fbpx

Už ani šéf WHO nevylučuje, že koronavirus mohl uniknout z laboratoře 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Tedros Adhanom Ghebreyesus říká, že k nehodám v laboratořích dochází, a vyzývá Čínu, aby byla při vyšetřování toho, odkud se vlastně vzal virus, jenž způsobuje nemoc Covid-19, transparentnější

Zveřejněno: 2. 8. 2021

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus uznal, že je předčasné vyloučit potenciální souvislost mezi pandemií koronaviru a jeho únikem z laboratoře. Dále uvedl, že požaduje, aby byla Čína transparentnější, což by mělo pomoci ke zjištění původu koronaviru. V poměrně vzácném odklonu od své obvyklé úcty k mocným členským zemím předseda WHO prohlásil, že získání přístupu k nezpracovaným údajům bylo hlavní výzvou pro mezinárodní tým, který na začátku tohoto roku odcestoval do Číny. A tuhle výzvu se očividně nepovedlo prolomit. Připomeňme, že první případy byly identifikovány v čínském městě Wu-chan na přelomu let 2019 a 2020. A právě tam se v březnu 2021 vydali epidemiologové WHO.

Šéf Světové zdravotnické organizace nyní novinářům řekl, že žádá Čínu, aby byla transparentní, otevřená a spolupracovala, zejména pokud jde o informace a nezpracovaná data, která vědci požadovali v počátcích pandemie. Dále prohlásil, že došlo k „předčasnému tlaku“ na vyloučení teorie, že virus mohl uniknout z čínské vládní laboratoře ve Wu-chanu. To ovšem tak trochu podkopává důvěryhodnost březnové zprávy WHO, která dospěla k závěru, že únik z laboratoře je „extrémně nepravděpodobný“.

Na vyšetření tlačí i USA

WHO připravuje podklady pro nové vyšetřování, odkud koronavirus pochází, a doufá, že Číňané nyní poskytnou veškeré potřebné informace k tomu, aby se epidemiologové dostali k nějakým závěrům. V posledních měsících se myšlenka, že pandemie začala v laboratoři (a možná jde o umělý virus), prosadila, zejména když americký prezident Joe Biden nařídil v květnu zpravodajským službám, aby tuto možnost posoudily. Čína agresivně udeřila a tvrdila, že pokusy spojit původ koronaviru s laboratořemi byly politicky motivovány. Peking naopak naznačuje, že virus může mít původ v zahraničí. Na jarním výročním zasedání ministrů zdravotnictví pod patronátem WHO Čína uvedla, že budoucí pátrání po původu koronaviru by mělo pokračovat v jiných zemích.

WHO byla frustrována nedostatkem podrobností z Číny během raných fází šíření koronaviru.

Většina vědců si myslí, že koronavirus pochází z netopýrů, ale přesná cesta, kterou se dostal k lidem, dosud nebyla stanovena. Tedros Adhanom Ghebreyesus řekl, že potřebuje přímé informace o tom, jaká byla situace v této laboratoři před a na začátku pandemie, a dodal, že čínská spolupráce je zásadní. Po celou dobu pandemie opakovaně chválil Čínu za její rychlost a transparentnost, a to navzdory vysokým představitelům WHO, kteří se interně zabývají mlžením čínských protějšků.

V roce 2020 agentura Associated Press (AP) zjistila, že WHO byla frustrována nedostatkem podrobností z Číny během raných fází šíření koronaviru, a upozornila, že se Čína snaží pátrání po původu pandemie komplikovat.

WHO má málo pravomocí

Řada odborníků na veřejné zdraví také požadovala nezávislé prozkoumání původu koronaviru s tím, že WHO nemá politický vliv na provedení takové forenzní analýzy a po více než roce nedokázala z Číny vytáhnout zásadní podrobnosti. Jamie Metzl, který vedl skupinu vědců požadujících širší vyšetřování, uvítal komentáře šéfa WHO, ale uvedl, že je nebezpečné, že neexistují žádné aktuální plány pro vyšetřování vedené odborníky mimo WHO.

Pandemie prý není zdaleka za námi a nový vývoj je znepokojující.

Jakákoli mise pod vedením WHO v Číně také vyžaduje souhlas vlády pro všechny členy týmu, kteří do země cestují, jakož i povolení k návštěvě míst v terénu a konečné schválení jakékoli zprávy o cestě. WHO funguje na základě konsensu a nemůže přinutit země ke spolupráci.

Výzvu šéfa WHO k transparentnosti zopakoval německý ministr zdravotnictví Jens Spahn, který vyzval čínské úředníky, aby umožnili pokračovat ve vyšetřování původu viru. Pohotovostní výbor WHO očekává, že se po celém světě rozšíří nové a nebezpečnější varianty viru, což ztíží zastavení pandemie. Toto oznámení bylo další špatnou zprávou, jelikož několik zemí bojuje s novou vlnou infekcí varianty delta, která byla poprvé identifikována v Indii. Pandemie prý není zdaleka za námi a nový vývoj je znepokojující.

Související…

Australský imunolog popsal, co objevila mise expertů WHO ve Wu-chanu
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...