Jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy sportovců je v současnosti kreatin. Stále se ale najdou lidé, kteří považují užívaní kreatinu za zdraví škodlivé. Často je dokonce chybně označován jako steroid. Tyto zavádějící teze působí odstrašujícím dojmem a neznalé problematiky mohou snadno zmást. Pojďme si tedy vysvětlit, jak to s keratinem doopravdy je.

Co je kreatin?

Kreatin je tělu přirozená látka, která se ukládá zejména v kosterní svalovině. A právě od množství jeho zásob se odvíjí, jaký výkon je sportovec schopen během okamžiku podat. Kreatin ve formě kreatinfosfátu potřebujeme pro zajištění obnovy zásob adenosintrifosfátu, který hraje nepostradatelnou úlohu v energetickém buněčném metabolismu.

Vliv kreatinu na organismus člověka byl předmětem pečlivých vědeckých výzkumů. Je tedy dostatečně a přesně zdokumentován.

Náš organismus si ho dokáže vyrábět sám z aminokyselin v játrech. Pro ty, kdo potřebují podávat špičkový výkon, ale přirozeně vyprodukované množství kreatinu, nemusí být dostačující.

Jak funguje v těle?

Vliv kreatinu na organismus člověka byl předmětem pečlivých vědeckých výzkumů. Je tedy dostatečně a přesně zdokumentován. Z poznatků odborníků vyplývá, že není důvod obávat se nežádoucích účinků, nebo dokonce poškození orgánů při užívání kreatinu ve formě potravinových doplňků. Naopak, kreatin je v odborné literatuře často zmiňován jako nejefektivnější dostupný výživový doplněk pro zvyšování intenzity výkonnosti a budování svalové hmoty.

Kreatin dokáže našemu tělu pomoci nejen při zvýšené zátěži. Jeho dalším pozitivem je, že usnadňuje regeneraci a urychluje hojení.

Samozřejmě je ale třeba současně intenzivně trénovat. Bez dostatku pohybu a zejména silového tréninku ani při užívání kreatinu k žádnému zázračnému a bezpracnému nárůstu objemu svalů nedojde. Sportovci ale zaznamenají výrazné zlepšení výkonu a zvýšení síly, navíc se jim rychleji a snáze vytvoří pevné svaly.

Další příznivé účinky?

Kreatin dokáže našemu tělu pomoci nejen při zvýšené zátěži. Jeho dalším pozitivem je, že usnadňuje regeneraci a urychluje hojení. A navíc také snižuje riziko poranění.

Dá se získat z běžné stravy?

Nejlepšími zdroji kreatinu jsou losos a hovězí maso, které ve 450 g obsahují 1–2 g kreatinu. To odpovídá 60–80 % doporučené denní dávky kreatinu. Proto je vhodné zbývající množství suplementovat.

Pro koho je určen?

Na množství kreatinu je závislá intenzita výkonu, který je člověk schopen v daném okamžiku podat. Proto je vhodné dodávat ho z dalšího zdroje zejména sprinterům, vzpěračům a kulturistům. Řada vědeckých studií také upozorňuje na možnosti využití kreatinu při léčbě a prevenci neurodegenerativních a metabolických onemocnění.

Kreatin jako doplněk stravy tak může pomoci lidem trpícím Parkinsonovou chorobou, svalovou dystrofií, diabetem, vysokou hladinou cholesterolu nebo ubýváním kostní hmoty. A jeho potenciál lze využít i při ischemické chorobě srdce.

Související…

Stačí kvůli vitaminu D3 občas pobývat na slunci? Není to tak jednoduché
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Inkospor