fbpx

Černošské tanečnice TikToku stávkují. Bělošky jim prý kradou obsah 1 fotografie
Megan Thee Stallionová byla jasnou vítězkou letošních cen Grammy (zdroj: Profimedia)

Některé afroamerické hvězdy TikToku odmítají předvádět taneční choreografie na novou skladbu americké superhvězdy, raperky a zpěvačky Megan Thee Stallionové. Vadí jim, že bílí tiktokeři jejich tanečky napodobují a TikTok pak upřednostňuje jejich "bílá videa"

Zveřejněno: 29. 6. 2021

Jakmile se v Americe objeví nový taneční hit, okamžitě se běžně spustí závody na TikToku o to, kdo k hitu vymyslí lepší choreografii a kdo ji nejlépe a samozřejmě "nejvíc sexy" předvede. Černé hvězdy TikToku se ale tentokrát zasekly. Odmítají předvádět choreografie na novou píseň umělkyně Megan Thee StallionovéThot Shit, která byla vydána v polovině června a jejíž videoklip okamžitě nasbíral na YouTube přes 10 milionů zhlédnutí. Tiktokeři tak protestují proti tomu, že si jejich obsah "přivlastňují" bílí uživatelé. Na rytmus písně Thot Shit proto na rozdíl od posledního hitu zpěvačky ještě nevznikl žádný virální tanec, který by se po TikToku šířil. Černí tiktokeři tvrdí, že je to záměrný bojkot. Bílí tiktokeři bez nich prý nejsou schopni pořádně tancovat, jenže černým hvězdám už se těm bílým nechce dělat "předskokany".

TikTok je známý svými virálními tanci, často je vytvářejí černé ženy, které pak nejsou za svou práci nijak ohodnoceny a nejsou ani zmiňovány jako ty, které původní choreografii objevily. Například Jalaiah Harmonová a Keara Wilsonová vymyslely v roce 2020 chytlavé tanečky na Meganiny hity, ale prakticky se jim za to nedostalo uznání. Mezitím bílé hvězdy sociálních médií převzaly tytéž tance a zveřejnily je v populárních pořadech, jako je Show Jimmyho Fallona nebo Keeping Up With the Kardashians.

Bez nás to nedaj

V posledních dnech se sice objevilo několik videí, na nichž černé uživatelky TikToku na Thot Shit tančí, většina se drží slibu, že nebudou na tuhle písničku tančit, aby "neposkytly mediální munici bílým neumětelkám". Proto se také zatím žádný taneček virálně neujal. „Tato aplikace by bez černochů nebyla ničím,“ uvedla jedna uživatelka na toto téma ve videu, kde vysvětlovala, proč na tuhle písničku nebude tancovat. „Bez nás to nedaj,“ souhlasí černé hvězdy v komentářích.

Černí tvůrci jsou unavení z bílých lidí, kteří těží z naší práce a přivlastňují si černou kulturu.

Z pohledu černých umělkyň nejde o nic jiného než poukázat na to, že je jejich umění oproti tomu "bílému" na různých platformách potlačované. „Tato protestní akce má přimět bílé tvůrce, aby přehodnotili kompenzace, zmínky a etickou spolupráci s černými tvůrci na TikToku a dalších sociálních platformách,“ uvedla Amanda Bennettová, spoluzakladatelka poradenské firmy define & empower, která natočila virální video vysvětlující "stávku". “Černí tvůrci jsou unavení z bílých lidí, kteří těží z naší práce a přivlastňují si černou kulturu,“ řekla dále Bennetová.

Rasistický TikTok?

Bílí uživatelé TikToku jsou vyzýváni, aby se tedy k písni snažili vymyslet nějaké své vlastní tance. Černí umělci se drží v pozadí a čekají, jak to dopadne, zda se i tak něco zajímavého urodí. Běloši podle stávkujících zatím jen trapně šeptají slova písně a pohupují se do rytmu. Takže nic moc…

Stávka černých umělkyň je sice trochu bizarní, ale svým způsobem logická. TikTok byl totiž v minulosti obviněn z nespravedlivého zacházení s černými tvůrci a z potlačování jejich obsahu. Algoritmus prý upřednostňoval bílé. V červnu 2020 se mnozí černí autoři ozvali a začali TikTok bojkotovat, TikTok se omluvil a slíbil, že se polepší. Zdůraznil, že názory černé komunity jsou pro něj důležité. Afroameričané se potom začali ozývat se stížnostmi, že běloši kradou jejich nápady a jim se za to nedostane uznání. Těžko říct, zda s tímhle může TikTok něco udělat.

Související…

Aktivistka žaluje TikTok o miliardy. Vadí jí zneužívání osobních údajů dětí
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...