fbpx

Americký senátor Bernie Sanders dobyl internet. Jeho "dědouškovská" fotografie z inaugurace Joea Bidena se změnila ve všudypřítomný mem, který zcela ovládl internet. A Sanders mistrovsky využil situace k získání peněz na charitu

Zveřejněno: 29. 1. 2021

To, že jeho fotka z inauguračního dne rozesmála půl světa, není jediné pozitivum, které protřelý americký politik, kterému bude letos osmdesát, na celé kauze vidí. Že se jeho fotka stala ikonickou, ho těší i z jiného důvodu. Její popularity totiž nyní využívá k získávání peněz pro charitu. Sanders tak vyzdvihl fakt, že fotka nejen baví v různých úpravách a fotomontážích, ale také pomáhá dobré věci.

Sanders na inauguraci seděl zachumlaný v bundě, s rouškou a mohutnými palčáky. Když takhle usedl na židli, jistě netušil, že pobaví svět a navíc pomůže nakrmit chudé ve Vermontu. Sanders na vtipných kolážích škrtí nebo objímá kdekoho.

Na tričkách a mikinách

Během rozhovoru pro CNN se ho na úspěch zdánlivě běžné a nezajímavé fotky v zimním oblečení a roušce zeptala moderátorka Dana Bashová a uvedla mnoho příkladů toho, jak byla tato fotka umístěna do různých prostředí, včetně scén z filmů a televizních seriálů, historických událostí a slavných obrazů. Na dotaz, zda se Sanders baví na svůj účet stejně jako celý svět, senátor odpověděl, že ano, a dodal, že z toho je nejen legrace, ale i něco dobrého.

esrrsv wmaaw9mz

Kdo tady zvítězil v boji o trůny, je na první pohled jasné


Sanders totiž hodlá prodávat trička a mikiny s touto fotkou. Všechny peníze, které se podaří shromáždit, budou věnovány na charitu. Zkušený politik odhadl, že vydělá několik milionů dolarů, a prohlásil, že výdělek poputuje na programy, jako je třeba Meals on Wheels, který si klade za cíl poskytovat jídlo seniorům s nízkými příjmy.

Jen jsem tam tak seděl

Sanders hovořil o fotce i v interview vedeném Sethem Meyersem. „Jen jsem tam seděl, zkoušel se zahřát a snažil se věnovat pozornost tomu, co se děje,“ okomentoval okolnosti vzniku fotografie senátor. V dalším rozhovoru pro CBS dal jasně najevo, že ho víc zajímalo to, aby byl v teple, než jak vypadá. „Víte, ve Vermontu se oblékáme teple, o chladu něco víme, a tak nás nezajímá móda, prostě se chceme zahřát. A to je to, co jsem udělal,“ prohlásil Sanders.

Využití celosvětové popularity zdánlivě banálního snímku ukazuje, že Sanders je politik se vším všudy a ví, že každá příležitost ukázat se v dobrém světle by se měla využít. V tomto případě se mu to alespoň podle komentátorů magazínu Slate povedlo mistrovsky.

Související…

Zuckerberg daroval nemocnici v San Francisku 1,7 miliardy. Město ho stejně odsoudilo
Jan Handl

foto: Profimedia a https://twitter.com/JunkyardVortex/status/1352306343173120003/photo/2, zdroj: Slate

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...