Zánět močového měchýře je hned po rýmě nejčastějším infekčním onemocněním. Každá druhá žena má tuhle nepříjemnou zkušenost minimálně jednou za život, některé dokonce i několikrát za rok. Bolí vás v podbřišku, potýkáte se s nepříjemným řezáním a pálením a na záchod chodíte tak často, že byste si tam mohla rovnou ustlat. Na podzim jsme pak kvůli střídajícím se teplotám a snížené obranyschopnosti náchylnější než kdy jindy. 

Muži to mají delší

Muži jsou v tomhle anatomicky lépe vybaveni a s onemocněním močového měchýře se tak setkají vzácně. Ženská močová trubice je dlouhá pouhé 4 centimetry, mužská pak v průměru pětkrát delší. Delší močová trubice znesnadňuje bakteriím dostat se dál do močového ústrojí muže. Obecně pak platí, že čím dál se bakterie v močovém ústrojí dostanou, tím vážnější infekci tam způsobí.

Související…

Byla objevena léčba, která umí trvale zlikvidovat alergie!
Radek Chlup

Příčinou tohoto onemocnění je v 80 % případů malá bakterie E. coli, která je v souladu s naším tělem jenom v době, kdy osídluje trávicí trakt. Když se pak z různých důvodů – sex, nevhodné hygienické návyky, dostane do močových cest, problém je na světě. V okamžiku, kdy se objeví tam, kde nemá co dělat, způsobuje infekce močové trubice a močového měchýře, což může přejít až do zánětu ledvin.

Když příznaky zánětu močového měchýře zanedbáte, lékaři se nevyhnete.


To, že jste o E.coli dosud neslyšeli, neznamená, že za sebou nemáte nepříjemnou zkušenost s tím, jaké to je, když se jako nezvaný host objeví ve vašem močovém měchýři. E. coli se v močovém ústrojí přichytí na slizniční stěnu a začne se množit. Tělo automaticky spustí obranné mechanismy, změní se PH prostředí i moči, a ta nás začne při vylučování pálit. I v tomhle případě si nakonec tělo dokáže poradit samo, ale potřebuje naši pomoc. Pokud v tenhle okamžik automaticky sáhneme po antibiotikách, zlikvidujeme spolu s nežádoucími bakteriemi i ty pro organismus užitečné (třeba laktobacily). Nehledě na to, že při vracejících se zánětech je kvůli narůstající rezistenci potřeba nasazovat stále silnější antibiotika.

Přírodní alternativa

Co tedy dělat v okamžiku, kdy máme problém, urologické čaje už jsou málo, ale antibiotika zase zbytečně moc? Odpověď leží na hraně mezi vědou a přírodou a jmenuje se D-manosa. Jde o přírodní alternativu antibiotik, bez vedlejších účinků na náš organismus. Účinná přírodní látka monosachorid D-manosa, který je obsažen v přírodě v kvasných produktech, především pak v jablkách a hruškách. Tajemství jejího úspěchu spočívá ve způsobu, jakým reaguje s E.coli. V močovém měchýři jí totiž zabrání, aby se přichytila na slizniční stěnu, a to tak, že obalí její příchytná vlákna (fimbria) a přichycení jí znemožní. Nezakotvená bakterie se nemůže začít množit a následně je močí vyloučena ven dřív, než způsobí zánět.

Pro dosažení stejného účinku bychom museli denně zkonzumovat asi osm kilo jablek a hrušek.

D-manosu naše tělo netráví, po požití se vstřebává do krve, odkud je 80 % filtrováno do moči. D- manosu tak mohou užívat děti, těhotné i kojící ženy. Užívá se buď v tabletách, nebo jako bílý prášek, který je dobře rozpustný ve vodě. V extraktech je koncentrovaná síla několika desítek tisíc plodů. Kdybychom se chtěli technickému zpracování vyhnout úplně, tak bychom pro dosažení stejného účinku museli denně zkonzumovat asi osm kilo jablek a hrušek. Aby se po požití D-manosy bakterie přirozeně odplavovaly z těla, doporučuje se pít až 8 sklenic čisté vody denně.

A co na to věda?

D-manosa se v posledních letech stala předmětem několika výzkumů a vypadá to, že i na poli vědy získala zelenou. V roce 2013 zkoumali vědci po dobu 6 měsíců účinky D-manosy na vzorku 308 žen, které trpěly častými záněty močových cest. Bylo prokázáno, že D-manosa fungovala v prevenci zánětů močového ústrojí stejně dobře jako antibiotika obsahující nitrofurantoin.

Máte na výběr – můžete zkonzumovat 10 kg jablek a hrušek, nebo jíst D-Manosu.


V roce 2014 byly účinky D-manosy srovnávány s antibiotickými přípravky obsahujícími trimethoprim a sulfamethoxazole při léčbě a prevenci častých zánětů močového ústrojí na vzorku 60 žen. D-manosa redukovala nepříjemné příznaky u žen s probíhající infekcí a ukázala se jako účinnější než antibiotika při prevenci dalších zánětů. V roce 2016 pak vědci testovali účinky D-manosy na vzorku 43 žen s probíhajícím zánětem močového měchýře a u většiny z nich došlo ke zmírnění příznaků zánětu.

Preventivně nebo akutně?

I na českém trhu existuje v současné době několik přípravků obsahujících blahodárnou D-manosu, které můžete užívat jak při akutních potížích, tak preventivně. Preventivně si můžete prášek rozpustit ve vodě například po sexu nebo večer před spaním, když máte pocit, že by mohlo dojít k rozvoji onemocnění. Ani D-manosa však není samospásná a v okamžiku, kdy ani po dvou dnech užívání nepociťujete zlepšení, nebo se u vás objeví krev v moči, je na čase okamžitě vyrazit k lékaři. D-manosa se každopádně jeví jako příjemná a funkční alternativa k pro tělo náročným antibiotikům. Tak se nějakou tou D-manosou pro jistotu vybavte, ať můžete trávit podzim v posteli jenom tehdy, když se pro to samy rozhodnete.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Dmanosse