fbpx

Demografický vývoj obyvatelstva planety Země dospěl k velmi důležitému milníku, který dokazuje, že populace opravdu stárne.

Zveřejněno: 25. 6. 2019

V roce 2018 počet osob starších 64 let předčil počet dětí do 5 let. Bylo to poprvé v historii, nikdy předtím nebyla lidská populace tak stará. Interaktivní grafika, vytvořená na Oxfordu a pracující s daty a výhledy OSN velmi názorně ukazuje, jak v čase stoupá počet důchodců a naopak klesá počet malých dětí. Projekce situace v roce 2100 naznačuje, že tou dobou by mohli důchodci, co se týče počtu, válcovat i skupinu mladších patnácti let.

historic and un pop projections by age

Interaktivní graf kromě globálního pohledu na lidskou populaci a její vývoj v čase umožňuje prohlížet věkovou strukturu i podle jednotlivých regionů, či dokonce států. Stačí kliknout na „Change country“ vlevo dole. K dispozici jsou i data pro Českou republiku, ve kterých můžeme objevit několik zajímavých očekávaných milníků. Například v roce 2037 by měla věková skupina 65+ co do počtu členů překonat skupinu mladších pětadvaceti let. V roce 2100 by pak obyvatel České republiky nemělo být ani 9 milionů.

Bod zlomu

Načasování výrazné změny demografického složení obyvatel se samozřejmě v jednotlivých zemích liší. Státy s vyššími příjmy, nízkou porodností a větší očekávanou délkou života mají milník za sebou už dávno, ovšem hodnoty za celou planetu se přehouply až vloni, tehdy bylo poprvé celkově víc lidí nad 64 let než dětí do pěti let. Například ve Spojených státech amerických byly děti starci v počtech předstiženy už v roce 1966, ve Španělsku v roce 1970 a v Jižní Koreji v roce 2000. U nás dokonce už koncem padesátých let.

Populace stárne a světu budou dominovat důchodci.

Naopak v mnoha zemích je bod zlomu teprve očekáván. V Indii by k němu mělo dojít v roce 2028, v jižní Africe v roce 2036. V zemích s nízkými příjmy, vysokou porodností a kratší očekávanou délkou života je tento milník očekáván za mnoho desetiletí, například v Nigérii až v roce 2087.

Ať už jsou odhady a výpočty více či méně přesné, je jasné, že populace nezadržitelně stárne a v příštích letech a desetiletích budou světu dominovat důchodci, kteří v budoucnu budou jedinou ze sledovaných věkových skupin, která se bude znatelně početně rozšiřovat.

zdroj: Our World In Data

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...