Výzkumníci z Virginia Polytechnic Institute and State University se v uplynulých měsících zabývali tím, jak muži a ženy vnímají hrozbu covidu-19. Výsledky, k nimž došli, naznačují, že ženy se více zajímají o zdravotní dopady infekční choroby, zatímco jejich protějšky spíše zajímá, jak by případná pracovní neschopnost ovlivnila výdělek a promítla se do finanční situace.

Průzkum probíhal v dubnu 2020 přes internet. Vědci se zaměřili na to, jaké emoce, chování a očekávání během pandemie prožívají obě pohlaví. Výsledky byly začátkem srpna 2021 zveřejněny v magazínu Frontiers in Psychology. „Zjistili jsme, že ženy hlásí větší strach ze zdravotních rizik covidu-19, zatímco muži vyjádřili větší obavy z ekonomických důsledků pandemie,“ řekl magazínu Science Daily profesor Alec Smith, jeden z autorů studie a vyučující univerzity, který  se zaměřuje na behaviorální ekonomii.

Výsledky výzkumu konkrétně ukázaly, že ženy extrémní míru strachu vykazovaly až dvakrát častěji než muži (20 % oproti 9,3 %). V průměru také uváděly o 5,2 % vyšší přesvědčení, že se u nich nebo u někoho blízkého covid rozvine, a o 3,4 % vyšší pravděpodobnost, že na covid zemřou samy nebo někdo z jejich blízkých. Ve výzkumu také celých 48,0 % žen uvedlo, že mají jen 10% nebo menší obavy ze ztráty zaměstnání. Celých 57,2 procenta mužů mělo tyto obavy naopak větší, než představuje oněch 10 %. Dále 32,3 % žen uvedlo 10% nebo menší pravděpodobnost, že přijdou o příjmy, mužů, kteří se takto nebáli o své příjmy, bylo přitom jen 27,1 %.

Klesající obavy?

Společně s kolegyní profesorkou Sheryl Ballovou se Smith v počátcích pandemie zajímal o to, jak nemoc změnila ekonomické preference lidí, například jak ochotný je někdo v této nejisté době podstoupit finanční riziko nebo někomu důvěřovat, že se o jeho finance postará.

Zprávy povzbuzující jedince k přijetí těchto opatření nezdůrazňují jen zdravotní, ale také ekonomické přínosy.

Z jejich výzkumu vyplynulo, že ženy jsou méně ochotné riskovat než muži. „Průměrný člověk se nyní covidu-19 pravděpodobně obává méně než v dubnu 2020,“ říká Ballová. „Důvodem k této domněnce je skutečnost, že původně jsme sbírali data na začátku, v polovině a na konci dubna 2020 a zjistili jsme, že se strach během tohoto měsíce podstatně snížil. Očekáváme, že od té doby klesá dál.“

Noste roušky a nemusíte se bát

Podle Smithe přinesl jejich výzkum jeden významný přínos. Ukázal, že ačkoli se lidé covidu bojí jak kvůli zdravotní, tak i kvůli ekonomické stránce, zaváděná opatření zvyšují jejich důvěru v lepší zítřky a mírní jejich obavy. „Víme, že preventivní opatření, jako je nošení roušek, jsou účinná. Myslíme, že zprávy povzbuzující jedince k přijetí těchto opatření nezdůrazňují jen zdravotní, ale také ekonomické přínosy,“ vysvětluje.

Jinými slovy: Když budeme nosit roušky, nemusíme se bát nakažení, těžkého průběhu a ekonomických postihů, protože když budeme zdraví, budeme moci normálně chodit do práce.

Související…

Ženy ztrácí čich, muži dech. Jak se projevuje covid u různých skupin
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily