fbpx

Staré přísloví "kdo říká, že to nedělal, dělá to dodnes", neplatí. Dělají to všichni. A pořád.

Zveřejněno: 29. 6. 2019

Čas od času masturbuje každý bez ohledu na to, zda má partnera, nebo nakolik je se svým sexuálním životem spokojený. Výzkumníci přišli na zajímavou věc. Zatímco muži se uspokojovali tím méně, čím více měli sexu, ženy naopak při menší frekvenci pohlavního styku masturbovaly méně.

Ve výzkumu, který uveřejnil web psychologytoday.com, bylo otestováno tři tisíce mužů a žen. Výzkumníci se zaměřili na to, jak často tito muži a ženy mají sex a jak často se sami uspokojují. U mužů platí zcela jednoznačně, že čím více mají sexu, tím méně masturbují. Když měl průměrný muž sex 58krát za rok, masturboval 143krát. Zato muž se 72 sexuálními styky ročně se sebeuspokojoval pouze 105krát. U žen naopak platila úměra, že čím více sexu měly, tím více také masturbovaly. Když se podíváme na stejné poměry, žena, která měla sex 72krát ročně, se k tomu ještě uspokojovala sama 60krát za rok. Žena s 58 sexuálními styky ročně naopak masturbovala pouze 42krát.

Tip: Existuje mnoho technik a způsobů mužské i ženské masturbace. Znáte je všechny? Inspirujte se v tématickém magazínu o masturbaci.

Sexuální spokojenost

Stejně, na první pohled logicky, vycházela u mužů také data, která se týkala sexuální spokojenosti. Muži, kteří byli se sexem méně spokojení, masturbovali více. Ti, kterým to s partnerkou v posteli vyhovovalo, měli potřebu onanovat menší. Zato u žen se neprokázalo, že by (ne)spojenost v sexu měla vliv na to, jak často masturbují. Výzkumníci proto dospěli k názoru, že muži a ženy masturbují z rozdílných důvodů.

Splnit limit orgasmů

Cílem sexu i onanie je dosažení orgasmu. Zdá se, že tato rovnice stoprocentně platí pro muže, kteří prostřednictvím masturbace nahrazují orgasmy, kterých nedosáhnou při sexuálním styku. Důvodů, proč mají lidé sex nebo masturbují, je pochopitelně více. Výzkumníci se domnívají, že ženy tímto způsobem zjevně orgasmus nahrazovat nepotřebují, ale vede je k tomu i něco jiného. Co, ale dále nerozvádějí. Neznamená to ovšem, že by muži považovali masturbaci a sex za rovnocenné.

Četnost sexu i masturbace odráží to, jak silnou sexuální touhou daná žena disponuje. Proto ženy, které souloží více, také více masturbují.

Existuje značná individuální variabilita v tom, jak často lidé mají sex nebo masturbují, a to u obou pohlaví. Drtivá většina lidí se uspokojuje alespoň občas, ať už mají partnera či nikoliv a bez ohledu na to, jak moc jsou se svým sexuálním životem spokojení. Podle výzkumníků masturbace zkrátka poslouží v případě, kdy partner není k dispozici. Masturbaci partnera bychom neměli považovat za problém.

Jiný výzkum zase tvrdí, že když muž více masturbuje, spíše to jeho touhu po partnerce zvyšuje než naopak. Podle korelace, která vyšla u žen, přišli výzkumníci s hypotézou, že četnost sexu i masturbace zkrátka odráží to, jak silnou sexuální touhou daná žena disponuje. Proto ženy, které souložily více, také více masturbovaly. Mají zkrátka vyšší potřebu sexu než ty, které měly sexu méně a také méně onanovaly.

Masturbace a sexuální problémy

Podle studie je masturbace spíše důsledkem sexuálních problémů než jejich příčinou. Pokud máte ve vztahu méně sexu, než potřebujete, je jistě jednodušší situaci řešit sebeuspokojováním než snahou přesvědčit partnera. Vše může být takto v pořádku, pokud není nepoměr mezi potřebou a frekvencí sexu příliš veliký. Jak jsme psali výše, masturbace a sex nejsou pro ženy a muže rovnocenné. Může se proto snadno stát, že se po tom, kdo by vaše sexuální tužby naplnil, začnete poohlížet jinde.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...