojených státech nechalo alespoň jednou očkovat přibližně 70 % lidí.

Syslíme, ale neočkujeme

Ačkoli existuje mnoho důvodů, proč může mít země nižší míru proočkovanosti, například i v mnoha zemích včetně Jihoafrické republiky zůstává velkým problémem váhavost s očkováním, Head tvrdí, že hlavním problémem je v "nezápadním světě" nedostatečný přístup k dávkám.

„Jedním z příspěvků k tomu je fakt, že bohatší země hromadí dávky nad rámec toho, co skutečně potřebujeme, a nedodržují závazky darovat vakcíny organizaci COVAX nebo přímo samotným zemím,“ řekl Head pro CNN. COVAX je celosvětový program WHO pro sdílení vakcín. K minulému měsíci bylo prostřednictvím tohoto programu odesláno 537 milionů dávek do 144 zemí. Zní to jako velké číslo, ale je to jen malá část ze 7,9 miliardy dávek, které byly dosud celosvětově podány.

Když se neočkuje, tak se mutuje

Zdá se, že cíl WHO, aby do konce roku 2021 bylo proočkováno 40 % obyvatel všech zemí a do poloviny příštího roku 70 %, je nedosažitelný. V současné době jsou na cestě k dosažení tohoto cíle pouze dvě africké země, konkrétně Maroko a Tunisko.

Vyslanec WHO pro globální financování zdravotnictví a bývalý britský premiér Gordon Brown v sobotu pro deník The Guardian napsal, že „neschopnost světa dostat vakcíny do rukou lidí v rozvojovém světě se nám nyní vrací. Byli jsme varováni, a přesto jsme se do této situace dostali“.

„Vzhledem k absenci masového očkování se covid nejen neomezeně šíří mezi nechráněnými lidmi, ale také mutuje, přičemž nové varianty se objevují v nejchudších zemích a nyní hrozí, že se rozpoutají i mezi plně očkovanými lidmi v nejbohatších zemích světa,“ napsal.

Začneme s epidemií znovu?

Head s tímto hodnocením souhlasí. „Dokud se pandemie nevyřeší, což zahrnuje očkování ve všech koutech světa, můžeme se vrátit zpět na začátek, což jsme viděli v případě Delty v Indii.“

A Dr. Richard Lessells, odborník na infekční choroby z univerzity v jihoafrickém Durbanu, řekl, že reakce bohatého světa na zprávu, že jihoafričtí vědci objevili novou variantu, je očividným příkladem sobeckosti Západu.

„To, co mi přišlo nechutné a opravdu znepokojivé, nebyl jen zákaz cestování, který zavedla Velká Británie a Evropa, ale fakt, že to byla jediná nebo nejsilnější reakce. Nepadlo ani slovo o podpoře, kterou hodlá bohatý svět nabídnout africkým zemím, aby nám pomohl zvládnout pandemii, a zejména nepadla žádná zmínka o řešení této nerovnosti v očkování, na kterou jsme celý rok upozorňovali a jejíž důsledky nyní vidíme,“ řekl CNN.

Až si tedy k nám na Západ dotáhneme od neočkovaných, kteří by očkovaní být chtěli, ale kvůli nedostatku vakcín  nemůžou, variantu covidu, která bude opravdu "bolet", začnou se o vakcíny možná konečně zajímat i neočkovaní u nás. Otázka je, jestli by ty vakcíny neměly už být v Africe, než si to třeba tady v Česku vyjasníme.

Související…

Kdo se také podílel na dezinformacích o covidu? Lidé z oboru wellness
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: CNN

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...