fbpx

Dva prohrané soudy v jednom roce: Je Tesla Elona Muska rasistická firma? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Automobilka Tesla má problémy s přístupem k černošským zaměstnancům. Už podruhé v krátké době musí výrobce elektroaut zaplatit obří sumu jako odškodné za rasistické chování

Zveřejněno: 8. 10. 2021

Tesla musí zaplatit 137 milionů dolarů bývalému zaměstnanci černé pleti za rasistické chování. Kalifornský federální soud nařídil společnosti uhradit tuto obří částku Owenovi Diazovi, který tvrdí, že čelil každodenním rasistickým poznámkám. Prý byl často označován za „negra“ (angloamerická média toto slovo píší jako „N-word“, tedy slovo od „N“).

Owen Diaz, bývalý zaměstnanec, který ve firmě pracoval v letech 2015 až 2016 jako obsluha výtahu, také prohlásil, že kolegové si na pracovišti kreslili hákové kříže a okolí továrny zdobili rasistickými kresbami. Soudní porota v San Francisku se jednoznačně postavila na stranu Diaze, kterému bylo přiznáno odškodné 6,9 milionu dolarů za emoční tíseň a 130 milionů dolarů jako trestní odškodné. Diaz se po soudním rozhodnutí vyjádřil v tom smyslu, že čtyřleté martyrium skončilo dobře a že mu spadl kámen ze srdce.

Nebyli jsme dokonalí

Diazův právník uvedl, že rasové zneužívání v Tesle existuje dál. Zda se firma proti soudnímu rozhodnutí odvolá, nebylo jasné, ale nakonec vydala prohlášení, ve kterém se snaží případ bagatelizovat. „I když jsme pevně přesvědčeni, že tyto skutečnosti neodůvodňují verdikt poroty v San Francisku, uznáváme, že v letech 2015 a 2016 jsme nebyli dokonalí. A stále dokonalí nejsme,“ napsala Valerie Capers Workmanová, viceprezidentka pro lidské zdroje společnosti Tesla.

„Ale za těch pět let jsme ušli dlouhou cestu. Neustále rosteme a zlepšujeme se v řešení problémů zaměstnanců. Občas to pochopíme špatně, a když se to stane, měli bychom za to být zodpovědní.“

Tesla se soudům vyhýbá

Tesla vyžaduje, aby zaměstnanci řešili spory prostřednictvím povinné arbitráže, kterou firma jen zřídka prohrává. V květnu ale i arbitr nařídil společnosti Tesla, aby zaplatila více než milion dolarů za podobná obvinění jiného bývalého pracovníka továrny ve Fremontu. Tohoto zaměstnance oslovovali nadřízení rasisticky a kolegové, kteří to měli řešit, jeho stížnosti ignorovali.

Diaz dostal smlouvu prostřednictvím personální agentury, a nemusel tak podepsat rozhodčí smlouvu. Tím pádem nemusel řešit svou stížnost v arbitráži a mohl se rovnou prostřednictvím svého právníka obrátit na soud.

Související…

Miliardář Elon Musk začne vyrábět humanoidní roboty. Seberou nám práci?
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...