fbpx

Dvě třetiny vážných vztahů začínají přátelstvím 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Průměrná délka přátelství před milostným vztahem podle studie trvá 22 měsíců. Důležité je ale vzít na vědomí, že hranice přátelství a vztahu vnímají respondenti značně rozdílně

Zveřejněno: 21. 7. 2021

Nový výzkum naznačuje, že zhruba dvě třetiny párů začínají jako přátelé a po dlouhou dobu udržují platonický vztah, než vznikne milostný románek. Zatímco setkání dvou cizích lidí, ať už při letmých pohledech v kavárně nebo na seznamovací aplikace, je dobře zaznamenáno ve filmech a je předmětem mnoha sociologických výzkumů, o promyšlenějším výběru partnera se toho tolik neví. Aspoň to tvrdí Danu Anthony Stinsonová, docentka na katedře psychologie na University of Victoria v Kanadě.

Stinsonová a její kolegové zkoumali zkušenosti téměř 1 900 studentů univerzity a dospělých (včetně 677 sezdaných). Všichni byli dotázáni, zda byli se svým současným partnerem přátelé, než vznikl jejich vážný vztah. Většina účastníků výzkumu (68 %) uvedla, že jejich současný nebo poslední vztah začal jako přátelství. Tato míra byla ještě vyšší mezi dvacetiletými a v komunitách LGBTQ, tam dokonce 85 % párů uvedlo, že jejich milostný vztah začal jako přátelství.

Co je ještě přátelství?

Jak se platonický vztah změní na milostný a jaký je ve skutečnosti rozdíl mezi přáteli a milenci, je podle Stinsonové otázka, která stále zůstává zahalená tajemstvím. Písemné elaboráty účastníků studie byly mnohdy zajímavým čtením. Někteří popsali jako přátelství držení se za ruce, představení rodině, společné výlety, mazlení u táboráku, a dokonce i sex. Jiní kategorizovali přesně toto chování jako průvodní jev milostného vztahu.

Téměř polovina z celkového vzorku si myslela, že začít přátelstvím je nejlepší způsob, jak navázat nový romantický vztah.

Takže mezi přátelstvím a vztahem existuje podle Stinsonové obrovská, chaotická, rozmazaná hranice. Každý má svou definici, kterou stanovuje podle svých zkušeností a aplikuje ji i na jiné páry.

Náhodné setkání? To není ono

Ve studii zhruba 300 studentů také odpovědělo, jak dlouho trvala jejich „fáze přátelství“ před vztahem a zda upřednostňují pouštět se do vztahu s kamarády. Vyznavači navazování vztahů s přáteli v průměru uvedli, že byli se svými přáteli téměř 22 měsíců, než se začalo jednat o vážný vztah.

Téměř polovina účastníků studie si pak myslí, že začít přátelstvím je nejlepší způsob, jak navázat nový romantický vztah, a to ve srovnání s ostatními nabídnutými možnostmi, jako je setkání na večírku nebo online.

Související…

Sex na jednu noc vadí holkám víc. Přesto je jich 80 procent spokojeno
Klára Ponczová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...