Vědecké studie po celém světě řadu let ukazují nadějný potenciál psychedelik pro léčbu duševních chorob. Průkopníkem tohoto směru se v Česku stala psychedelická klinika Psyon, která svoji činnost zahájila v lednu tohoto roku. Po získání statutu zdravotnického zařízení a všech dalších potřebných povolení nyní Psyon začíná nabízet ketaminem asistovanou terapii (KAP). KAP je zatím dostupná pacientům s diagnostikovanou depresí.

Psychedeliky asistovaná psychoterapie je novým přístupem v péči o duševní zdraví. Americká Food and Drug Administration označila psychoterapii asistovanou látkami (MDMA u posttraumatické poruchy, psilocybin u deprese) za průlomovou v oblasti péče o duševní zdraví.

Anestetikum jako antidepresivum

Psyon od prosince nabízí ketaminem asistovanou terapii, která se ukazuje jako nadějná alternativa k dosud obvyklým metodám léčby deprese. Ketamin je jediná látka s psychedelickými vlastnostmi, která má robustní klinický účinek založený na evidenci a její klinické využití je zároveň legální. Ketamin je běžně využívaný k chirurgické anestezii, a to především u dětí.

Facilitovaná psychoterapie může klientům pomoci nahlédnout na vlastní emoční, kognitivní i konativní vzorce a postupem času je změnit směrem k trvalejší adaptivnější změně.

V případě léčby deprese je používána nízká dávka ketaminu, která nevede k navození umělého spánku. Takto je ketamin v posledních 20 letech využívaný v USA a EU v terapii depresivního onemocnění. Jeho účinnost u deprese je dokumentována mnoha vědeckými studiemi. Představuje tzv. rychlé antidepresivum, což znamená, že se až u 50 procent pacientů dostaví antidepresivní efekt v den podání a trvá v průměru asi pět dní.

Nezávislost na lécích

Aby byl efekt ketaminu u pacientů s depresí dlouhodobý, spojují terapeuti Psyonu výhody psychoterapeutické léčby s plným využitím biologicky podmíněného antidepresivního působení. KAP proto nabízí účinnou cestou posílení psychoterapie ve směru dlouhodobé změny, kterou samotný ketamin už z podstaty svého krátkého působení většinou nemůže nabídnout.

„Tato takzvaná facilitovaná psychoterapie může klientům pomoci nahlédnout na vlastní emoční, kognitivní i konativní vzorce a postupem času je změnit směrem k trvalejší adaptivnější změně. To představuje hlavní očekávanou výhodu oproti pouhé aplikaci subanestetických dávek ketaminu, v rámci které antidepresivní efekt odeznívá do týdne,“ vysvětluje podstatu KAP psychiatr a výzkumník profesor Jiří Horáček, jeden ze zakladatelů kliniky.

KAP v Psyonu zahrnuje několik přípravných a integračních sezení bez látky a mezi nimi vždy jedno sezení s ketaminem. Pacient je během sezení neustále v rukách lékařů a speciálně vyškolených terapeutů. Za projektem psychedelické kliniky Psyon stojí přední čeští vědci v oblasti duševního zdraví, neurovědci, lékaři a psychologové.

Související…

V Praze vzniká psychedelická léčebna. Za klinikou stojí přední vědci i terapeuti
Milada Kadeřábková

foto: Psyon, zdroj: Psyon