Americký prezident má nového poradce pro jadernou energetiku. V mé sociální bublině padaly všemožné výrazy, protože jaksi šokuje svým vzhledem. Nikdo se neptá, co ten člověk se dvěma tituly z prestižní univerzity chystá a jak přemýšlí o oblasti, jejíž budoucnost je velmi důležitá i pro Českou republiku. Řeší se lodičky, šaty a knírek. Spořádaná většina je v šoku.

Moje zkušenost mi říká, že věci dál posouvají spíše lidé nekonvenční. Současně jsem ale poznal dost extravagantních týpků, kteří byli výrazní jen a pouze svým zjevem. V hlavě měli stejné nic jako standardizovaní powerpointoví manažeři.

Ze života peklíčko

Nakonec si ti extravagantní s těmi manažery dobře rozuměli. Byla to taková ta stará dobrá česká odlišnost v mezích zákona. Je jiný, ale náš. Skutečná odlišnost, která znamená jiný způsob myšlení, než má většinový druh, té se průměrný jedinec bojí. A veřejné „dávání najevo“, že jsem jiný, to pak může jednomu udělat ze života peklíčko.

Jen lidé „jiní“, lidé skutečně odlišní, dokážou měnit svět. Již jen tím, že nás vyprovokují k hodnocení sebe samých.

Lidé spořádaní, kteří říkají a dělají, co se od nich čeká, jsou potřeba. Je to taková kotva společnosti, která způsobí, že se neutrhneme a nezmizíme v nějaké černé díře šílenosti, kde budeme tou neznámou energií spálení. Ale jen lidé „jiní“, lidé skutečně odlišní, dokážou měnit svět. Již jen tím, že nás vyprovokují k hodnocení sebe samých. Záleží na dobrém šéfovi, aby dokázal takové lidi propojit s ostatními, a využil tak jejich potenciál. Odlišnost většinu odrazuje. Zalekneme se toho, že existují světy, o kterých nemáme ani ponětí a voláme po bezpečí a našich běžných a ohmataných jistotách.

V exteriéru to není

Potkal jsem dosti lidí, kteří kromě zajímavého „looku“ ničím jiným inspirativní nebyli. Jednoduše marketingový tah. Znám na první pohled nudné chlápky v oblecích, kteří opravdu mění svět. Takže v tom, jak kdo vypadá a jak se cítí, to není. Člověka bychom opravdu měli hodnotit podle charakteru a výsledků. Nemám tedy ani problém s jaderným poradcem v lodičkách. Počkejme si, co opravdu udělá s jadernou politikou.

Západ byl a snad stále je silný ve své otevřenosti. Jen slabá a zamindrákovaná kultura vytlačuje odlišnost. Lidé se mají stávat poradci prezidentů, ostatně i prezidenty, na základě toho, co mají v hlavě. Vše ostatní je jen zajímavý detail. Detail, který činí náš život pestřejším a bohatším.

Související…

Pátek Karla Křivana: O virtuálním smart city a hloupém městě v ulicích
Karel Křivan

foto: Profimedia