Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je hlavním rizikovým faktorem pro infarkt nebo mozkovou mrtvici. Zrádné je, že jeho působení na srdce a jiné orgány zpočátku nevykazuje žádné příznaky, proto se mu přezdívá tichý zabiják. A podle studie zveřejněné v roce 2016 v časopise Journal of Hypertension může právě marihuana celou situaci zhoršovat. Konkrétně zvyšuje systolický krevní tlak, který určuje výši tlaku během stahu srdce a vypuzení čerstvé krve do oběhu.

Studie porovnávala asi 1 500 lidí, kteří marihuanu užívali v posledních 30 dnech, s pěti tisíci jedinci, kteří ji užívali někdy v minulosti, a s dalšími pěti tisíci těch, kteří ji neužívali nikdy. První skupina z testu vyšla jednoznačně nejhůř, protože se jejím členům systolický krevní tlak zvýšil až o tři hodnoty. Toto zjištění se shoduje i s novější studií publikovanou v roce 2019 v časopise American Journal of Health Behavior. Její autoři na základě toho dospěli k závěru, že lidé s rizikem vysokého krevního tlaku by měli být při užívání marihuany opatrní.

Nejen hypertenze, ale i infarkt

Vysokým krevním tlakem to ale nekončí, vědci z Ohia se totiž obávají, že u některých konzumentů může marihuana nebezpečně zvyšovat i riziko infarktu, které už samo o sobě stoupá se zvyšováním krevního tlaku. Badatelé z Mayo Clinic Proceedingsdokumentu z roku 2019 uvedli, že u lidí, kteří konopí pravidelně užívají, je riziko infarktu až 1,7krát vyšší než u těch, kteří mu neholdují. Je ale nutno zmínit, že mezi zkoumanými byli i jedinci s dalšími rizikovými faktory infarktu, jako je obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka druhého typu, a také užívali drogy, jako je tabák, alkohol či kokain. Ze zjištění každopádně vyplývá, že během tří let by infarkt dostalo 1,37 procenta uživatelů konopí ve srovnání s 0,54 procenty neužívajících.

Státy, kde bylo užívání marihuany legalizováno, zaznamenaly nárůst návštěv na pohotovostních odděleních a hospitalizací kvůli vedlejším účinkům spojeným s marihuanou.

„Existuje stále více důkazů o tom, že užívání marihuany může u některých jedinců vyvolat infarkt,“ potvrzuje pro magazín The Healthy lékař a profesor medicíny na Keck School of Medicine na University of Southern California v Los Angeles Robert Alan Kloner. „Státy, kde bylo užívání marihuany legalizováno, zaznamenaly nárůst návštěv na pohotovostních odděleních a hospitalizací kvůli vedlejším účinkům spojeným s marihuanou včetně nárůstu infarktu, a to zejména u mladých mužů,“ upřesňuje.

Viníkem je nejspíš THC

Mechanismus, jímž marihuana může infarkt způsobit, dosud není zcela objasněn. Vědci ale pracují s hypotézou, že na vině je kanabinoid THC, tedy hlavní psychoaktivní látka, která se nachází zejména v květech konopí. Právě THC může podle odborníků způsobit, že jinak klidný nervový systém uvolní stresové hormony adrenalin a kortizol. Tím dojde ke zvýšení srdeční frekvence a krevního tlaku, což může vést až k infarktu.

Nepřímý vliv by mohla mít i skutečnost, že po konzumaci marihuany mají lidé zvýšenou chuť k jídlu – a pokud si konopí dopřávají často, mohou se také často přejídat, a důsledkem toho přibírat. A jak víme, nadváha a obezita jsou samy o sobě rizikovým faktorem hypertenze i infarktu. Doktor Kloner potvrzuje, že je zapotřebí ještě dalších výzkumů, aby se dal vztah konzumace marihuany a vyššího rizika infarktu stoprocentně potvrdit. I tak by ale ti, kteří holdují marihuaně a zároveň se léčí s vysokým krevním tlakem, měli její užívání ve vlastním zájmu raději omezit.

Související…

Je legalizace cesta? Kouření konopí v mládí zvyšuje riziko vzniku deprese
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: The Healthy