fbpx

Litva nabádá své občany, aby kvůli cenzuře zahodili čínské telefony 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Litevské ministerstvo obrany uvádí, že některé telefony Xiaomi čínské výroby mají integrovanou schopnost cenzurovat "citlivé fráze" o Číně

Zveřejněno: 24. 9. 2021

Litevské ministerstvo obrany doporučilo svým občanům, aby se vyhýbali nákupu čínských mobilních telefonů. Stalo se tak poté, co podle vládní zprávy úřad ministerstva, který je obdobou českého NÚKIBu, zjistil, že zařízení mají vestavěnou cenzurní funkci. Litevci mají každopádně pro jistotu zahodit i jakékoli stávající telefony čínské provenience.

Telefony prodávané v Evropě čínským smartphonovým gigantem Xiaomi prý mají vestavěnou schopnost detekovat a cenzurovat pojmy jako „svobodný Tibet“, „ať žije nezávislost Tchaj-wanu“ nebo „hnutí za demokracii“, uvedl litevský státní orgán pro kybernetickou bezpečnost. Možnosti v telefonním softwaru Xiaomi Mi 10T 5G byly pro region Evropské unie vypnuty, ale lze je kdykoli na dálku zapnout, uvedlo ve zprávě Národní centrum kybernetické bezpečnosti.

Doporučujeme nekupovat nové čínské telefony a co nejrychleji se zbavit těch, které již byly zakoupeny.

„Doporučujeme nekupovat nové čínské telefony a co nejrychleji se zbavit těch, které již byly zakoupeny,“ řekl novinářům při představení zprávy náměstek ministra obrany Margiris Abukevicius. Společnost Xiaomi na dotaz agentury Reuters ohledně litevského prohlášení nereagovala.

Litva proti Číně

Vztahy mezi Litvou a Čínou se v poslední době zhoršily. Čína minulý měsíc požadovala, aby Litva odvolala svého velvyslance v Pekingu, a řekla, že odvolá svého vyslance do Vilniusu poté, co Tchaj-wan oznámil, že jeho zastoupení v Litvě ponese název Tchajwanský zastupitelský úřad. Tchajwanské mise v Evropě a USA přitom obvykle používají název města Tchaj -pej, vyhýbají se odkazu na samotný ostrov, který si Čína nárokuje jako své vlastní území. Poradce amerického prezidenta Joe Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan navíc nedávno hovořil s litevskou premiérkou Ingridou Šimonytėovou a zdůraznil jí podporu své země tváří v tvář tlaku Číny.

Zpráva národního kybernetického centra také uvádí, že telefon Xiaomi odesílá šifrovaná data o využití telefonu na server v Singapuru. Bezpečnostní chyba byla také nalezena v telefonu P40 5G dalšího čínského výrobce Huawei. Naopak žádná bezpečnostní chyba nebyla nalezena v telefonu jiného čínského výrobce OnePlus.

Zástupce společnosti Huawei v Pobaltí sdělil zpravodajskému webu BNS, že její telefony data uživatelů nikam neposílají. Zpráva uvádí, že seznam výrazů, které by mohly být cenzurovány systémovými aplikacemi telefonu Xiaomi, aktuálně obsahuje 449 položek a je průběžně aktualizován.

Související…

Šéfa Alibaby Jacka Ma nikdo neviděl už 10 měsíců. Čína mlčí
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...