fbpx

Konflikt v Gaze mění strategii Instagramu. Algoritmus sítě prý moc stranil Izraelcům 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Sociální síť Instagram mění způsob, jakým ukazuje obsah poté, co byla obviněna z potlačování propalestinských příspěvků během nedávného ozbrojeného konfliktu v Gaze

Zveřejněno: 3. 6. 2021

Aplikace Instagram dosud upřednostňovala na stránkách uživatelů původní, tedy originální obsah před sdílenými příspěvky. To mělo v nedávném konfliktu neočekávaný dopad. Podle vyjádření představitelů Instagramu šlo o nezamýšlený vedlejší účinek než o pokus o cenzuru konkrétních politických názorů. Původní a sdílené příspěvky se tak v síti začnou dostávat na stejnou úroveň, i když to už je teď asi Palestincům jedno.

Během nedávného konfliktu v Gaze byly různé platformy sociálních médií silně využívány k šíření zpráv, které podporovaly obě strany, tedy Izraelce a Palestince. Mnoho propalestinských zpráv bylo ovšem mezi těmi, které byly široce sdíleny. Což znamená, že právě na Instagramu získaly menší důležitost než původní příspěvky.

Přesdílené je méně hodnotné

Mluvčí Instagramu uvedla, že o upřednostňování původních příspěvků rozhodla sociální síť na základě domněnky, že lidi více zajímají originální příběhy jejich nejbližších přátel než "přesdílené neosobní příspěvky". Někteří lidé si podle mluvčí ale vyložili strategii Instagramu tak, že potlačuje příspěvky o konkrétních tématech nebo úhlech pohledu. Instagram se dušuje, že to tak opravdu není. Utlumovány byly prý z uvedeného důvodu všechny přesdílené příspěvky, bez ohledu na to, co v nich bylo.

Instagram tento problém vnímá už dlouhou dobu a změna přístupu nebyla pouze reakcí na nedávný spor ohledně příspěvků, které se týkaly konfliktu v Gaze.

Instagram zaznamenal nárůst počtu lidí, kteří obecně sdílejí příspěvky jiných, a nyní uznává, že fotky a videa, které nezískají očekávaný dosah, jsou pro uživatele zklamáním. Mluvčí také uvedla, že Instagram tento problém vnímá už dlouhou dobu a změna přístupu nebyla pouze reakcí na nedávný spor ohledně příspěvků, které se týkaly konfliktu v Gaze.

Straní majitelé Izraelcům?

Změna algoritmu pro zobrazování příspěvků na Instagramu následuje po několika týdnech, během nichž někteří uživatelé a zaměstnanci zpochybňovali, jak Facebook (který Instagram vlastní) zpracovává příspěvky o konfliktu v Gaze na webu a v aplikacích, které vlastní. Buzzfeed News informoval o vnitřních sporech ve Facebooku které se vyskytly poté, co se zjistilo, že palestinský obsah má často u příspěvků připojena varování, Financial Times zase uvádí, že skupina až 50 zaměstnanců vyjádřila obavy z údajného utlumování propalestinského obsahu.

Instagram už tedy začal postupně vyvažovat zveřejňování původních příspěvků a přesdíleného obsahu, uživatelé by ovšem neměli očekávat "okamžitou plošnou změnu přístupu". Jedna z nejpoužívanějších sociálních sítí prý nyní hledá další způsoby, jak zatraktivnit původní obsah prostřednictvím nových kreativních nástrojů.

Související…

Instagram posílal anorektičkám reklamy na diety. Prý to byl omyl
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...