fbpx

Odfláknutá péče o tělo a vytahané tepláky. Tak nějak vypadá běžný den mnoha mužů, patří mezi ně i zakladatel Twitteru, ale třeba i Jeremy Clarkson, Jude Law, Jim Carrey nebo Will Smith

Zveřejněno: 16. 2. 2021

Jack Dorsey, šéf Twitteru, nedávno (samozřejmě na Twitteru) pozdvihl obočí nad svým vzhledem. Vypovídal totiž na dálku před senátním soudním výborem a jeho vousy ve stylu Gandalfa k jeho obvyklému image moc neseděly. Dorsey je příkladem epidemické rezignace na mužský styl. Během epidemie totiž došlo k výprasku sebevědomí mužů.

jack dorsey twitter 01

Jack Dorsey a jeho koronavirová image


Ve výzkumu zadaného kosmetickou klinikou Uvence jedenáct procent britských mužů uvádí, že se kvůli stresu a úzkosti vyvolaných epidemií cítí, jako by vypadali nejméně o pět let starší.

Symptomy rezignace

Ve Velké Británii upadla péče mužů o sebe sama do volného pádu od doby, kdy na jaře začaly první lockdowny. „Už týden jsem se neholil,“ přiznal populární moderátor Jeremy Clarkson v dubnu pro bulvární deník Sun. „Mám na sobě košili, díky níž vypadám jako Medvídek Pú. Jím to, co roste na mé zeleninové zahradě, kde v tomto ročním období vlastně není nic, a sušenky z tmavé čokolády.“

Na druhou stranu se najde dost mužů, kteří díky volnému času začali s péčí o sebe sama experimentovat.

Typickým symptomem rezignace na mužský styl je šíření neupravených vousů v  mužské populaci. Celebrity se svými porosty netajily. Jde o takzvané izolační vousy a chlubili se jimi třeba Jude Law, Justin Trudeau, Jim Carrey či Will Smith. Mnozí tweetovali každý týden fotky s aktuálním vzhledem svých vousů, a veřejnost tak měla možnost pozorovat, jak tito pánové pustnou. Podle dánské společnosti Copenhagen Grooming si během koronavirové epidemie nechala narůst vousy celá třetina mužů. Není se co divit, proč se holit, když jsou muži doma a nelíbí se to (možná) jenom manželce…

Na druhou stranu se najde dost mužů, kteří díky volnému času začali s péčí o sebe sama experimentovat. Garrett Munce, který píše o mužské péči do Esquiru, tvrdí, že si někteří muži začali aplikovat obličejové masky (ne roušky, ale ty kosmetické přípravky!) a také si barví vlasy. Dá se ale odhadnout, která parta sebepečujících mužů má asi v koronakrizi navrch.

Zpátky do tepláků

Pokud jde o módu, místo experimentování došlo k návratu k teplákům, které se staly hitem lockdownu. Výrobci tepláků tvrdí, že jejich prodeje vyskočily o stovky procent. Zakladatel firmy Entireworld (specialisty na tento druh oblečení) Scott Sternberg je přesvědčen, že nošení tepláků znamená určitý druh boje proti epidemii. Ideální jsou tepláky veselé barvy, které dobře sají pot. Jde prý o vyjádření svobody, když už musíme sedět doma. No, hlavně že se to prodá.

Zaznamenali jsme obrovský nárůst tržeb u našich kolekcí outdoorové obuvi, nad rámec toho, co bychom očekávali v tomto ročním období.

Muži, známí na celém světě, udivují každopádně veřejnost netradičními outfity a činnostmi na svých sociálních sítích. Zpěvák Calvin Harris pěstuje na zahradě melouny, herec Adam Scott zveřejnil na Instagramu fotografii v oblečení, ve kterém se právě vrátil z pozorování ptáků. Politický poradce Dominic Cummings, oblečený v slaměném klobouku a nesoucí hůl, předvedl podobnou pózu jako David Beckham... A oba podle všeho napodobovali Huckleberryho Finna. Kolekce podzim/zima 2020 od Dolce and Gabbana představila alfa samce oblečené v plochých čepicích, s holemi a v kožených zástěrách. Přišly nové a aktuální macho archetypy: elektrikáři, stavaři a farmáři.

Město šlo na venkov

„Zaznamenali jsme obrovský nárůst tržeb u našich kolekcí outdoorové obuvi, nad rámec toho, co bychom očekávali v tomto ročním období,“ říká pro Guardian mluvčí Fairfax & Favor, luxusní módní značky, která se začala zaměřovat i na „outdoorový venkovský styl“. „Věříme, že se více lidí během lockdownu zamiluje do přírody a budou trávit čas procházkami, turistikou a zkoumáním svého blízkého okolí.“ V Británii začalo frčet rybaření, v pozdním létě přibylo 100 000 nových fandů této kratochvíle, mezi nimi i zpěvák Beck a herec Zac Efron.

Pánský styl, doposud poměrně pevně spojený s městskou kulturou, byl prostě narušen epidemií. Objevily se v něm nově agrární prvky a začal vonět trochu jinak. Flanelem, nepěstěným vousem a blátem z cest, kam bychom před epidemií ani nepáchli.

Související…

Francouzský rozhlas pohřbil anglickou královnu i Pelého. Omylem
Jan Handl

foto: NY Post a Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...