fbpx

YouTube v Německu maže kanál ruské televize RT. Kvůli dezinformacím 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Moskvou podporovaný provozovatel televize RT porušuje pravidla YouTubu, která se týkají informování o koronaviru. Jedná se prý o dezinformace, takže byl tento (podle YouTubu) zavádějící kanál prostě vymazán

Zveřejněno: 13. 10. 2021

YouTube smazal německý kanál ruského státem provozovaného televizního vysílání RT s tím, že porušil jeho zásady o informování ohledně koronaviru. „YouTube vždy měl jasné pokyny pro komunitu, které uvádějí, co je na platformě povoleno,“ řekl mluvčí největší světové platformy, která umožňuje zveřejňovat na internetu videa. Kanál RT vysílaný v němčině původně obdržel jen dočasnou penalizaci za nahrávání obsahu, který porušoval zásady o dezinformacích ohledně koronaviru. Konkrétně šlo o pozastavení práv na zveřejňování nových videí na týden.

Během tohoto týdne „s podmínkou“ se ruský mediální dům pokusil zákaz obejít tím, že použil jiný kanál. Poté byly podle mluvčího YouTubu smazány kanály oba. Všechna videa nahraná na YouTube totiž musí splňovat obecná pravidla, která stanovují typ obsahu, jenž smí na platformě být.

Popírači mají smůlu

Tento krok následuje po podobných zákazech nebo pozastavení dalších zpravodajských kanálů na YouTube kvůli zveřejňování koronavirových dezinformací. V srpnu tohoto roku bylo zakázáno po dobu sedmi dnů nahrávat na YouTube videa provozovateli Sky News Australia.

Videa vybízela diváky, aby k léčbě svépomocí používali hydroxychlorochin nebo ivermektin.

Tam šlo o popírání samotné existence koronaviru a videa vybízela diváky, aby k léčbě svépomocí používali hydroxychlorochin nebo ivermektin. Konkrétně hydroxychlorochin nemá na léčbu koronaviru žádný vliv a je běžně používán k léčbě malárie nebo revmatických onemocnění. Ivermektin je jako lék na koronavirus také vnímán rozporuplně. Podle mnohých vědců se pro tento účel nehodí a jeho používání proti koronaviru může být i nebezpečné.

Došlo i na Brity a Američany 

Mezi další média, která čelila pozastavení svých kanálu na YouTubu kvůli obsahu týkajícího se koronaviru, patří britské rádio oneTalk, jež bylo v lednu letošního roku na YouTubu odstaveno na několik hodin, a síť One America News Network, která v listopadu 2020 nemohla na streamovací platformu nahrávat nová videa.

Související…

I YouTube může pomoct zachránit planetu. Musí ale zlikvidovat digitální odpad
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...