fbpx

Nejste koně ani krávy. Necpěte se léky pro zvířata, vzkazuje lékový úřad 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Bude vám špatně. A můžete taky umřít. Nejste přece žádný dobytek

Zveřejněno: 28. 11. 2021

Covid je tady s námi už tak dlouho, že už jsou zprávy o něm, o nakažených, očkovaných a neočkovaných poněkud fádní. Aktuálně sice v Česku není nikterak kritická situace, ale všichni si ještě pamatujeme, co nastalo loni v září po relativně klidném létě. Ano, letos je situace poněkud jiná. Více než polovina lidí už je naočkována oběma dávkami, také jsme si zvykli dodržovat některá opatření tak už trochu automaticky (vždycky jsem tvrdil, že pokud se odnaučíme osahávat v samoobsluze rohlíky, tak ten lockdown nebyl úplně zbytečný). Platí sice pořád opatření, ale s jejich dodržováním je to trochu horší. 

Schválně, kolikrát jste za poslední dobu viděli, že musí být v restauraci mezi lidmi 1,5 metru? Nebo že musíte mít v kině roušku? Zmiňovat nerouškovou aféru ze zahájení festivalových Varů už mi přijde vlastně zbytečné, protože pokud nejsou schopni dodržovat nařízení lidé, kteří je vyhlašují, je trochu odvážné vyžadovat po lidech zodpovědnost.

Jak to léčit bez vakcíny

O podzimní vlně se ovšem mluví také naprosto otevřeně. A jak může vypadat těžký průběh covidu, to už všichni víme. Nic hezkého to není. Spousta lidí přesto hledá alternativní způsoby léčby. Když pomineme například Donaldem Trumpem doporučované a mezi paranoiky oblíbené pití bazénové dezinfekce nebo ezoterické zaříkávání, zůstává jedním z nejkontroverznějších léků ivermektin.

V Mississippi existuje Centrum pro kontrolu otrav, kam najednou začali volat lidé, že se léčí sami a že je jim hrozně zle.

V nemocnicích mají s jeho "lidskou variantou" relativně dobré výsledky, jenže tam ho podávají odborníci v kombinaci s jinou léčbou. Díky antivax scéně je ovšem ivermektin považován téměř za všelék, a tak si ho lidé opatřují, kde můžou, včetně černého trhu, kde kupují všechno. Od léků pro lidi až pro veterinární přípravky.

Otravy z léků pro zvířata?

Ivermektin se tedy při léčbě lidí s onemocněním covid-19 používá, oficiálně jej ale neschválila ani americká FDA (lékový úřad), ani EMA (Evropská léková agentura). Navíc je ivermektin často používaný ve veterinární praxi pro léčbu a prevenci parazitů u zvířat. A protože v Americe počet případů covidu opět stoupá mnohem rychleji než u nás, začal se tam ivermektin používat ve velkém. A protože toho "lidského" není na trhu zase tolik (používá se jen k velmi specifickým parazitickým omezením), spousta Američanů si na černém trhu kupuje ten pro koně (paradoxně jsou to ti, kteří o očkovaných a předpisy dodržujících spoluobčanech rádi prohlašují, že jsou to ovce).

V Mississippi existuje Centrum pro kontrolu otrav, kam najednou začali volat lidé, že se léčí sami a že je jim hrozně zle. Sedmdesát procent z nich užívalo ivermektin pro dobytek (pardon, ale nomen omen). Když pak FDA evidovala skokový nárůst otravy koňským ivermektinem i v jiných amerických státech, vydala prohlášení: „Nejste koně. Nejste krávy. Jako fakt – vykašlete se na to.“

Co byste o ivermektinu měli vědět

Ivermektinové tablety jsou schváleny ve velmi specifických dávkách pro některé parazitické červy a pro specifická kožní onemocnění. Ivermektin také není antivirotikum a covid prostě je virové onemocnění. Navíc o ivermektinu koluje neuvěřitelné množství fám, které mohou v důsledku zastínit i ty potenciální dobré účinky.

  • Pokud jste přesvědčeni, že vám pomůže ivermektin, zkuste se dohodnout s lékařem. V Česku není mnoho těch, kteří tento lék doporučují, ale jsou.
  • Vždy užívejte léky podle předpisu. To platí pro jakékoliv léky. Nejenom ivermektin.
  • Zní to až triviálně, ale je to potřeba zřejmě opakovat znovu a znovu: Nikdy nepoužívejte veterinární ivermektin. Ty přípravky se od sebe liší. Minimálně v dávkování nebo v přídavných látkách. Některé mohou být pro lidi velmi škodlivé.
  • Pokud vám někdo říká: „Čím více ivermektinu, tím líp“, není to pravda. Ivermektinem se můžete předávkovat. I když třeba neumřete (můžete), bude vám špatně. Opravdu, hodně a moc špatně.
  • Kůň váží třeba půl tuny, kráva tunu. Vážně si myslíte, že je dobré brát jim léky, které jsou designované na jejich velikost a váhu?

Ano, všechny nás to štve. Nikdo s tím nepočítal, spousta lidí na to doplatila, ale už jsme se naučili to zvládat, tak to zase nepodělejme. Způsobů, jak se chránit, je spousta. Současná opatření jsou velmi mírná, a pokud nechceme zase zůstat na podzim doma, zkusme je dodržovat. Rouška v MHD nikoho nezabije. Mýt si ruce nás učili už jako děti, a když se necítíme dobře, tak léčba u Netflixu bude vždycky lepší než ta mezi lidmi.

Související…

Se Sputnikem už nemá cenu riskovat. Jsme blízko konci tunelu, říká Tomáš Cikrt
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: FDA

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...