fbpx

Google chce řídit už i semafory. Autům prý snižuje spotřebu a řidičům šetří čas 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Technologický gigant oznámil, že se pustil do řízení dopravy na několika místech v Izraeli. A údajně úspěšně. Teď chce snižovat emise a šetřit nervy řidičům v Rio de Janeiru

Zveřejněno: 12. 11. 2021

Jeden z technologických gigantů míří v rámci boje za udržitelný rozvoj z online prostředí rovnou do exponovaného dopravního provozu. Společnost Alphabet („matka“ Googlu) podle agentury Reuters ve svém prohlášení tvrdí, že snížila pomocí umělé inteligence optimalizující provoz semaforů spotřebu paliva a zpoždění provozu na čtyřech místech v Izraeli, a to o 10 až 20 procent. Dále prý plánuje otestovat software v brazilském Rio de Janeiru. To už bude asi trošku tvrdší oříšek.

Výzkumný projekt optimalizace dopravy patří mezi nové softwarové iniciativy Googlu v rámci boje se změnami klimatu. Někteří zaměstnanci, jakož i aktivistické skupiny zvenčí, vyzvaly třetí nejcennější firmu světa k naléhavějšímu využití jejího vlivu v boji proti klimatické krizi. Přestože Google nereagoval na výzvy kritiků k zastavení prodeje technologií ropným společnostem nebo financování zákonodárců, kteří popírají globální oteplování, začal se zabývat udržitelným rozvojem.

Čistší technologický gigant?

Google například podle svého sdělení plánuje v příštích týdnech umožnit uživatelům jeho chytrých termostatů Google Nest, aby nakupovali kredity na obnovitelnou energii za 10 dolarů měsíčně, a to na kompenzaci emisí z vytápění a provozu klimatizací. Po celých Spojených státech budou moci navíc uživatelé těchto termostatů automaticky a bezplatně přepnout topení a chlazení na časy, kdy je energie čistší.

Každý rok je tu někdo nový, kdo tvrdí, že dokáže zázraky.

Nové informační panely vedle výsledků vyhledávání v prohlížeči Google zase zobrazují emise nebo jiné environmentální hodnocení leteckých spojů po celém světě, ale ve Spojených státech už také automobilů a domácích spotřebičů. A technologický gigant se zapojil i do vyvracení dezinformací, které klimatickou změnu provázejí. Výsledky vyhledávání na anglické, španělské a francouzské dotazy, jež zmiňují „změnu klimatu“, budou obsahovat vysvětlení tohoto pojmu od OSN.

Průjezdnější Rio

Google prý ovšem z vyhledávačů a vysvětlování zamířil i do reálného světa asfaltu. Na základě prvních výsledků optimalizace dopravy umělou inteligencí v izraelských městech Haifa a Beer-Sheva vyjádřil městský dopravní úřad v Rio de Janeiru podle Googlu velké naděje, že právě umělá inteligence lépe načasuje semafory. Systém by měl být zaveden během několika měsíců, přičemž konkrétní místa, kde bude Google řídit dopravu, budou údajně brzy oznámena.

Podle Aleksandara Stevanovice, specialisty na dopravu z University of Pittsburgh, simulace ukazují, že umělá inteligence dokáže dopravu opravdu zpřehlednit. Pak si ale rýpnul a dotázal se, zda by technologická společnost bez znalostí dopravního inženýrství mohla takový software vůbec uvést do reality. „Každý rok je tu někdo nový, kdo tvrdí, že dokáže zázraky,“ glosoval vstup Googlu do oblasti dopravního inženýrství Stevanovic.

Související…

I YouTube může pomoct zachránit planetu. Musí ale zlikvidovat digitální odpad
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Reuters

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...