Jednou z tradičních hypotéz vzniku deprese je předpoklad, že pacienti trpí nedostatkem monoaminových neurotransmiterů v těle, což vede k nízké hladině serotoninu, noradrenalinu a dalších potřebných látek v mozku. Avšak věda přináší stále více důkazů o tom, že některé formy deprese mohou být spojeny s dlouhodobým zánětem v těle, jehož nejčastější příčnou je překyselení organismu neboli acidóza.

Související…

Jsem malířka, provokatérka, máma od dětí i smutná Amazonka
Hana Raiskubová

Nová studie publikovaná v Journal of Clinical Psychiatry podporuje předpoklad, že zánět v těle může hrát významnou roli při vzniku deprese. Tento rozsáhlý výzkum probíhal na 14 275 lidech, kteří v letech 2007 až 2012 vyplňovali speciální zdravotní dotazníky a zároveň jim byly brány vzorky krve. Bylo zjištěno, že jedinci s depresemi měli o 46 procent vyšší hladiny C-reaktivního proteinu (CRP), což je látka, jejíž hladina se v krvi zvyšuje při zánětlivých onemocněních. Další výzkumy ukázaly, že jejich mozek vykazuje vyšší stupeň inflamace neuronů.

A znovu lepek

Nejlepší a nejefektivnější způsob, jak bojovat s překyselením a následnými záněty, je změna způsobu stravování. Právě nezdravé jídlo nás dostává do této šlamastiky, proto se snažte vyhýbat smaženým „lahůdkám“, sodě, bílému chlebu a pečivu, margarínům, cukru a sladkostem, sádlu a červenému masu. Naopak mezi „protizánětlivé“ potraviny patří zdravé oleje, tmavá listová zelenina, ořechy, čerstvé bylinky, tučné ryby a česnek. 

Uznávaný americký neurolog David Perlmutter zdůrazňuje ve své knize Moučný mozek, že některým jedincům může při depresích pomoci bezlepková dieta: „Jsem přesvědčen, že gluten je novodobý jed a že výsledky výzkumu, které o tom svědčí, přimějí i další lékaře, aby si to uvědomili a podívali se na poruchy mozku z širší perspektivy. Nadějné je, že když teď víme, co za různorodými nemocemi stojí, můžeme je léčit a někdy i úplně porazit pomocí jednoduchého předpisu: bezlepkové diety.“ 

Zánět v těle zhoršuje také chronický stres, proto se snažte najít způsob, jak se s ním vypořádat. Pomoci může například meditace, procházka v přírodě či dechové cvičení, které byste měli provádět každý den po dobu 10 až 20 minut.

 

foto: Shutterstock