Ze statistik vyplývá, že téměř čtvrtina Čechů trpí chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) a většinou jde o muže. Ročně na ni jen u nás zemře přes 3 500 lidí. Přibližně dvě třetiny nemocných však o své nemoci vůbec neví.

S běžnou virózou spěcháte k lékaři okamžitě, ale příznaky chronického onemocnění se raději snažíte ignorovat. Tělo je ovšem chytré a umí včas napovědět. Stačí jej poslouchat. Znamením chronického onemocnění může být třeba právě dlouhotrvající kašel. Kašlete už několik týdnů a volně dostupné léky nezabírají? Vykašláváte hlen, jste odnaučení kuřáci nebo stále kouříte, a navíc je vám více než 40 let? Pak byste možná měli uvažovat o návštěvě pneumologa.

Až po impotenci

Nejrizikovějším faktorem pro rozvoj chronické obstrukční nemoci je kouření. „Častou příčinou je také chronická bronchitida a rozedma plic. Roli hraje i znečištěné ovzduší a pohlaví. CHOPN se vyvíjí postupně, proto považujeme za rizikový faktor i věk nad 40 let. V malém procentu jsou na vině geny,“ říká doktor Josef Dolenský, pneumolog z Polikliniky na Národní.

Pokud onemocnění není včas diagnostikováno a léčeno, může později vést ke ztrátě soběstačnosti kvůli dušnosti a k následným depresím.

„Nemocní jsou náchylnější k respiračním infekcím, jako jsou nachlazení, chřipka, pneumonie. Mezi komplikace patří vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční či rakovina plic, protože osmdesát procent pacientů s CHOPN jsou kuřáci. U některých nemocných s CHOPN, kteří navíc trpí obezitou a hypertenzí, se objevuje syndrom spánkové apnoe, tedy porucha spánku spojená s přerušováním dýchání.“

Pokud kašel neustává a máte problém s dýcháním, měli byste vyrazit za pneumologem


Pokud onemocnění není včas diagnostikováno a léčeno, může později vést ke ztrátě soběstačnosti kvůli dušnosti a k následným depresím. „U mužů přicházejí také poruchy potence, či dokonce impotence,“ varuje pneumolog. Nic však není ztraceno, jen je potřeba začít s komplexní léčbou, která zahrnuje především inhalace léků. Důležité je i udržování psychických, fyzických i společenských aktivit.

Dýchací techniky a kontrolované kašlání

Chcete-li s CHOPN bojovat a zlepšit kvalitu života, odstraňte rizikové faktory a osvojte si pravidla zdravého životního stylu. Naučte se správně dýchat a dechová cvičení doma provádějte denně alespoň po dobu 15 minut. Najděte si taková, která vám budou vyhovovat. Přidejte k nim kontrolované kašlání, které pomůže vyčistit dýchací cesty.

Nejčastější stadium je středně těžké. Během něj dochází ke střednímu zhoršení funkcí.

Jak na to? Pohodlně se posaďte, pomalu se nadechněte nosem a zadržte dech na dvě sekundy. Pomaličku vydechujte a mezitím krátce dvakrát až třikrát zakašlete. Opakujte to po několika vteřinách.

Jak se CHOPN vyvíjí?

Při mírné poruše funkcí plic se objevuje vleklý kašel a vykašlávání, nemocný je většinou bez dušnosti. Jedná se o lehké stadium. Nejčastější stadium je středně těžké. Během něj dochází ke střednímu zhoršení funkcí.

Nemocný kašle, vykašlává sekret a zejména při tělesné zátěži si uvědomuje dušnost. Dušnost, která přichází už i po mírné zátěži, značí těžké stadium. A velmi těžké stadium poznáte podle toho, že vás dušnost trápí i v klidovém režimu, někdy dokonce může dojít k srdečnímu selhání.

foto: Shutterstock, zdroj: Poliklinika na Národní