Bez ranní nebo odpolední kávy si leckdo život nedokáže vůbec představit. A skuteční „kafaři“ si vedle typické vůně libují právě v charakteristické hořké chuti, která dokáže v kombinaci s kofeinem pořádně nakopnout. Podobně je na tom třeba tonik, jehož hořkost v horkých dnech na rozdíl od mnohdy přeslazených limonád, tvářících se jako „domácí“, příjemně osvěží. Zajímavé je, že právě sklony k preferenci oblíbených hořkých nápojů mohou odhalit skryté temné stránky osobnosti. Přišli na to autoři studie, jejíž výsledky byly publikovány v odborném žurnálu Apetite.

Vědci z Institutu psychologie na universitě v rakouském Innsbrucku se zaměřili na to, jaké potraviny a chutě lidé preferují a co to může vypovídat o jejich osobnosti. Zjistili, že upřednostňování hořké chuti je spojeno nejen se zmiňovanou psychopatií, ale také s narcismem a sadismem uplatňovaným v každodenním životě. Naproti tomu jedinci, kteří hořkou chuť rádi nemají a přednost dávají potravinám a nápojům slaným, sladkým nebo kyselým, mají obecně tendenci být příjemnější.

V rámci průzkumu byl 500 mužům a ženám ukázán seznam potravin nejrůznějších chutí. Mezi sladkými, slanými, hořkými, kyselými a pikantními pochutinami se vedle kávy a toniku objevovaly třeba ředkvičky, dále neslazené kakao nebo ocet. Respondenti měli za úkol seznam projít a ohodnotit, jak jim která položka chutná. Souběžně s tím jim byl autory studie proveden test osobnosti, měřící zastoupení agrese, sobectví, psychopatie a narcismu.

Preference hořkých chutí jsou spojeny s nepřátelskými myšlenkami i chováním. Obzvláště silné asociace byly nalezeny s každodenním sadismem.

Tímto způsobem innsbručtí badatelé zjistili, že hořké a výrazné (pikantní) chutě byly obzvláště atraktivní pro jedince s temnějším typem osobnosti, pro něž je typické, že rádi vyhledávají senzace, vzestupy a pády, které přinášejí určité extrémní životní situace. Jinými slovy rádi riskují, pouštějí se do nejrůznějších nebezpečí a užívají si chvíle, v nichž se ocitají „na hraně“.

Pozor na ně?

„Vysoká citlivost na hořké sloučeniny je u lidí trvale spojována se zvýšenou emocionalitou. Lidé se zájmem o senzace vyhledávají pikantní a hořká jídla, naproti tomu ti, kteří tyto chutě nemusejí, bývají klidnější a uvolněnější,“ popsali ve studii své závěry hlavní autoři Christina Sagioglouová a Tobias Greitemeyer. Preference hořkých chutí jsou podle nich dále kauzálně spojeny s nepřátelskými myšlenkami i chováním, obzvláště silné asociace pak byly nalezeny s každodenním sadismem.

Pokud by to měla být skutečně pravda a všichni „kafaři“ by vykazovali tendence k psychopatii, žili bychom ve velmi nebezpečném světě. Nezbývá proto než doufat, že autoři se budou podobným bádáním ještě věnovat a minimálně kávu ze seznamu rizikových pochutin vyloučí. 

Související…

Pět neznámých důsledků pití kávy: Nutí nás víc nakupovat a zvyšuje práh bolesti
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: PsyBlog